Зорана Михајловић: Царинска унија Србије, Албаније и Северне Македоније за бољи живот грађана

Не говоримо овде о новој Југославији, у питању је чист економски интерес за све државе, рекла потпредседница Владе

Зорана Михајловић (Извор: РТВ/Јарослав Пап)

БЕОГРАД – Иницијатива председник Александра Вучића о стварању такозваног малог Шенгена Албаније, Северне Македоније и Србије значи бољи живот за све грађане, изјавила је потпредседница владе Зорана Михајловић.

„Нема модерног развоја ако на наше односе гледамо очима прошлости“, изјавила је за РТС-а министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Она је истакла да су све државе у региону веома мале да би утицале на економске показатеље у Европи и свету, те да је економско и привредно удруживање важно како би наши грађани живели боље.

„Не говоримо овде о новој Југославији, у питању је чист економски интерес за све државе – да уклонимо царинске и трговинске баријере. То је суштина бављења политиком, да учинимо да грађани живе боље, да имамо што више инвестиција и побољшамо животни стандард свих наших грађана. Имамо одличну геостратешку позицију и за Србију је важно да има излаз ка Грчкој и албанским лукама“, рекла је она.

Потпредседница Владе рекла је и да Србија, Северна Македонија и Албанија заједно имају бруто домаћи производ у износу од 80 милијарди долара, што је веома мало.

„Ако додамо Црну Гору и БиХ, то је 100 милијарди долара. Знате шта то значи, да сви заједно произведемо 40 пута мање од Немачке, а 30 пута мање него Француска. Није ‘Фолксваген’ изабрао Турску уместо нас јер се овде не ради, већ зато што Турска има пет пута већи БДП од целог региона. Србија има све претпоставке да се привредно развија и регионално повезивање је за нас од економског значаја“, рекла је она.

Михајловићева је истакла да се то најбоље види у инфраструктури, наводећи као пример и седиште Транспортне заједнице у Београду.

„Имамо подршку Европске уније. Не треба да се затварамо, повезивањем ћемо бити јачи и снажнији и лакше ћемо преговарати и са ЕУ и са инвеститорима. Када говоримо о ресору који водим, нема ниједног разлога да на пример немамо заједнички таг и заједничко плаћање путарине и о томе ћемо разговарати са суседима“, изјавила је потпредседница Михајловић.

Она је подсетила и да процене Светске банке и ММФ-а указују на то да би регионално повезивање довело до привредног развоја, који би већ у следећој години могао износити најмање од три до четири одсто више.

Опрема: Стање ствари

(РТВ, 27. 9. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. „Иницијатива председника Александра Вучића о стварању такозваног малог Шенгена Албаније, Северне Македоније и Србије значи бољи живот за све грађане, изјавила је потпредседница владе Зорана Михајловић.“
    А где jе у том малом Шенгену „Косова“?

  2. Турски пашалук другим речима. Ево Ердоган повезује и федерацију бе и ха. А R.Kosove улази у пашалук на јесен следеће године. Аферим и бујрум.
    Још само да Вучић, са орденом, пресече врпцу.

  3. Унија за уништење Српства и Србије.
    Не чуди што је управо ви, шака штеточина и велеиздајника, промовишете.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading