Метју Палмер: Нова влада у Приштини да суспендује таксе, Београд да прекине кампању за повлачење признања Косова

САД се надају да би Србија на укидање царина одговорила својим иницијативама, које би обухватиле и потенцијалну суспензију кампање за повлачење признања Косова

Метју Палмер (Фото: А. Васиљевић)

Специјални представник САД за Западни Балкан Метју Палмер изјавио је за Глас Америке да следећа косовска влада мора да буде спремна да суспендује царине, које су, како је навео, „препрека за наставак дијалога” између Београда и Приштине.

Палмер је додао да се САД надају да би Србија на укидање царина одговорила својим иницијативама, које би обухватиле и потенцијалну суспензију кампање за повлачење признања Косова, а да би на тим основама, две стране могле да се врате за преговарачки сто у позитивној атмосфери, окренуте постизању споразума, пренео је Глас Америке.

„Прва ствар је да сачекамо изборе на Косову, који су заказани за 6. октобар, после чега следи процес формирања владе”, рекао је Палмер две недеље пошто се вратио из посете региону, током које је разговарао са представницима Београда и Приштине.

„Ми ћемо јасно ставити до знања да су наша очекивања да следећа влада Косова буде влада која је за дијалог, влада која је спремна да суспендује царине, које су препрека наставку процеса дијалога, влада која је спремна да састави преговарачки тим са снажним овлашћењима и спремна да се ангажује за преговарачким столом са Србијом, са озбиљношћу у намери да постигне споразум о нормализацији односа”, рекао је Палмер, преноси Бета.

Према његовим речима, САД ће бити са њима у свакој фази процеса, али „Косово мора да преузме контролу над својим судбином”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 9. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading