Матија Бећковић и Мило Ломпар отказали учешће на академији поводом 800 година аутокефалности СПЦ

СПЦ раније потврдила да је  Синод доделио за Александра Вучића Орден Светог Саве Првог, а за Николу Селаковића другог реда

Матија Бећковић и Мило Ломпар (Извор: Дневни журнал)

Са листе говорника на свечаној академији поводом осам векова самосталности српске православне цркве у Београду скинута су имена историчара књижевности и филозофа Мила Ломпара и академика Матије Бећковића, на њихов захтев, пренела је телевизија Н1.

„Кад сам чуо шта Горан Весић мисли о мени, нисам се осећао достојним да говорим на свечаној академији поводом 800 години аутокефалности Српске православне цркве“, казао је Бећковић за Н1 поводом отказивања учешће и говора на тој прослави.

Пре неколико дана заменик градоначелника Београда Горан Весић, одговарајући на захтев Одељења језика и књижевности САНУ да се „судбина и изглед Београдске тврђаве врате у надлежност стручњака“, навео је да је „добро да се то одељење САНУ сетило да постоји Београдска тврђава“.

„Видим да се Одељење језика и књижевности САНУ огласило око београдске гондоле. Да преведем на српски, Матија Бећковић, велики стручњак за гондоле, само што се сада крије иза институције. Добро би било да се сете да постоји и православна црква Светог Николе у Новом Брду, која је проглашена католичком катедралом, али то Бећковића не интересује“, навео је Весић.

Додао је да би Бећковић, „као део хистеричне и агресивне мањине, која напада пројекат гондоле, могао да сврати до Будимпеште и да погледа успињачу која је постављена посред тврђаве, мало старије од београдске“.

Верзија вести на сајту Директно.рс

Свечана академија биће одржана сутра увече, а њој ће присуствовати цео државни врх.

Српска православна црква раније је потврдила да је Синод доделио за председника Србије Александра Вучића Орден Светог Саве Првог, за његовог генералног секретара Николу Селаковића другог реда.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 7. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

3 replies

  1. Да, има ситуација када частан човек каже “не”. Много тога може, али има и онога што не може.

  2. @Владимир Челекетић

    Ми смо у великом проблему.
    Изгледа да више нисмо у стању да дефинишемо шта је то част па самим тиме шта је частан човек, частан поступак.
    Изгледа да су године нашег нечасног живљења узеле свој данак и извитопериле наша схватања уопште па и питање части и личног интегритета.

  3. Baš duhovit ovaj Bećković. A ja još onomad rekoh da je taj junoša veoma lukav, i kad god nije baš uputno da moćnome nedvosmisleno pokaže zube, ili usprotivi mu se u punom kapacitetu, on se pokrije šeretlukom i kobajagi cinizmom.
    Svi živi, raniji dobitnici ovog odlikovanja trebalo bi da ga vrate SPC, pa neka ih Sinod podeli i drugima naprednjacima, Bati Gašiću, Đuki Koji Sedi, Nebojši dr Stefanoviću, Krstiću i Vućićeviću i Mariću jedan pa nek dele po trećinu, obavezno Maji Gojković, a Vukadinoviću samo nagradu u novcu jer je čovek filozof, pa ga gvoždjurija ne zanima. I roditeljima njihovim, tj. radikalima ako preostane pokoji, a onda, kad svane novi dan, da se ukine taj orden SPC, da ga više niko nikad ne dobije i da ta sramota bude duboko zakopana.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading