Александар Вучић: ЕУ да каже Србији може ли да постане чланица 2025. или не

Кажите нам можемо ли ми да рачунамо да, ако испунимо то што нам кажете, постанемо чланица ЕУ 2025. године или не можемо, рекао Вучић у Чешкој

Фото: Танјуг/Прес служба председника Србије

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Чешкој да би ЕУ требало да каже Србији да ли може да постане чланица 2025. године уколико испуни све услове или не.

„Људи, да знамо, кажите нам, можемо ли ми да рачунамо да, ако испунимо то што нам кажете, постанемо чланица ЕУ 2025. године или не можемо. Тако сте нам рекли пре две године. Само нам кажите, да знамо, да рачунамо каква нам је будућност, јер не можете да правите рачунице за годину дана унапред, земље се воде на другачији начин, морате да имате дугорочније и озбиљније планове”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији након састанка са представницима Вишеградске групе.

Одговарајући на питање новинара из Мађарске, шта могу друге земље да учине како би се убрзао процес приступања Србије, који, како је навео новинар, тече врло споро, Вучић је рекао да је Србији потребно да неко пред европским представницима отворено говори о Србији и Западном Балкану.

„Ако смем то да дефинишем у једној реченици, а да се нико у Европи не наљути, нама је потребно да неко отворено пред свим европским представницима говори о Србији и Западном Балкану, а не само кад се међусобно сретнемо. Зато сам сигуран, познајући руководство Мађарске, да ће они то да раде, а задовољан сам што ми се чини да томе можемо да се надамо и од Вишеградске групе”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић каже да то говори као молбу и вапај једног народа, који тражи пажњу, који је завршио важне економске реформе, а треба још много да уради у области владавине права.

„Само молимо за подршку. Не тражимо милостињу, тражимо поштовање за Србију и умећемо то да узвратимо”, рекао је Вучић и додао да Србија у ЕУ не би била најсиромашнија земља ЕУ.

Приметио је и да би Србија била на значајније вишем нивоу да је добила новац, као неке друге државе.

„Да смо добили 10 милијарди евра или више подршке, значајно би били на већем нивоу. Ми не тражимо милостињу, већ само поштовање”, рекао је он.

Председник је рекао да Србија све земље Вишеградске групе доживљава као искрене пријатеље и захвалио им што су желели да га саслушају.

„Надамо се много томе, великој помоћи В4. Хвала што су хтели да нас саслушају, умећемо то да ценимо, јер други нису хтели ни да нас чују”, закључио је председник Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Кад испуниш све што се од тебе тражи, не морамо ни да уђемо у европску унију.

  2. ”Трговац вас са смјехом лаже,
    жена сузе просипљући,
    нико крупно ка Турчин не лаже.”

    Напредњаци су у Турке надмашили!

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading