Војислав М. Станојчић: Шормаз – усамљени стрелац или Вучићев „трбухозборац“

Веома је тешко претпоставити како је Шормаз на своју руку одлучио да предложи растанак са већином напредњачких коалиционих партнера

Драган Шормаз (Извор: Истиномер)

До пре неки дан савезничка идила је изгледала савршена: посланици странака које су склопиле коалицију са СНС-ом без поговора су у Народној скупштини гласали за све што предложе напредњаци, послушно су пратили њихова иступања и никад нису имали никакве примедбе или их бар нису изражавали јавно.

Све док једноме од њих, Борисаву Ковачевићу, из Партије уједињених пензионера Србије, нису попустила трпила, па се усудио да се побуни против тродневног понављања једног те истог излагања посланика Марка Атлагића, које се заснивало на одбрани лика и дела Александра Вучића, а било веома далеко од дневног реда, односно, закона о коме се расправљало.

На то је шеф посланике групе напредњака, Александар Мартиновић, оштро прекорео посланика Ковачевића, а уједно и све друге коалиционе партнере у Народној скупштини што се не стављају у заштиту лика и дела Александра Вучића од напада гнусних опозиционара, већ то препуштају само Српској напредној странци.

Ако су посланици коалиционих партнера, пошто су саслушали другарску критику најмеродавнијег скупштинског чувара лика и дела Аце Србина, помислили како ће се све на томе завршити, грдно су се преварили.

Да ли случајно или намерно, тек једнога дана док је вођа напредњака био на службеном путу у Њујорку, посланик те странке, а, иначе, прелетач, Драган Шормаз изговорио је у Народној скупштини речи које ће забринути скоро све коалиционе партнере СНС-а, јер ће из њих схватити колико је њихово савезништво са СНС-ом крхко и неизвесно.

Драган Шормаз, за кога се баш не би могло рећи како се често јавља за реч у Народној скупштини, изрекао је овом приликом више предлога коалиционим партнерима своје странке, за које верује како би на следећим изборима требало да потраже нови пут.

Он је, како се изразио, одлучио да посаветује Вучића, шта да ради са коалиционим партнерима: пензионерима треба смањити број мандата, Вулина је оценио као лојалног партнера, који треба да остане у коалицији, Српски покрет обнове, такође; господина Ненада Поповића треба пустити да тражи други пут, што важи и за СДПС; са СПС-ом не треба правити коалицију – време је да они почну да стичу искуство опозиционог деловања.

Владимир Ђукановић се сложио са колегом Шормазом и додао како размишљања о коалиционим партнерима напредњака нису усамљена појава, али да то нико неће да каже.

Згранути прозвани дотадашњи верни савезници, који су били уверени како им се ништа не може замерити на сарадњи са напредњацима, почели су да се правдају и кукумавче, осећајући како им се посланичке клупе у Народној скупштини измичу.

Изузетак је био Шормазов имењак Палма, који је рекао да Шормаз у политици вреди колико и стари шпорет.

Занимљиво је да Велики комбинатор, који је тих дана боравио у Њујорку, пратио све што се дешава у Србији и сместа слао своје изјаве, за ову причу о коалиционим партнерима, није послао никакав коментар.

Коалициони партнери: Ђорђе Милићевић (СПС), Александар Мартиновић (СНС), Владимир Маринковић (СДПС) и Ђорђе Комленски (Покрет социјалиста) (Фото: А. Васиљевић)

Веома је тешко претпоставити како је Шормаз на своју руку одлучио да предложи растанак са већином напредњачких коалиционих партнера; још је теже схватити што је Аца Србин заборавио да су му гласови коалиционих партнера и прелетање Дачића донели победу на изборима 2012, а затим и следећих година.

Вероватно се толико занео па мисли како му њихови гласови више нису потребни, док посланичких места за истакнуте и најверније чланове странке никад довољно.

А можда је сва ова прича настала као наставак прекора коалиционим партнерима што се не стављају у заштиту лика и дела Александра Вучића.

Уколико им се баш не свиђа да га непосредно бране од напада гнусних опозиционара који су опљачкали и упропастили све живо у Србији, могли би бар да се чешће диве његовим мудрим изјавама и спасоносним одлукама. Већ би и то много значило.



Categories: Судбина као политика

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Колико оваквих љигаваца, прелетача седи у СНС?
    Чиме се они баве сем што се башкаре у ******* АВ и појаве се када треба да га почешкају.

  2. A tek Jovanov????????Uzas

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading