Енвер Хоџај: Пацоли незнањем довео у питање двоцифрен број признања Косова

Незнање и недостатак стратегије деловања од стране министра Пацолија у великој су мери олакшали кампању Србије и Русије против Косова, изјавио је Енвер Хоџај 

Енвер Хоџај (Извор: КоССев)

Тзв. косовски заменик премијера у оставци и бивши министар спољних послова, Енвер Хоџај, критиковао је данас свог колегу, шефа тзв. косовске дипломатије, Беџета Пацолија. Он тврди да је српска и руска кампања за повлачења признања Косова омогућена његовим незнањем и недостатком стратегије.

„Ја сам оставио Министарство спољних послова са 114 признања. Међутим, са Пацолијем као министром, доведено је у питање признање двоцифреног броја земаља. Незнање и недостатак стратегије деловања од стране министра Пацолија у великој су мери олакшали кампању Србије и Русије против Косова,“ изјавио је Хоџај, високи функционер ПДК и доскорашњи коалициони партнер Пацолија.

Критиковао је и Пацолијеву реторику.

„Покушавајући да његову неспособност у дипломатији покрије простим речником, не само да показује колико мало кредибилитета има, већ на жалост штети и кредибилитету државе Косово,“  написао је Хоџај у његовој реакцији на Фејсбуку.

До сада је косовска дипломатија на вести о повлачењу признања реаговала демантима, односно снажним критикама због „прљаве кампање коју води Србија“, а Хоџај је први косовски званичник који је потврдио да је известан број земаља заиста начинио тај потез када је почетком овог месеца изјавио да је до сада 13 земаља повукло признање Косово, а да постоје најаве да би то могло учинити још 10 земаља.

Према српским изворима, признање Косова је до сада повукло 15 земаља – Того, Централноафричка република, Република Палау, Мадагаскар, Соломонска острва, Лесото, Суринам, Гранада, Унија Комора, Бурунди, Комонвелт Доминика, Сао Томе и Принципе, Либерија, Гвинеја Бисао, Папуа Нова Гвинеја.

Међутим, последњих дана у косовским и српским медијима нашироко се извештава о најави чешког председника да би ова земља на његову иницијативу могла да размотри повлачење признања Косова, мада је по његовом сопственом признању, тако нешто тешко изводљиво.

Опрема: Стање ствари

(Коссев, 17. 9. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading