Помак у борби Пироћанаца против мини хидроелектрана

Заменик градоначелник Пирота и председник Градског одбора СПС-а Видојко Панајотовић навео је да је његова странка против изградње МХЕ, а посебно деривационих

Фото: Одбранимо реке Старе Планине

Одборници Градске скупштине Пирота на данашњој седници су донели закључак о брисању свих локација мини хидроелектрана (МХЕ) на Старој планини из новог Просторног плана Пирота и о мораторијуму на изградњу деривационих МХЕ. То се дешавало у исто време када су грађани окупљени око Покрета „Одбранимо реке Старе планине” и „Савеза месних заједница Старе планине” протестовали испред зграде Скупштине града Пирота, захтевајући од локалне власти да се на данашњој седници донесе одлука да се из новог Просторног плана Пирота чија израда почиње, избришу све локације за изградњу мини хидроцентрала у Парку природе Стара планина.

Један од активиста покрета „Одбранимо реке Старе планине” Александар Панић је рекао агенцији Бета да од локалног парламента захтевају да јучерашња најава о брисању свих локација за изградњу МХЕ на Старој планини добије свој институционални оквир и да одлука о брисању деривационих МХЕ не само у Просторном плану Пирота, већ и Србије постане званична.

„Тражимо да они које грађане плаћају кроз своје порезе не седе овде, него да дођу у Топли Дол и виде да ли мештани од 90 година, који се смразавају на мосту, бране свој ћеф или интересе града. Ово је позитиван помак и од одборника очекујемо одлуку да се њихова градња стопира”, рекао је Панић.

Председник „Савеза месних заједница Старе планине” Небојша Илић казао је да очекује да одборници Градске скупштине донесу одлуку да се из Просторног плана Пирота бришу МХЕ.

„То је најавила градска власт. Оваква одлука мора да се донесе и заштите старопланинске реке и престане њихово уништавање. Има нас свуда, не само у Топлом Долу и Јеловици, већ сутра у Београду и широм Србије. Данас смо овде да позовемо одборнике на савест и разум и да донесу одлуку због својих поколења”, рекао је Илић.

Додао је да од састанка са председником Србије Александром Вучићем очекује да стави тачку на тај проблем и да се донесе закон о стављању мораторијума на изградњу МХЕ и заустави, како је истакао, уништавање река у Србији.

Мештанка Темске Миња Николић казала је да је њихова порука са свих досадашњих и садашњих протеста да треба сачувати планинске реке.

„Месецима дежурамо у Топлом Долу. Сматрамо да све реке морају и даље да теку због наше и деце наше деце. Реке за нас са Старе планине су живот”, рекла је Николићева.

Заменик градоначелник Пирота и председник Градског одбора СПС-а Видојко Панајотовић навео је да је његова странка против изградње МХЕ, а посебно деривационих.

„Заједно са градоначелником и коалиционим партнерима донели смо заједничку одлуку да се у Просторном плану града који се ради избаце све локације за изградњу МХЕ на Старој планини. Такав закључак данас је донет и на седници Градске скупштине. Свако има право да протестује и очекујемо да се све мирно заврши”, казао је Панајотовић.

Додао је да од МХЕ на Старој планини „нема никакве користи”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 9. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading