Александар Вучић: Сутра ћу поднети оставку ако ми за Косово гарантују решење по моделу Хонгконга

Вучић је упитао да ли предлог бившег премијера Војислава Коштунице подразумева да „изнајмимо територију на 100 година”

Милорад Додик и Александар Вучић (Фото: Танјуг/Прес служба председника Србије)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је спреман да „сутра” поднесе оставку ако добије гаранције да неко може да спроведе у дело предлог решења за Косово које је изнео бивши премијер Србије Војислав Коштуница, а који подразумева да јужна покрајина добије статус сличан оном који има Хонгконг у Кини.

Обраћајући се новинарима у Београду, после састанка са званичницима РС, Вучић је упитао да ли тај предлог бившег премијера подразумева да „изнајмимо територију на 100 година”.

„А ко ће то да прихвати од Албанаца? Што им то тад нисте рекли и спровели у дело? У време када је Коштуница био председник, имали смо погром Срба на Косову, а док је био премијер проглашена је независност. Шта је тад била наша реакција, Хонгконг или саопштење? Хајде да прекинемо да причамо бајке о себи, да се не понашамо као да смо највећа сила на свету, да не причамо глупости и мењамо тезе сваког дана, јер нам се свиђа све осим истине”, рекао је Вучић, преноси Бета.

Он је оценио да је ситуација на Косову и Метохији „много компликованија и тежа” него што неки желе да прикажу јавности, позивајући се на, како је навео, „лажне примере” попут Кипра или Хонгконга.

„У Хонгконгу живе Кинези, а на Косову 93 одсто становништва чине Албанци а не Срби. Покажите ми како ћете убедити Албанце да то прихвате. Кажите људима шта је истина, па да у тим оквирима покушамо нешто да урадимо. Ја нисам у стању да направим Хонгконг зато што знам да су то глупости. Нама је потребан реалан, државотворни приступ решавању тих проблема, а не лупетања свих врста”, рекао је Вучић.

О декларацији СДА: Било какав сукоб значио би крај за све нас

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас новинарима, после састанка са представницима Републике Српске, да су поделили забринутост због декларације СДА, да су констатовали да проблем постоји, али да је његов апел да покажу пуну уздржаност и да не реагују пренагљено.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да нам је мир потребан као „хлеб насушни” и да је ове људе и њихову забринутост потпуно разумео, али да их је замолио да не реагују пренагљено.

Такође је одбацио сталне приговоре да се Србија наводно меша у унутрашње ствари БиХ, иако је потписница и гарант спровођења Дејтонског споразума.

„Неки сматрају да ће Србија док год постоји бити сувише велика и јака. И када бисмо је скоро уништили, не би била онолико мала колико би они желели”, приметио је Вучић, пренео је Танјуг.

„Политика Србије је разговор, дијалог, очување мира и стабилности. Мој позив је на уздржаност и шта год ми можемо да учинимо да тензије смањимо… Апел Србима у име Србије, зато што нам је мир потребан као хлеб насушни. А Србија ће бити уз свој народ, нећемо поновити оне односе које смо имали некада и који су нас коштали много, живота људи”, рекао је Вучић.

Он је истакао да би „било какав сукоб значио економски крах и крај добре будућности за све нас”.

Подсетио је да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума, који може да се мења само договором сва три народа.

А на евентуалне приговоре што се Србија бави декларацијом СДА узвраћа подсећањем да је Србија као страна потписница тог споразума дужна да чува поредак успостављен Дејтонским мировним споразумом.

„Србија је обавезна да да своју реакцију, мишљење и суд на свако њено кршење”, рекао је Вучић.

Оценио је да иза идеје изнете у декларацији СДА не стоји само један народ, једна странка, већ део међународне заједнице.

Вучић није директно одговорио на питање новинара да ли се декларација СДА, иако само политички акт, који нема, бар не јавну, видљиву, подршку међународне заједнице, може видети и као нека врста притиска на Србију у тренутку у којем се пожурује решење за Косово, али је истакао да је сигуран да идеје изнете у том документу нису само идеје једног народа и њихових политичких представника.

„То су идеје дела међународне заједнице, који није желео отворено да их подржи и који би волео да види да оне прођу уз сагласност Хрвата и Срба. То се видело и кроз изјаве појединих представника најважнијих сила”, објаснио је он.

Председник је најавио да ће, врло ускоро, у наредним данима или недељама, у Дрвару, већински српском граду у Федерацији БиХ, бити основан и направљен један мањи погон домаће фабрике у државној својини, у којој се очекује место за више од 100 запослених.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 9. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. ”Александар Вучић: Сутра ћу поднети оставку ако ми за Косово гарантују
    решење по моделу Хонгконга”

    А ко треба да гарантује за решење ”по моделу” које предлаже АВ???

  2. A.B.: “Покажите ми како ћете убедити Албанце да то прихвате.”

    Нека неко онда покаже Шиптарима и међународној заједници како ће Срби ИКАДА прихватити независност јужне покрајине!?!

  3. Читајући овај и друге чланке у којима се говори о Косову и Метохији, не можемо се отети утиску да је заговорник признавања Космета за нову државу управо председник Србије А. Вучић. Све његове изјаве су у том правцу. Стално понавља како САД и Запад, у већини, то траже од њега, Шта смо могли друго да очекујемо од њих, када су пре двадесет година оружаном НАТО агресијом то и започели? А готово никада није споменуо да већи део Света стоји на страни Србије да је Косово и Метохија њен неотуђиви део по Уставу, Међународном праву и Резолуцији СБ УН бр. 1244. Сви његови разговори са западним земљама се држе у тајности, осим познатих фраза за медије без његових изнетих ставова. И, оно што пада у очи из овог чланка о предлогу бившег државног челника В. Коштунице, одбија било који други предлог или мишљење које иде у прилог очувања Косова и Метохије у саставу Србије. То може да нас наведе на закључак са почетка коментара, да он жели да оствари своју намеру и призна лажну државу “Косова”. Његово нуђење оставке је можда добро решење које ће помоћи Србији да се избори за очување своје јужне Покрајине. А њега да поштеди одговорности за намеравану одлуку, која је изгледа непроменљива. Шта се и могло очекивати од човека на челу државе који користи за консултанта Агенцију Т. Блера, добро познатог заговорника НАТО агресије са намером отимања Космета од Србије и СРЈ. А који и сада прати нашег председника на његовим сусретима и разговорима по САД и другим западним центрима моћи и одлучивања.

  4. Најбољи од свих, једини, премудри је кадар да проникне да иза Бакира стоји неко, али Шиптари су неко ко се пита за нешто. Он брине о процентима и другима приписује лупетање. Његов план је да добије “нешто”, било шта и сви други планови су лупетање. Он брине о животима, сви други су неодговорне убице српске деце. Он има најјачу војску, али су Шиптари проблем. Он, он, он, само он. Значи – она****!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading