Александар Вучић: Србија није у позицији да држи придике Турској због Косова

Вучић је рекао да је Турска на основну својих интереса признала независност Косова, али да Србија није у позицији да Турској дели пацке и држи придике због тога

Реџеп Тајип Ердоган и Александар Вучић на заједничкој конференцији за медије (Фото: Председништво Србије)

Турска се, када је реч о Косову, понаша у складу са својим интересима, али како је данас, после разговора са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом рекао председник Србије Александар Вучић, велики корак је то што је Ердоган рекао да ће Турска прихватити решење до којег дођу Срби и Албанци.

На конференцији за медије одржаној после разговора два председника, Вучић је рекао да је Турска на основну својих интереса признала независност Косова, али да Србија није у позицији да Турској дели пацке и држи придике због тога.

„Нисмо ми ближи него што су ближи Приштина и Сарајево, само нећу да будемо даље од њих“, истакао је Вучић говорећи о односима са Турском:

„Радимо са Турском на много политичких пројеката. А основни, дефинисао бих га у једном реченици – наши одлични билатерални односи, али пре свега стабилност на целом Балкану, мир и верујем да заједно за Турском смо до сада успевали да такве резултате постигнемо, и уверен сам да ћемо у будућности наставити истим путем“, нагласио је Вучић.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је рекао да ће Турска наставити да игра конструктивну улогу у стабилности Балкана и да покушава да помогне земљама региона да проблеме оставе за собом и раде даље. У том контексту он је нагласио значај почетка радова на путу Београд – Сарајево и све бољих економских односа две земље:

„Управо сте били сведоци потписивања веома важних документа у неколико области – од одбране, образовања, науке, до индустрије и технологије. И ова документа која су управо потписана су даље ојачала уговорну основу наших односа“, рекао је Ердоган.

Српска листа добила легитимитет

Конференција за медије није заобишла ни питање управо одржаних избора на Косову – коментаришући писање Јутарњег листа да због резултата косовских избора Вучић трља руке, председник Србије је одговорио да би трљао руке да је постигнуто компромисно решење са Албанцима:

„Што се тиче Срба – они су добили потребан легитимитет за преговарачки процес. Чекаћемо формирање владе у Приштини и са онима које су Албанци изабрали ми ћемо да разговарамо, и ми ћемо да преговарамо. Немамо по том питању никакав проблем. И у складу са тим желимо да постигнемо неки договор у будућности. Да ли ће то да буде лако или не – ја сам сигуран да неће“, изјавио је Вучић.

Турски председник Ердоган остаје у дводневној посети Србији, јер учествује и у раду трилатералног самита Србије, Турске и Босне и Херцеговине. Због тог састанка је данас у Београд допутовао и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић.

Раде Ранковић

Опрема: Стање ствари

(Глас Америке, 7. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. АВ : „Радимо са Турском на много политичких пројеката. А основни, дефинисао бих га у једном реченици – наши одлични билатерални односи “…….
    ++++
    И породични.
    Радимо, ја и мој батица.
    И цела наша банда.
    Зато, немој нико Ердогана да ми дира.

    …………Аустријске службе су недавно дошле до сазнања да је брат председника српске владе, Андреј Вучић, са изасланицима турског председника Реџепа Тајипа Ердогана постигао споразум да се у наредном периоду преко Србије у Западну Европу пребаци милион избеглица, највећим делом из туркофонских земаља, махом из бившег Совјетског Савеза, као што су Казахстан, Туркменистан и Азербејџан. Избеглице ће долазити и из Таџикистана у коме се не говори неким од туркијских језика, али у коме постоји снажно упориште исламиста, махом из Афганистана.
    …………….Андреј је у име свог брата Александра Вучића са Турцима договорио да српске власти пруже асистенцију овим избеглицама не само при пролазу кроз Србију, већ и приликом пребацивања у Мађарску или Хрватску.

    За ову услугу браћи Вучић су Турци исплатили више милиона евра.

    https://www.srbijadanas.net/sokantno-braca-vucic-ugovorili-dovodjenje-milion-migranta-islamista-u-nasu-zemlju/

  2. A onda će ih po ugovorui o readmisiji primiti natrag ovde?

  3. Није, јер ти ниси у позицији, јер си већи антисрбин од било ког Турчина.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading