Окупљени испред Суда у Ивањици пружили подршку оптуженом директору, шиканирали породицу страдалог колеге

Полиција је у четвртак легитимисала више радника који су били најгласнији у упућивању увреда породици Миливојевић 

Радош Миловановић и окупљена подршка (Фото: Н1)

У Основном суду у Ивањици је за 15. новембар одложен почетак суђења директору фабрике „Милан Благојевић – Наменска” из Лучана Радошу Миловановићу и још двојици руководилаца у том предузећу поводом експлозије која се догодила у фабрици у јулу 2017. године, када су погинула два радника Миломир Миливојевић и његов колега Милојко Игњатовић.

Суђење је одложено на молбу тужилаштва, јер окривљени Томо Стојић преговара са тужилаштвом о закључењу споразума о признању кривице. Данашње суђење је међутим обележило окупљање близу 1.000 људи испред зграде суда, који су дошли да изразе подршку Миловановићу.

Миловановићев бранилац Драган Палибрк у изјави за Танјуг је тим поводом рекао да је на њега то оставило велики утисак, те да је сигуран да је подршка „тих часних људи највећа одбрана и сатисфакција за његовог клијента”.

Миловановић је на уласку у суд добио и велики аплауз од присутних који су, иако је време у Ивањици хладно и кишовито сво време чекали испред да се суђење заврши. „У овој земљи то до сада нико није доживео још од покојног председника Тита”, сматра Палибрк. Он је негодовао због одлагања суђења, јер сматра да је тужилаштво потпуно неоправдано тражило одлагање, што је, како каже, неуобичајено и нелогично.

„И ја и мој клијент смо били потпуно спремни за уводна излагања и одбрану – а његова одбрана је истина. Међутим суд је прихватио предлог тужилаштва и одложио суђење”, рекао је Палибрк и нагласио да ће у току поступка доказати невиност свог клијента, иако би, како каже, тужилаштво требало да докаже његову кривицу.

Радош Миловановић је, како каже његов бранилац, добар човек, добар домаћин, директор предузећа 37 година. Према речима Палибрка, несрећа на тако озбиљном и високо ризичном радном месту је било и пре Миловановића и биће их после њега.

Поред Миловановића и Стојића у овом случају је оптужен и Владимир Лончаревић. На терет им се ставља тешко дело против опште сигурности у вези са делом изазивање опасности необезбеђивањем мера заштите на раду, за које је запрећена казна од једне до осам година затвора.

Милован Миливојевић (Фото: Нова С/Н1)

Предузеће „Милан Благојевић-Наменска” Лучани део је одбрамбеног система Србије, под ингеренцијом је Министарства одбране и простире се на површини од 166 хектара, а у свом саставу има 260 објеката.

Њихову личну карту чини 10 опасних технологија: производња нитроцелулозе, свих врста једнобазних, двобазних и сверичних барута, широк спектар ракетних горива…

Отац страдалог радника: Испред суда смо се осећали као злочинци

Милован Миливојевић, отац настрадалог радника фабрике „Милан Благојевић наменска“ из Лучана, Миломира Миливојевића, каже да се испред суда у Ивањици, где је у четвртак почело суђење против директора фабрике и још двојице руководилаца, осећао као злочинац док су радници поздрављали директора, а њему довикивали „Јајаро“ и „Срам те било“.

Долазак директора фабрике Радоша Миловановића пред суд испраћен је аплаузима „спонтано“ окупљених радника, док су колеге оца настрадалог младића дочекале повицима „Јајаро“, „Срам те било“, „Знао си где запошљаваш сина“, оптужујући њега и његову породицу да „блате фирму и директора“.

Остали су то немо посматрали или окретали главе, а могуће инциденте је спречила полиција.

„Било је ужасно. Све се у нама кидало. Супруга и ћерка су плакале. Осећали смо се као да смо злочинци, а тражили смо само истину и правду, којих у овој држави изгледа нема. Вређали су нас ни криве, ни дужне. Вређали су и наше мртво дете и свашта нам говорили“, испричао је Миливојевић за „Данас“, наводећи да су увреде упућивали његове колеге са којима ради дуже од 30 година, комшије и некадашњи пријатељи, за које каже да од погибије њиховог 25-годишњег сина не долазе у њихову кућу.

Миливојевић пита како је могуће да 300 или 400 радника у једном дану добију слободни дан и да не буду на радним местима, када фабрика од 1.300 запослених ради сваког радног дана и повремено викендима.

Он је објаснио да је пришао колегама испред суда и да им се захвалио што су, како је рекао, дошли да подрже њега и његовог покојног сина, али они су, како сведочи, „сагнули главе“.

„Дошли су по наредби. Морали су да дођу, а синдикалци су ишли од радника до радника и правили списак за одлазак у Ивањицу. После свега што смо преживели за дуже од две године, доживели смо и ове грозоте које никоме не бих пожелео да их доживи. Не знам шта ће ти људи да раде и како ће да се понашају када се све ово заврши. Они су за мене мртви. Од туге више не могу да причам“, кроз сузе је говорио Миливојевић, питајући се „зашто је директору, ако није крив, била потребна подршка радника и одбрана од полумртве породице“.

Како је објавио Данас, полиција је у четвртак легитимисала више радника који су били најгласнији у упућивању увреда породици Миливојевић и уклонила их са простора испред ивањичког суда. По налогу дежурног тужиоца је подигнут захтев за покретање прекршајног поступка против њих, због ремећења јавног реда и мира.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика/Н1, 5. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading