Одељење језика и књижевности САНУ: Весић прети да угрози аутентичност Београдске тврђаве

Инсистирањем да се изгради гондола упркос оцени стручњака заменик градоначелника Београда прети да угрози аутентичност Београдске тврђаве

Зграда САНУ у Кнез Михајловој (Фото: Анђелко Васиљевић)


Одељење језика и књижевности Српске академије наука и уметности (САНУ) затражило је да се судбина и изглед Београдске тврђаве и Београда врате у надлежност стручњака, уз оцену да заменик градоначелника Горан Весић, одлучношћу да на тврђави изгради жичару са гондолом, прети да доведе у питање културно-историјску аутентичност тог споменика.

Такво његово реаговање на судове и упозорења стручњака – чије аргументе квалификује као „хистерију“ – налаже нам да се најодлучније успротивимо препуштању судбине историјских и културних споменика, идентитета наших градова, људима чије су амбиције и моћ у очигледној несразмери са њиховим образовањем, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсећа на Весићев интервју дневном листу Блиц од 22. септембра, у којем се наводи да ће „Београд имати гондолу која ће повезивати Калемегдански парк и Ушће“.

Ову промену никаква хистерија агресивне мањине неће зауставити“, рекао је тада Весић, наводи се у саопштењу Одељење језика и књижевности САНУ.

Одељење историјских наука САНУ се одлучно успротивило изградњи жичаре са гондолом, која треба да буде изграђена између Тврђаве – Весић каже: „Калемегданског парка“ и леве обале Саве, подсећа се у саопштењу.

Подршку овом ставу дало је и Одељење језика и књижевности САНУ, као и Председништво САНУ.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 3. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. “Одељење језика и књижевности Српске академије наука и уметности (САНУ) затражило је да се судбина и изглед Београдске тврђаве и Београда врате у надлежност стручњака”

    Не може да се нешто врати тамо где никад није било. У демократији одлучује већина, а не стручњаци. Било би много, много корисније, када би САНУ то рекао јавности.

  2. @Владимир Челекетић

    Не лупетајте! То што Ви описујете није демократија, већ руљократија. А јасно је да у Србији не влада ни демос ни руља, баш као што је јасно и да о оваквим стварима не треба да одлучују ****** којима се предлог изградње гондоле чини као нормалан.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading