Вечерње новости: Сукоб историчара – колеге од Милоша Ковића траже четири милиона због повреде части

Професор Милош Ковић тврди да су све тужбе против њега политички интониране и да је оптужен за вербални деликт

Милош Ковић (Фото: Дејан Грујић/Фокус вести)

Почело суђење по тужби четворо професора одељења за историју Филозофског факултета против колеге Милоша Ковића. „Оптужен сам за вербални деликт, у питању политичка игра“, тврди наш угледни историчар

У Првом основном суду у Београду почело је суђење по тужби четири професора са Одељења за историју Филозофског факултета против њиховог колеге професора Милоша Ковића.

„Професори Никола Самарџић, Радош Љушић, Дубравка Стојановић и Влада Станковић, пошто су се препознали у мојим изјавама „Новостима“, „Политици“, „Печату“, и на Јутјуб каналима, тужили су ме суду, наводи за Вечерње новости Ковић. „Због „увреде“, „повреде части и угледа“ свако од њих сада против мене води два поступка, парнични и кривични, укупно осам. Свако тражи по око милион динара. Мој адвокат Душан Стојковић каже да овако масован напад никада није видео.

Ковић тврди да су све тужбе против њега политички интониране.

„Оптужен сам за вербални деликт“, истиче Ковић, „Реч је о начелном питању, о слободи мисли и изражавања. Она је, као принцип и пракса, још од 18. века, у свим демократским друштвима, ипак неупитна. Тако пише и у нашем Уставу“.

Ковић наглашава да је на првом рочишту поводом кривичне тужбе Николе Самарџића, на питање судије да ли постоји простор за измирење, Самарџић одговорио негативно.

„Ја сам, међутим, изјавио да мислим да би требало да се помиримо, зато што овакви процеси не доприносе угледу Универзитета у Београду“, каже Ковић, „Свестан сам, међутим, да је овај масивни напад у ствари пажљиво осмишљен покушај да будем ућуткан и да буду уништена материјална средства од којих живи моја породица. Немам намеру да тако нешто дозволим, нити ће на овај начин успети да ме ућуткају“.

Отерани са факултета

Када је у марту избила криза на Одељењу за историју Филозофског факултета, Ковић је писао и говорио о покушају да се протера троје његових колега.

„Изнео сам мишљење да једна група са Одељења већ годинама систематски одстрањује наше водеће стручњаке, као и да иза тога стоје политички интереси претварања одељења у упориште колонијалне, НАТО, хашке интерпретације српске историје“, наводи Ковић, „У међувремену, доценти Небојша Шулетић и Маја Николић отерани су са Филозофског факултета“.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 6. 10. 2019)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

7 replies

  1. Радош Љушић, Дубравка Стојановић, Никола Самарџић, Влада Станковић, Радивој Радић, Синиша Мишић, Сузана Рајић, Милош Јагодић и Чедомир Антић су укаљали углед Љубомира Максимовића и Мире Радојевић пишући да они не заслужују да буду професори и чланови САНУ.

  2. Gde se mogu naci :
    – reci Milosa Kovica koje su povredile cast i ugled cetvoro profesora ?
    – reci Milosa Kovica zbog kojih je optuzen za verbalni delikt ?

  3. Као што LGBTQP уз помоћ НВО, политички коректних идота и институција наопаког система прогањају традиционалисте, тако и НАТО плаћеници прогањају патриоте. Наравно да је политички мотивисано. Наравно да штети угледу Универзитета. Наравно да је трагичан пример неморала и, да, наравно да звучи грубо ово што сам написала али, то је наша јадна, прљава и тужна стварност. И, знате шта је најтужније? То што се сви правимо мртви уместо да узмемо удела у решавању проблема који полако,али сигурно, прерастају у националну трагедију.

  4. Е мој професоре Ковићу. О ком Ви забога угледу Универзитета говорите? Па би да ојачате углед тако што ћете се мирите са Самарџићем и екипом …? Зашто? Због страха да ће Суд донети пресуду у њихову корист? Па шта ако и донесе? Можда Срби и нису достојни да се ико бори и страда за њихово спасење, али, верујем, да постоји нека космичка правда, у којој Ви треба да будете поносни и спокојни за изнети став, јер сте, будите уверени, чак и благи у односу на оно што самозвани корифеји чине овом народу и друштву. Главу горе, осмех на лице, тако се побеђује и када мисле да су јаки и недодирљиви.

  5. Није то сукоб историчарȃ, већ једног историчара и групе загрижених титоиста и србомрзаца.
    Пуна подржка проф. др Милошу Ковићу!
    Дубравки и сродној багри желим скоро изопштење из друштва!

  6. Ovo je bruka i sramota. Tuzite kolegu! Zasto?
    Pa ako vi intelektualci i naucnici (ako ste to stvarno) niste u stanju da nesporazume resite dijalogom vec morate na sud – sramota. Koga vi da naucite kako da vodi konstruktivan dijalog kad se vucarate po sudu ko zle jetrve iz iste kuce.
    Obratite se akademiku Vasiliju Kresticu da vas ocinski pouci. Budite ljudi i kad ste profesori.

  7. Два лоша убише Милоша…

    Овдје их је четири и више!

    Не дај се професоре!

    Злу не требало: Ако Те, игром моћника,злочиначка банда – Суд, прогласе кривим, објави текући или рачун за помоћ, бићу први који ће уплатити 100 КМ, од моје невелике пензије! Не могу они тебе казнити толико, колико те народ може помоћи…
    Подршка из Републике Српске. Жив нам и здрав био, и свако Ти добро у животу,
    Онуфрија, па још и Велики!!!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading