Данас: Вучићу и Селаковићу највише признање СПЦ – Орден Светог Саве

Спекулише се да ће Вучић и Селаковић одликовања добити на свечаној академији у оквиру централне прославе осам векова самосталности СПЦ

Патријарх Иринеј и Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

Свети архијерејски синод на последњој седници донео је одлуку да председника Србије Александра Вучића одликује највишим признањем СПЦ – Орденом Светог Саве Првог реда.

Орден Светог Саве Другог реда требало би да добије председников генерални секретар Никола Селаковић, незванично сазнаје Данас у високим црквеним изворима.

Иако је пракса да се црквена признања уручују у Патријаршијском двору у Београду, у изворима блиским Синоду спекулише се да ће Вучић и Селаковић одликовања добити у уторак у Центру „Сава“ на свечаној академији у оквиру централне прославе осам векова самосталности СПЦ.

Данасови извори незванично најављују да ће председник Републике бити један од говорника на свечаној академији коју би требало директно да преноси РТС.

Вучићево обраћање пашће други дан после ванредних парламентарних косовских извора у организацији Приштине на којима ће већина Срба на КиМ у недељу под притиском СНС режима морати да гласа и то искључиво са документима самопроглашене косовске државе, што је преседан у 20-годишњем протекторату УН у јужној српској покрајини.

Поједини црквени кругови упозоравају да би због овако осмишљене прославе јавност могла да стекне утисак да је Вучић потпуно ставио Цркву под контролу, иако се Сабор у последњих годину и по дана три пута званично изјаснио против председникове политике на КиМ – признавање самопроглашене независности, поделе и разграничења у Покрајини.

Исти извори незванично тврде да је за овакав „сценарио“ одговоран председник Извршног одбора за прославу јубилеја – митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Перић). Он је заједно са својим духовним оцем – епископом бачким Иринејем (Буловићем), чланом Синода и портпаролом СПЦ, задужен и за текст посланице коју СПЦ треба да објави поводом јубилеја, а у патријаршијским кулоарима спекулише се да му је патријарх Иринеј дао овлашћење да потписује све финансијске трансакције везане за прославу.

Према Данасовим сазнањима, и на последњем мајском заседању Светог архијерејског сабора, које је такође почело у Жичи, већи део епископата показао је незадовољство због наводног уплитања власти у рад Цркве преко Николе Селаковића, његовог духовника – викара патријарховог – епископа ремезијанског Стефана (Шарића) и Дејана Накића, личног секретара поглавара СПЦ.

Сада многи сумњају да је и синодска одлука о одликовању Вучића и Селаковића донета по истој „линији“, што неће допринети слављеничком расположењу на централној прослави јубилеја.

У патријаршијским изворима тврди се да је пре окупљања српских владика у недељу у Жичи тешко проценити да ли би оно могло да прерасте у ванредно заседање Сабора због свега што се последњих месеци догађа у Цркви, укључујући и одлуку Синода да смени епископа западноамеричког Максима (Васиљевића) са места професора Богословског факултета Београдског универзитета.

Ипак, не искључује се могућност одржавања неке врсте „саборског саветовања“, поготово што део епископа сумња да Синод намерно избегава сазивање било каквог – јесењег или евентуално ванредног Сабора до следећег маја. У врху СПЦ чак се спекулише да је патријарх недавно морао пре времена да изађе из болнице да би ограничио самовољу остатка Синода. Актуелни чланови „црквене владе“ су: патријарх Иринеј као председавајући, митрополит дабробосански Хризостом (Јевић), владике бачки Иринеј и шумадијски Јован (Младеновић).

Непожељна и опозиција

Наш лист ни после неколико дана није добио званичан одговор портпарола СПЦ епископа бачког Иринеја на питања да ли су позиви на прославу сестринским православним црквама повучени због спора Цариградске и Московске патријаршије око украјинског црквеног проблема, као и да ли је позив за централно обележавање јубилеја СПЦ добио епископ бивши захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић). У Савезу за Србију Данасу је речено да ни лидери овог дела опозиције до јуче нису позвани ни у Жичу нити на свечану академију у Центру Сава.

Прослава српског јубилеја 12. октобра у Никеји?

Данас није добио ни тражени званичан став Српске патријаршије о позиву цариградског патријарха Вартоломеја да се осам векова аутокефалности СПЦ прослави у Никеји, где је позвао поглавара и све архијереје СПЦ. Из црквених кругова незванично је „процурило“ да је патријарх Иринеј наводно још 1. августа 2018. позвао све православне „колеге“ на 800. годишњицу „рукоположења Светог Саве за првог српског архиепископа“. Кад је касније повукао позив због спора Цариграда и Москве око Украјине, са Фанара је стигло писмо са позивом СПЦ на прославу у Никеји почетком октобра, које наводно до поглавара СПЦ није ни стигло. Исти извори тврде да је патријарх Вартоломеј пре десетак дана послао ново писмо у Београд са поновљеним позивом патријарху Иринеју и свим српским владикама да се окупе у Никеји 12. октобра, о чему се СПЦ још јавно није изјаснила.

У комунистичкој Југославији

Новине Српске патријаршије – Православље, у броју од 15. септембра објавиле су репринт свог издања из 1969. поводом 750. годишњице аутокефалности СПЦ. Пре пола века у комунистичкој Југославији одржан је у Жичи ванредни Сабор коме је Синод доставио посебну посланицу поводом јубилеја, објавио посебну споменицу – прву после Другог светског рата, издао јубиларни медаљон Светог Саве, поставио спомен-плоче у манастирима Жича и Студеница. Осим планиране посланице и каталога изложбе која ће 9. октобра бити отворена у Музеју СПЦ, поводом осам векова своје самосталности, СПЦ до сада није објавила ниједну тематску публикацију.

Јелена Тасић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 5. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

6 replies

  1. Свиђало се то нама или не. крајње је време да признамо да су архијереји део окупационо-криминалног система на чијем челу се налази Вучић. За то има безброј доказа и без овог.

  2. Уколико и Вартоломеј не повуче свој позив (који, изгледа, у СПЦ – бар како тамо кажу, није ни стигао), пикантно ће бити 13. октобра о.г. (то је онај “the day after the night before”) погледати вести – ако уопште и буду објављене: ко ће све бити присутан у Никеји 12. октобра на заказаној прослави?

  3. Свака част, човек упропасти све што може а патријарх још и да га награди, но навикли смо да се највишим орденом СПЦ награђују недолични те награде.

  4. За сада, то није званично потврђено, и то је само злонамерна шпекулација!
    Драган Славнић

  5. Немојте, пастири маленог, многострадалног и многогрешног, а ипак Божјег народа Србског, делити ордење онима што другог господара служе и љубе, немојте пастири рукоположени Духом Светим, хулити Онога који Вас рукоположи, немојте Христа ради, Првог и Јединог Господара ради, Свете Тројице ради немојте! Делити ордење ђавоиманима, без њихова покајања и метаноје, без Господњег опроштаја кроз Вас њима грешнима и безумнима, невернима и кривовернима, то делите ‘аљине Сина Божијега Распетога, јал’ коцком ил’ без ње, немојте Светога Саве ради, ради Пречисте Матере Господа нашег Исуса Христа, Богородице Дјеве Марије и суза њених под распећем Онога што нас Бесценом Крвљу Својом откупи и спасе… Ордење Ваше неоткупљује, но раскућује и распиње јопет… Немојте, пастири Светосавски, Христа ради немојте! Ја, грешни и нечисти, непотребни слуга Божији, усрдно и скрушено Вас молим – Немојте, ако Бога знате!

  6. Кад су, по песнику, Светог нам Саву напали керови а не могавши подићи камен да се одбрани,
    изговорио је “да нека је проклета земља где су керови пуштени а камење свезано.”

    У песничкој слободи тако звучи заслужена клетва.

    Мој један рођак је своју споменицу носио на свом керу за реп окачену.

    Инфлација.

    “Ако Бога нема све је дозвољено”

    http://primuzee.ru/files/5756

    …” iam pridem, ex quo suffragia nulli
    uendimus, effudit curas; nam qui dabat olim
    imperium, fasces, legiones, omnia, nunc se
    continet atque duas tantum res anxius optat,

    panem et circenses.”

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading