Мајкл Фројнд: Јасеновац не сме да се заборави, ни да се минимализује

Израелски новинар Мајкл Фројнд изјавио је како није касно да се догађаји од пре осам деценија учине видљивијим као и да у Израелу многи не знају за Јасеновац, Аушвиц Балкана

Мајкл Фројнд

Председник Друштва израелско-српског пријатељства из Јерусалима Мајкл Фројнд каже да многи у Израелу не знају за Јасеновац, Аушвиц Балкана, и да је зато важно за све, и Србе и Јевреје, да се обезбеди да оно што се десило у Јасеновцу не буде заборављено, избрисано и минимализовано.

Фројнд, који је и новинар „Џерузалем поста“ и аутор књиге у којој пише и о Србији и Србима, „Фундаментално Фројнд“, каже да покушаји да се изврши ревизија историје не смеју да успеју.

Истиче да никад није касно борити се за видљивост догађаја од пре осам деценија.

„Уколико дигнемо руке од свега онда ће ревизионисти успети у ономе што раде. Оно што ми морамо да урадимо је да дуплирамо наше напоре да образујемо јавност, настављајући да објављујемо истину, а томе ће допринети и међународна конференција 19. новембра у Јерусалиму посвећена Јасеновцу“, рекао је он у интервјуу за „Политику“.

Каже и да „Срба расте у очима Израелаца у различитим областима“, и да расте интересовање за дубоке историјске везе између два народа.

Упитан да ли остаје при ставу да Србија ни по коју цену не сме да одустане о дела своје територије, тј. Косова и Метохије, он каже да је то још један савршен пример нечега што Србија и Израел имају заједничко.

„За Србе је Косово колевка ваше цивилизације и велики део међународне заједнице игнорише историју, истину и зове вас окупаторима. Слично томе, за Израел и јеврејски народ, Јерусалим, Јудеја, и Самарија (коју свет зове Западна обала) су колевка наше цивилизације“, рекао је он.

Додаје и да је много притисака из међународне заједнице да Израел промени свој став о непризнавању косовске независности, али да Израел стоји уз Србију по овом питању и да верује да ће тако бити и даље.

Упитан ко може да притиска Израел, каже:

„Постоје неке европске земље, САД, и друге силе које, ви то боље знате него ја, желе да Косову буде признато као независно. То су веома моћне снаге.“

И данас верује да је Република Српска и даље набољи пријатељ Израела у Европи.

„То је још један израз блиских односа између Јевреја и Срба“, казао је он.

Опрема: Стање ствари

(РТВ/Митрополија црногорско-приморска, 30. 9. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Јасеновац не сме да се заборави !

    Следеће редове извлачим из данашњег “ДАНАСА” :

    LOGOR JASENOVAC U 3D TEHNOLOGIJI
    Međunarodni projekat, prvi takve vrste u nas, u četvrtak 3 oktobra 2019 je predstavljen u Javnoj ustanovi Spomen-području Jasenovcu, a rezultat je saradnje te ustanove s Institutom za nauku tehnologiju iz Barcelone.
    Finansiran je novcem Ministarstva kulture i iz programa Horizon 2020 Evropske unije za istraživanje i inovacije. Korišćenjem svih dostupnih izvora, snimaka savezničkih aviona iz 1944. godine, fotografija nastalih od 1945. do 1947. godine, izjava preživelih logoraša, istraživanja istoričara, izrađena je vizualizacija logora u 3D tehnologiji.

    „Za sve ovde počinjene zločine krivi su ljudi, a objekti samo svedoče o tom vremenu. Cilj je projekta da posluži kao temelj za dalje istraživanje, ali i edukaciju i obrazovanje mladih. Budući da od objekata u logoru nisu ostali ni temelji, trebalo je iz više izvora prikupiti podatke kako bi se učinila vizualizacija“, rekao ravnatelj Javne ustanove Spomen-područja Jasenovca Ivo Pejaković.

    Na predstavljanju projekta bili su predstavnici Ministarstva kulture i Muzejsko-dokumentacijskog centra, istoričari, predsедник Koordinacije jevrejskih opstina Ognjen Kraus, predstavnici Srpskoga narodnog veća i Srpske pravoslavne crkve s episkopom Jovanom i drugi gosti :

    https://www.danas.rs/drustvo/projekat-3d-rekonstrukcija-jasenovca/

  2. А јел рекао нешто ravnatelj да ли је у ту поставку укључен и povjesničar dr. Franjo Tuđman који је открио у својој књиги “Bespuća povijesne zbiljnosti” тридесетак тисућа убијених у Јасеновцу.
    Лепо, што су приствовали и они којима ће њихов „ blaženik „ бити крсна слава, ускоро.
    Греота је деда, то што радите.
    Настављате и даље да преносите „ истину „ из NDH.

  3. Јасеновац не сме да се заборави !

    Недавно је у Хрватској приказан филм о највећој акцији спасавања деце у историји – акцији Диане Будисављевић коју су послератне власти потпуно сакриле, запленивши њене архиве. Многа деца
    никад нису пронашла своје родитеље и никад нису сазнала своја имена, која су једино постојала у отетим архивама. Зашто су послератне власти то учиниле ? Вероватно зато што је Диана била ’буржујског’ порекла и зато што нису могле допустити да једна загребачка грађанка, ’Аустријанка’, буде заслужна за тако величанствен потхват.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading