Миленко Вaсовић: Кад заменик пегла калдрму

И ту долазимо до суштине: ако је направљена грешка, зашто сте фалш коловоз пустили у употребу

Миленко Вaсовић (Извор: bizlife.rs)

Ови све морају да раде два пута. То сам прво помисло када је заменик градоначелника Београда у петак раном зором признао да калдрма на тек онбновљеном Тргу републике не ваља. Додуше заменик „Г” је то рекао на другачији начин, глумећи велику моћ и великог зналца.

Нарибао је извођаче радова, наредио им је да калдрму пресложе, нивелишу… Директор „Штрабага“, фирме извођача радова коју медији прозивају да запошљава раднике на црно, понизно је прихватио промашај и наређење.

Свакој будали је ово било јасно и пре отварања Трга за употребу: калдрма је таква да одбија бубреге возачима, путницима, бициклистима… Преко ње буквално не могу да пређу инвалиди или мајке са бебама у колицима. О дамама на штиклама да и не говоримо, а овај део града повремено се претвара у пешачку зону.

То само нису видели градски челници и извођачи радова. Или су се правили луди, па ако прође, прође. Поменути директор признао је, пред новинарима и замеником „Г“, да је „током радова на реконструкцији направљена грешка јер функционалност коловоза није у потпуности постигнута“. И ту долазимо до суштине.

Ако је направљена грешка, зашто сте фалш коловоз пустили у употребу? Ко је то одлучио? Да ли су радови прошли технички пријем, ко је прихватиио лош пројекат, има ли Трг употребну дозволу? Или никакве контроле није ни било, па када су грађани провриштали онда заменик „Г“ издаје наредбу – за 40 дана све да поправите и да радите ноћу, и да не буде прекида саобраћаја.

Фото: Н1

Нешто ми се чини да заменик „Г“ нема овлашћење да наређује поновне радове. То овлашћење нема ни градоначелник, нема га ни премијерка, ни председник државе. Једноставно такво овлашћење не може нико да има.

Било је логично да се огласи какав инспекторат или надзорни орган да они наложе отклањање неправилности. И да прецизно наведу шта се од извођача захтева, да се уради „то и то“, „тако и тако“.

Јер, замислимо да се заменик посвађао са извођачима па им тера инат. Или да је туда пролазио пијан и удуван па му се причинило да је коловоз крив. Не може тек тако да се нареди – мењај калдрму. Шта ако се опет намргоди и каже „мењај“. Не воде се тако озбиљни послови.

Реконструкција трга је од почетка ћорав посао. Имао је Београд и пречих радова, на пример да гради канализацију у Крњачи како ђаци у кишним данима не би преко фекалија ишли у школу. Друго, реконструкција је трајала предуго – 420 дана – и треће, коштала је сачувај боже, више од осам милиона евра.

Невероватно је да толику инвестицију нису надгледали људи из градске управе, да нису сигнализирали, да нису заштитили нерве и новчанике Београђана. Шта раде градски урбанисти, инспектори?

Сада нас још уверавају да ће то инвеститор све поправити о свом трошку. Јесте баш, прво нека нам поднесу рачун за осам милиона евра. Узгред, пре неки дан им је уплаћено још 34 милиона динара за некакве додатне радове. Уосталом, што би они сносили тај трошак ако је све рађено по пројекту?

Опрема: Стање ствари

(BizLife, 14. 9. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

  1. Новосаграђени коловоз на Тргу Републике је сувише нераван, неупотребљив. Град је затражио од извођача ШТРАБАГ да пресложи мермерне коцке тј да их обрне. Ево слике у БЛИЦу :

    https://www.blic.rs/vesti/beograd/kocke-na-trgu-pre-i-posle-evo-kako-ce-izgledati-kolovoz-kada-bude-potpuno-preslozen-i/pc0jgjd

    Остају питања :
    -Коцке имају шест страна : пет глатких (сечених машином) и једну рапаву (обрађену ручно чекићем). Ко је тражио да на коловозу буде та рапава страна ?
    -Кад на коловоз дође глатка страна, да ли ће бити клизав ?
    -Која је предност мермерних коцки у односу на асфалт ?

  2. Годину дана је Трг Републике – срце Београда затворен. Годину дана све вене и артерије које воде срцу Београда су блокиране и раскопане а грађани и бројни туристи заобилазе разровани Трг уским џомбастим кулоарима. Нигде табле са описом радова, њиховом трајању, њиховој цени . . .

    И шта смо на крају добили ?

    СКАНДАЛ : https://www.danas.rs/drustvo/za-skandal-oko-trga-najodgovorniji-vesic/

  3. @ Deda Djole
    Нигде табле са описом радова, њиховом трајању, њиховој цени . . …..
    ++++
    И оно што мене највише интересује, нигде одговора на омиљено питање оних који су уговарали и овај посао а гласи: „ А колики је мој део “ ?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading