Преминуо Илија Ивановић (1928-2019), последњи преживели учесник пробоја из Јасеновца

Илија Ивановић, последњи живи учесник пробоја из Јасеновца у априлу 1945. године, преминуо је у деведесетпрвој години

Илија Ивановић (1928-2019) Фото: Новости

Посљедњи преживјели учесник пробоја логора Јасеновац Илија Ивановић из Горњих Подградаца код Градишке преминуо је 17. септембра у 91. години.

Ивановић је о звјерствима у логору Јасеновац и учешћу у пробоју говорио за многе медије, те све описао и у својој књизи Сведок јасеновачког пакла.

Он је са 14 година одведен у Јасеновац из родних Горњих Подградаца, у колонама у којима су били бројни цивили из поткозарског краја, међу којима дјеца, жене и стари.

У Јасеновцу је провео три године, а након пробија у којем је учествовао са другим логорашима, вратио се у родно село 26. априла 1945. године.

У Јасеновцу је страдало 27 чланова његове породице.

О звјерствима у логору и учешћу у пробоју дао је изјаве бројним медијима, а све је описао и у својој књизи ‘Сведок јасеновачког пакла’ која је преведена и на друге језике.

У својим исказима навео је да пробој из логора није био крај његовом мукама. Убрзо након изласка налетио је на домобрана који га је предао усташама. Њима је испричао да је сељачко дијете из села код Босанске Градишке, да су га покупили партизани да им чува стоку и да је побјегао од њих. Један од усташа није повјеровао у његову причу јер је и сам био из тог села, али га није хтио открити. Или како је написао:

‘Одједном преокрет – усташа изговори ријечи које су звучале нестварно: – Не бој се ти ништа! Остаћеш жив! Познајем ја добро твога оца, много сам с њим ракије попио. Овај усташа, очито, није био као они у Јасеновцу. Он је имао усташку униформу, али није био зликовац, бар тада се тако показао. Ухватио ме у лажи. Јасно му је било да нисам онај за кога се представљам. О једној његовој ријечи је овисио мој живот. Вратили смо се у бункер. Стрепио сам од сваког његовог покрета и сваке изговорене ријечи, али он ме није одао’.

Како није могао побјећи, усташе су га повеле са собом и покушали утрапити неком сељачком домаћинству да им буде слуга, али су их сељани одбили. Прихватили су га тек у кући Павла Бабића гдје су му дали вечеру.

‘Добио сам добру вечеру и отишао да спавам. Кад сам устао, више није било усташа који су ме довели. У току ноћи су отишли, а дошли су Нијемци. Нико није знао ко сам. Сви су ме укућани звали Стипом, а када бих им био окренут леђима и замишљен, морали су неколико пута да ме зову, док би се ја одазвао. Требало је да се навикнем на ново име’.

Како су му се ноге загнојиле, Павлова жена и њемачки лијечник очистили су му и завили ране, а са сеоском дјецом чувао је стоку. ‘У Рајићима сам остао пет дана, а партизани су нас ослободили 26. априла’, записао је Илија који се вратио у своје село.

Ивановиће је био учитељ у поткозарским селима и професор у средњој школи у Зеници.

Пробој јасеновачких логораша догодио се 22. априла 1945. године. Тада је око 600 мушкараца из логора Циглана покушало пробој, а преживјело их је стотињак. Исти дан почео је и пробој заточеника из Кожаре. Од њих 167 спасило се само 11.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је више од 20.000 дјеце.

Опрема: Стање ствари

(Новости/Алтернативна ТВ, 17. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Леп и дирљив чланак о преминулом Илији Ивановићу, последњем преживелом учеснику пробоја из усташког логора у Јасеновцу. Нека је покој његовој тада измученој души, који је као дете преживео та страшна времена када је зло владало земљом. А у том злу се појављивало и понеко добро, да се покаже да ипак има добрих људи у том мноштву лоших и злих.

Оставите коментар