Александар Вучић: Ценимо позицију Ватикана по питању Косова

Ви сте питали мене као председника Србије и ја бих волео да папа посети Србију, али, за то је потребна сагласност СПЦ, рекао Вучић

Папа Франциско и Александар Вучић (Фото: Танјуг/Инстаграм профил Александра Вучића)

ВАТИКАН – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Ватикан води озбиљну политику и да ће чувати своје позиције и по питању Косова и Метохије.

„То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане”, рекао је Вучић упитан колико је, после састанка са папом Франциском, сигуран да Ватикан неће променити свој став по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Он је рекао да Ватикан такође жели разговоре и мирно решење између Срба и Албанаца.

Детаље папиног става није износио, поштујући правила ватиканске дипломатије и протокола.

Председник Вучић пренео је такође да је папи говорио о КиМ и српским светињама, тешком положају народа, покушају да се дође до компромисног решења и о неопходности поправљања односа Срба и Хрвата.

Истиче да је веома битна улога Свете столице у разговорима о будућности које морају да имају Срби и Хрвати и додаје да му је државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин, говорио о томе о чему је недавно разговарао са хрватским руководством.

„Јасно је свима да нас историја и прошлост деле, да имамо потпуно другачији поглед на оно што се дешавало… Плашим се да ћемо, ако не будемо одговорни и ако будемо говорили о прошлости, све друге ојачати, а себе ослабити. Ако желимо да останемо на својим огњиштима, мораћемо да поштујемо више једни друге”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Вучић је рекао да је разговор са папом Франциском у Ватикану трајао дуже него што је било предвиђено, да су имали много тема, али је напоменуо да јавно неће причати о ономе што му је папа говорио.

„Имао сам среће што сам могао да разговарам са папом Франциском, много тога сам научио паметног и доброг чуо. Видео сам бригу за све људе који живе на Балкану, грађане Србије, људе у Србији”, рекао је Вучић.

Председник је рекао и да је са папом причао о положају католичке заједнице у Србији, током чега је, каже, посебно истакао положај Београдске надбискупије и колико напора и колико поштовања ужива Станислав Хочевар.

„Много тога се ради и по питању реституције, остало је пуно посла и кад је реч о порезима на имовину”, рекао је Вучић и додао да су међу католицима најбројнији Мађари.

Истакао је да Србија поштује њихова права и да тежи да их унапређује.

„Мислим да су и они тиме задовољни, а ја верујем да можемо још да урадимо”, рекао је Вучић.

Додао је и да би волео да папа посети Србију, али да је за то потребна сагласност СПЦ, те истакао да ће пренети поздраве папе патријарху Иринеју, којег, како каже, изузетно цени.

Вучић каже и да је папи донео пригодан поклон, за који је сматрао да је примерен и да на одређени начин указује на српску историју и данашње проблеме, а који папа нема у својој колекцији.

„Ја сам добио поклоне и они ће стајати у Председништву, а од његове еминенције господина Паролина сам добио посебно перо… Хоћу ли ја или неко од мојих наследника имати прилику да том оловком нешто тако важно потпише, остаје да се види”, рекао је Вучић

Он је истакао да је веома срећан што је у Ватикану могао да чује лепе речи о Србији.

СПЦ се пита за посету папе Србији

ВАТИКАН – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да би волео да папа посети Србију, али је подсетио да је за то потребна сагласност Српске православне цркве.

Вучић је на питање новинара да ли је разговарао са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом о доласку у Србију рекао:

„Ви сте питали мене као председника Србије и ја бих волео да папа посети Србију, али, за то је потребна сагласност СПЦ, као што знате, тако да је то питање за нашу цркву”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Додао је да је пренео поздраве папи од нашег патријарха Иринеја и да ће по повратку пренети поздраве папе патријарху Иринеју.

Председник Србије је рекао да папа изузетно цени нашег патријарха Иринеја и да му је то током разговора у два или три наврата поновио.

Вечерас или сутра састајем се са људима из „Бристола”

ВАТИКАН – Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се, по повратку из Ватикана, већ вечерас или сутра ујутру, састати са људима који живе у хотелу „Бристол”, како би покушао да реши њихов проблем.

„Треба да решавамо проблеме обичних људи. Ако стигнем можда и вечерас, ако не ујутру”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Ватикану.

Министарство одбране је раније ове седмице саопштило да остаје при ставу да се питање стамбеног решења за особе у „Бристолу” реши у оквиру закона и утврђених процедура, поштујући јединствену ранг-листу стамбених интересената Министарства одбране и Војске Србије на којој је 18.000 особа.

Наводи се да незаконита решења проблема за људе у „Бристолу” немају подршку тог министарства, јавља Танјуг.

Претходно је народни посланик Миодраг Линта позвао Министарство да реши стамбено питање 10 породица војних бескућника и пензионера који живе у хотелу „Бристол”.

„Породице које имају решење за доделу припадајућег стана треба да добију станове у закуп на неодређено време, док породицама које немају решење треба да се додели стан у закуп на одређено време”, саопштио је тада Савез Срба из региона.

Линта је, такође, апеловао на Министарство одбране да се, до коначног решења, станарима у Хотелу „Бристол” поново прикључи струја, као и топла вода.

Успоравање немачке привреде погодиће све, и Србију

ВАТИКАН – Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да ће успоравање европске привреде, посебно Немачке, сигурно утицати и на Србију, али истиче да наша држава ради на повећању стопе раста домаће економије како би се ублажиле последице потенцијалне рецесије у неколико европских земаља.

Вучић је након састанка са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом, одговарајући на питања новинара рекао да Србија размишља о томе како да одговори на питање претеће рецесије неким европским економијама.

„Размишљамо и бићемо погођени”, рекао је Вучић коментаришући тако ставове некадашње власти која је, у време глобалне рецесије 2007, 2008, 2009…, тврдила да ће нашу земљу финансијска криза заобићи, јер нисмо интегрисани у европску економију.

Сваки пад индустријске производње и свако заустављање раста у Немачкој погодиће и Србију, нагласио је председник.

„Имамо највећи број немачких компанија, готово 70.000 запослених у немачким компанијама. Наш извоз је највећи у Немачку, затим Италију… Како очекујете да нас не погоди?”, упитао је председник и додао да држава ради све што може како би се обезбедио континуиран раст, јавља Танјуг.

Уверен је да ће на ове проблеме наша држава успети да одговори на, како је рекао, најбољи могући начин.

„Не могу да говорим о онима који су нам направили раст од минус 3,1 тако да не желим да се поредим уопште са њима, такве изјаве нисам давао, нити могу да дајем”, рекао је Вучић.

(Политика, 12. 9. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Отишао би он и код самог ђавола ако ће од тога имати корист. Боже спаси и сачувај нас од таквих!

  2. Пре два месеца папу Франциска је посетио Владимир Путин. Разговарали су више од сата, у четири ока. Није искључено да је Вучићева посета већ тада смишљена.

    Сматрам да добри отворени и равноправни односи са Ватиканом могу Србији само да користе. Захваљујем свима који су овом сусрету допринели и искрено их поздрављам. То су људи који памте жртве наших верских ратова.

    http://rs.n1info.com/Vesti/a525167/Vucic-razgovarao-s-papom-Franjom-u-Vatikanu.html

  3. ”Александар Вучић: Ценимо позицију Ватикана по питању Косова”

    Ватикан није признао тзв независно Косово, али подржава компромисно,
    ”мирно” решење, што, у крајњем случају, значи признање Косова од стране
    Србије?!

    ”Латини старе варалице!”

    Што се тиче доласка Папе у Србију, већина народа није за то, и то је Папи јасно
    као ”добар дан”!

    Папа прво да посети највећу Православну земљу, тамо да се оправослави и
    као ПРАВОСЛАВАНИ ХРИШЋНИН ВРАТИ У ВАТИКАН.
    Ако Га Његови из Ватикана неће назад, нека затражи ”азил” у Хрватској,
    јер ће тамо бити најбезбеднији ”ПРАВОСЛАВАЦ” на свету!

    Ипак, боље је да Папа прво песети Русију, тамо се ”оправослави”, посети и
    све остале Православне земље, а Србију заобиће у великом луку, осим
    ако јавно СТЕПИНЦА ПРОГЛАСИ ЗЛОЧИНЦЕМ /по руководно-командно-
    благосиљјућој одговорности/ за ГЕНОЦИД НАД СРБИМА у Првом, Другом и
    овом започетом Трећем светском рату /”ниског интензитета”/ који је у току,
    а крај му се не назире!
    Такође, да учини досупне податке о броју побијених Срба Православаца
    од стране усташије НДХ, брижно похрањене и чуване у архивама Ватикана!

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading