Никола Варагић: Одговор Драгославу Бокану

Поводом текста Драгослава Бокана „Кад нико хоће да буде неко у српској причи или Ко је тај Н. Варагић?

Никола Варагић

Драгослав Бокан је у свом одговору, на мој текст, изнео аrgumentum ad hominem. Мислио сам да уопште не одговарам Бокану, као што нисам одговорио Петру Луковићу на сличне увреде, јер не желим да се спуштам на тај ниво полемике, са таквим речником. Али, због људи који прате полемику и пре свега да се полемика, поводом питања како да се обезбеде финансије за патриотски рад, настави и да се у полемику (тј. дијалог) укључе нови људи, међу онима који имају неке аргументе и конкретне предлоге, написаћу кратак одговор.

Против Драгослава Бокана немам ништа лично. Не знам скоро ништа о њему, прочитао сам неколико текстова које је написао, знам да је био на ратишту и да је једно време био вест у црним хроникама због отмице неког новосадског привредника, и то је све. Не гледам телевизију, па не знам шта тамо говори. О њему само писао на основу утисака које други људи, пре свих, они који га боље од мене познају, имају о њему, а што сам чуо на разним скуповима или протестима патриотских организација. Неки га подржавају, али већина, колико сам приметио, нема позитивно мишљење о Бокану. У том контексту сам поменуо његов текст и финансирање патриотског рада, али је мој текст, пре свега, био одговор Владимиру Димитријевићу на његов текст о финансирању патриотске интелигенције.

Владимир Димитријевић је затим написао још један текст, где пише:

Помало занет својим текстом „Дисање на трску“, који сам написао у једном даху, нисам ни приметио да сам, кад је дијаспора у питању, превидео неке чињенице. Иако и даље мислим да би њена улога у помагању нашег патриотског фронта могла и морала бити већа, ипак треба погледати и другу страну. Признајем: превидео сам чињеницу да је наша дијаспора много пута сурово обманута од власти у матичној држави или појединаца из матице који су долазили и тражили помоћ, а затим изневерили све што се изневерити могло.

Између осталог, о томе сам писао и у свом тексту. Владимир Димитријевић је на тај начин реаговао на моју добронамерну и конструктивну критику. Са друге стране, због истог текста, Драгослав Бокан је изнео низ увреда на мој рачун, без икаквих аргумената. Немам намеру да пишем шта сам и колико сам урадио до сада за свој народ и своју државу, и да никада нисам узимао новац за свој патриотски рад, или писао за новац (никада нисам тражио новац за писање и нисам уредник Стања ствари, како кривотвори Д. Бокан а лако је проверити у импресуму), напротив, кад год сам могао и колико сам могао, давао сам другима. Драгослав Бокан, пошто је старији од мене, себе треба да упоређује са људима из своје генерације. Када гледамо његову генерацију, он је далеко од тога што мисли да јесте, постоје много озбиљнији, угледнији, поштованији и мудрији људи међу патриотским делатницима и интелектуалцима, који су много више учинили за српство и светосавље, али се тиме не хвале.

На основу реакција на мој текст, види се да је велика разлика између Драгослава Бокана и Владимира Димитријевића. То је разлика између велике и мале душе.

Људи попут Бокана пример су како не треба радити. Нама не требају велике вође, месије, него саборност – да се окупе сви добри, способни, вредни и мудри Срби, и да заједно раде на ослобађању и обнови Србије. Потенцијал за такво окупљање патриотске интелигенције постоји, у овом тренутку, према мом мишљењу, око интелектуалаца који су покренули и потписали Апел за одбрану Косова и Метохије (скоро 500). Први међу једнакима, према мом мишљењу, јесте професор Милош Ковић. Последња два текста која сам написао су апел покретачима Апела, да се настави сабирање патриотског блока и покрене озбиљнији рад што се тиче политике, финансија и економије – да се више води рачуна и о тим аспектима у борби за повратак КиМ у састав Србије. Још једном да поновим, то не значи да се сада од професора философије, историје, теологије, социологије, или песника и писаца, очекује да се они професионално баве политиком, финансијама и сличним пословима (ако то не желе или не знају да раде), него да као морални ауторитети окупе моралне људе који ће се тиме професионално бавити, и да ту мора да се нађе места за наше људе из дијаспоре и за младе који живе у Србији.

Колико се сећам, Бокан није на списку потписника Апела. Зашто није на том списку, није питање за мене. Али ми је сада јасније, када сам прочитао његов одговор и очигледно има проблем да сарађује са другим људима. Изгледа да је он од оних који мисле да су изнад свих и да све најбоље знају, те да сви остали треба само да га следе. То су, чини ми се по коментарима људи, сада схватили многи.

Дакле, са једне стране имамо сабирање (или потенцијал за саборност), а са друге стране су усамљени мисионари попут Бокана, који гостују у таблоидним емисијама са Мирољубом Петровићем и сличним мисионарима.

Лично, увек бих пре подржао групу патриотских интелектуалаца, која је покренула Апел, него усамљене мисионаре, попут Бокана. Мислим да је подршка таквим људима расипање снаге. Нама је потребно сабирање и стварање јаког српског центра. Све енергије треба да усмеримо у том смеру и да превазиђемо међусобне разлике. Нико није савршен, свако има мане, али и врлине, и баш због тога смо јачи када смо сабрани – тада наше врлине, знања, искуства и вештине удружујемо, допуњујемо једни друге, итд. Свако има дар за нешто и треба да ради оно што најбоље зна. Људи са моралним ауторитетом, којима народ верује, морају да буду они који ће све покренути, а на нама осталима је да их подржимо, свако на свој начин, колико ко може, прихватајући обавезе и одговорност за свој део посла.

На основу реакције Драгослава Бокана на мој текст, пошто га не познајем добро, чини ми се да је он ближи људима попут Мирољуба Петровића, или Петра Луковића (на левици), него патриотским интелектуалцима који су покренули Апел. Можда се и он нађе једног дана међу њима, ако победи сујету света. Са оваким ставовима и понашањем, Бокан може да постане једино ријалити звезда. Ако ништа друго, у том свету има новца. Сада још само да окупи следбенике који ће финансирати његов мисионарски рад.

Као православац, увек се радујем повратку блудног брата или сина (Лк 15, 20). Драгославу Бокану желим све најбоље у животу и надам се да ће решити егзистенцијалне проблеме које има.



Categories: Разномислије

Tags: , , , ,

27 replies

  1. Гдне Варагићу,
    немојте молим вас да код вас nomen испаден omen: стилистичке финте које користите бацају љагу на ваш иначе добар претходни текст: ви као не знате ништа о њему а помињете црне хронике? јесте ви из Бг? ид’те у чаршију, аман свако зна да је човјек био (можда је и даље) прогањан од тзв дубоких и парадубоких структура – па како ви онда не знате? зашто ви који ”не гелдате ТВ” цитирате парафиличну вијест из хроника о отмицама…? Драги гдне то је финта, и то је подлост.
    Зато вам узвраћам. Појма немате о чему говорите, и богме се види да ви ништа не пратите.
    Ајте прочитајте неке од књига – не будите безобразни да сав тај значајан опус дна Бокана сводите на ”неколико чланака”: и боље се упутите: прочитајте Огњене Љиљане. То вам је мој савјет да боље упознате свога опонента пошто сте са њим у полемици. А можда је боље да и не читате, ако позјамите то дјело из библиотеке и упуститете се у текст – главом ћете без обзира напустити ову полемику, немате чак ни представу са чим сте овдје суочени 🙂
    Нисте ви непристојни као овај расој који се потписује доле, не огу да гријешим душу – али будите коректни и упутите се у опус човјека у цјелини, а не само лажно фељтонски…

  2. Да не остане оптативно недоречено: био-синтагма о Бокановом гоњењу није флоскула, већ реалност: Бг је једина регионална престоница која је предала злотворима у педофилску Белгију на суд, по пророчанству св. Николаја Жичког – све дословно своје вође националног буђења: о спреднијим и мањим учесницима не може да буде ни говора да може да их мимоиђе та чаша; тако да овом расоју који се потписује и гони сада Бокана није кривица што живе у кукавичком граду сатрвеног идентитеа и насељених идиота…једина престоница која се одрекла свега свога и својих, не ни Загреб не ни Сарајстан, не ни Подгорица, не ни ишта друго.
    Због тога реагујем(о). Вјерујте има нас много: нећете Бокана дирати 🙂 Колико год да претјерао у оном тексту, немате и нећете имати право да можда реалистичну критику у том смислу протежете толико далеко да потирете све.

  3. @ Тодор Бокан ако знаш ко је 🙂

    Ако у овом другом коментару ова Ваша реченица “Вјерујте има нас много: нећете Бокана дирати” заправо представља претњу, онда сте бранећи г. Бокана несвесно потврдили све што је о њему негативно објављено, и у црној хроници, и оно што се препричава необјављено!!!!

    Очекујем и да се Драгослав Бокан, као верник и православац, огради од оваквих помоћника попут Вас, ко год да сте.

  4. Верниче,
    као да је међу вама овде тешко потврђивати унапред донесене судове и осуде: кадија те суди кадија те тужи…на овом грдном судилишту какав год покрет да ”боканијада” начини биће дискредитовата, ајте молим вас…Претњу, дакако: да ћемо вербално узвраћати на нивоу деконструкција ваших подтекстова и демонстрирати да су тенденциозни, импертинентни, парцијални – и да се иза линча Бокана крије линч заправо оне српске и пансрпске струје коју желите да загасите по Бг и шире и даље…претња да ћемо и ми да будемо безобразни, који делимо мишљења Бокана, док год не будете – судећи о човеку – судили на основну целине његова опуса. Добро јутро Колумбо. Претња да ће кад тад – бити разобличено ваше грдно латинично непознање и незнање ако треба и на оваквим порталима, и другим и свуда; и директо и у полемици и преписци: да стекнете благи појам да нам је лично и личносно стало да зашититимо ово г и оваквог човека; да није сам; шта је нејасно ?

  5. Ви сте као Хрвати и муслимани – којима на уснама свакодневно геноцид па геноцид: због тога што је савест оптерећена управо и конректно таквим садржајем: Србо мој: ја немам најмању сумњу да бисте ви са Боканом знали како да поступате, е да само како имате власт и моћ…то вам бре вришти из сваког коментара: и сад ту скрећете на претње 🙂 дипломирали смо такав менталитет кроз вишедеценијско дружење са кроатомуслиманском и левичарско еУропском мимикријом. С те стране Дрине немате већег правог Европљанина од Бокана: ко о чему ја о оном што не знате: него у Светозара Марковића и позајми на пар дана Огњене Љиљане па ћемо да причамо. Ти не знаш ни ко је Тодор Бокан, што је већ две књиге…

  6. @Pertinentni Todor…
    Neka velikomuceni Bokan skupi vas, njegove sektase, i opismeni.Dace mu BIA neku prostoriju za to, ipak je on „stari kadar“ zajedno sa Seseljem koji:“…jos nije rekao svoju zadnju rec u politici“.Crveni vojvoda i velikomucenik Bokan Beogradski, vec vidim fresku ili burlesku :)))

    3
    1
  7. Dobro je ono iz “Politike” da mu je priznanje iznudjeno, par samara i odmah propevao.Pa, sta bi radio da ga muce ustase, izdao rodjenu decu :))) “Besednik” po svadbama i sahranama :)))

  8. Бокан има својих врлина, али нису те врлине за неку величину и коју га кују. Човек је дволичан и лицемер. ДБ је његова кућа. Четворобрачна спонторуша која живи од пара својих жена већ 40 година. Деца му расту у Риму, а он велики православац је држао порнографске часописе и филмове у својој библиотеци. Хулитељ краљева Карађорђевића, а ишао као одано куче за принцезом Јелисаветом и кнезом Александром Павловим, који је дао Хрватима бановину, за шта незналица оптужује краља Александра. Сада је на цуцли ове власти и владике Иринеја, па лапрда по парохијама епархије Бачке. Није га срамота да као петобрачни (прва супруга му је Хрватица римокатолкиња) стане на солеју и бедеди са крстом у руци. Егоманијак који се згадио и Русима из Доњецка.

  9. А је л’ знате можда боју ластиша у Бокановим гаћама? То баш јако занима ширу јавност.

  10. @Komentar ceka izvinjenje
    Obično se ne slažem sa tobom, ali ovaj put te u potpunosti podržavam. Bokan je intelektualac, patriota i borac nivoa Šešelja kako si i naveo. Sećam se tih Belih Orlova, pošto već napisah da sam pripadnik VS i put me nanosio po ratištima, to su jajare k’o i Šešeljeve brigade. Prodaju svoj, nazovi “patriotizam” neukom narodu….
    Mogu još o njemu, njima ali nema smisla da kuckam po ovoj telefonskoj tastaturi…

  11. @Vlajko
    Eh, sudbino kleta!Toliko lepih misli i dubokih uvida sam ostavio (npr. Bokan stalno za sve krivi jugoslovenstvo, ali ne uspeva da objasni kako je do njega doveo isti onaj put za koji on kaze da na njega treba da se vratimo.Ja sam, pored samog problema “povratka” u istoriji, pokusao da objasnim fenomen samonegacije Srba u jugoslovenstvo iz problema identiteta, istorijske perspektive, politicke strukture, drzavne strukture, vukovske jezicke reforme…) i Vi os svega nadjoste Bokana da se slozimo!To je tragedija (a i tragedijom sam se bavio, analizirao “Antigonu” glede pitanja drzave, k’o u srednjoj :))), a ne to sto drzava nece da uposli Bokana!

  12. Мени није јасно зашто је Бокан онако “полудео” због Варагићевог текста, али, опет, има важнијих ствари, мада, чини се да је Србима увек важнији и занимљивији лични сукоб од начелне расправе. Не, г. Варагићу, “окупљање патриотске интелигенције” није политичко деловање. Политичком деловању власти не можете се супротставити неполитичким методама. Ја не знам како то више да објасним, једино да цртам. Узмите пример. Власт донесе одлуку да гради мини хидро-електране. Ви организујете “окупљање патриотске интелигенције”, у каквом дому културе, позовете два професора са Геолошког и два се ЕТФ и имате у публици 500 људи надпросечно образованих јер само такви могу да разумеју шта ови причају. Онда вам прва два професора, они са Геолошког, објасне да је то еколошка катастрофа, а она друга двојица, они са ЕТФ, вам објасне да вам те елетране не требају ни за шта. Сутра “демократски изабрана власт”, одлучи да настави са пројектом. Како ћете да им се супротставите? Једини начин је да организујете људе и зауставите радове, а то не могу да раде професори. Не може “интелигенција”, чије је једино оружје морални и рационалан аргумент, да се супротстави мафији. Она може да буде инспирација, може да буде носилац идеологије, може да постави темеље новог друштвеног устројства иако се, ова наша, тиме не бави, него кука за демократијом, али да би се банди супротставили потребна је ПАРТИЈА, тј. политика организација, зовите је како хоћете. Ми у Србији, суверенистичку, националистичку, десну, друштвено-конзервативну партију немамо и док год тако буде ови ће моћи да раде шта хоће, ма колико се наша “национална интелигенција” буде “окупљала” и ма колико пара за то добила.

  13. Значи почело је. Таман мало слоге кад оно к. Свађа.
    Докле бре Индијанци.

  14. Боже, учини да се бар ј е д н о м у 21.веку Срби сложе. Свако овакво препуцавање само продужује агонију земље и национа. Препаметни сте и појединачно, и у броју од 500 и више (нас малих и обичних) да би сте се чешљали док село гори. ‘Ајте се угледајте у оне у које се сви кунете : у претке који су се бар пре 105 година, а било је таквих работа и раније, у ј е д и н и л и и почистили двориште своје…

  15. РЕцимо и да ради за ДБ,шта је то тачно што Бокан пропагира и ради,а да је у корист српских непријатеља..све што прича и ради је и корист српске ствари..али да ми ипак испитамо да није службин човек хмм,ма мора да није наш ..Е Срби Срби несрећници.

  16. Наравно, није ствар у томе да сви мислимо исто, већ да се у погледима разликујемо, и те разлике третирамо следећи исто морално извориште.

    А ако ваше морално извориште дозвољава да се ослањате на рекла-казала о људима, да се игноришу доступни извори из прве руке када се људи именују као примери неке лоше појаве, … онда је мој морал у сукобу с вашим.


    Владимир Челекетић каже: Мени није јасно зашто је Бокан онако „полудео“ због Варагићевог текста, али, опет, има важнијих ствари

    Свака је ствар делић у слагалици која је уједно и Решење. Тако, Боканова реакција представља појаву сасвим типичну за нашу „елиту“. Наиме, ово што је сада доживео Варагић, доживео сам и ја, више пута, од интелектуалаца и уметника у које сам се ја уздао.

    Остатак коментара вам је апсолутно тачан.
    Проблем који сте описали свакако треба описати на више начина, пре него што се увиди јасно. Покушаћу да га опишем у још једној верзији, овако… :
    Како контролисати или остварити продуктивну комуникацију са скупином људи, критичном масом популације, оном које се кад и кад гадимо… да би она престала начелно са послушношћу према лоше одабраном ауторитету као што је криминализована држава, ауторитету одређеном формално, и тупаво-уџбенички … као да се напамет следила инструкција из уџбеника о томе како треба увек слушати државу.
    То понашање можда има корена и у притворној, лажној просвећености. За успоредбу, човек од пре век-два који је живот провео без дана школовања, допустио би себи да мисли својом главом у сврху његовог интереса. Он би допустио себи да о друштву мисли као о органском ентитету са коренима у мистици и миту, уместо да као мало дете следи којекакво правило / право. Али, такав човек је ипак био преслаб да избегне да буде истребљен, те је стога решење у нечему другом од враћања у то прошло стање.

    Што се тиче партија .. на Западу су оне престале да обављају њихове изворне функције, па ми је сумњиво да ће нас нешто тако склоно квару, и споља пристигло, бити средство овдашњег спасења бр. 1.

    Лоше власти се смењују. Чим је тако, кључно је како третирати масу која је изгубила плодотворност…

  17. Samo je jedan I Desantni bataljon Belih Orlova a putešestvije tog bataljona je za tebe Rat Zvezda.A što se tiče ovog indijanca Varagića i njegovih uštrojenih istomišljenika koji znaju “mračnu prošlost” iako ne poznaju Bokana,samo potpisujte peticije .Biće vajde od toga kao kad ja bacam loptu o zid na kojem piše Albanija.
    Nazivate sebe partiotama iako mi nije je jasno zbog čega.
    Znam samo da nijedan od vas ne bi izdržao ni 5 minuta onog što smo mi prolazili svakodnevno skoro 4 godine.Plus,mismo se tukli sa Miloševižem onako usput.Koliko vas se potuklo sa Vučićem osim što serenedatze po društvenim mrežama?
    Znate li zašto vas prezirem ?
    Pogledajte sliku tipa koji zna iako ne poznaje i sliku iz 1992 tog kojeg on ne poznaje iako sve zna o njemu.
    E zato.

  18. Бокан је веома образован и начитан човек од кога се може свашта научити, али и болесно сујетан човек… не може да поднесе никакву критику на свој рачун, а мисли да је попио сву памет овог света и пати од тога да га други хвале, обожавају, да угоде његовом самољубљу. Стално прича о православљу, а заборавља да је гордост један од седам смртних грехова. . И не само гордост… један од смртних грехова је и прождрљивост, а он се толико запустио да делује гротескно. Слично као Шешељ… стомаке могу да гурају у зидарским колицима, не могу да потрче 100 метара, а националистичке говоре могу да држе сатима, из фотеља. Критикује и вређа мучено пострадалог краља Александра убијеног од усташа не због његових намера, него резултата његовог рада, а који су резултати Бокана, Шешеља и сл. после 30 година њиховог “јавног рада“? Никакви, катастрофални… Осим на личном плану, доста деце су направили и на томе им свака част, нека су жива и здрава. Зато што су непоправљиви егоисти којима одговарају само полтрони који их слепо прате. Све супротно од праве српске елите у коју Бокан толико очајнички жели по сваку цену и себе некако да угура, попут поменутих Димитријевића или Антонића, који су скромни, нормални људи, а не људи опседнути својом (умишљеном) величином.

  19. У овом тексту сте надмашили самог себе тврдњом да већина људи о Бокану мисли лоше. То није тачно. Бокана народ обожава, његова предавања су дупке пуна, а прегледи његових гостовања имају рекордну гледаност на youtube. Испод тих видеа се у коментарима лепо види колико је Бокан омиљен. Укратко, нашли сте погрешно дрво да на њему будете имела. Умете ли ви нешто паметно да кажете а не да дижете себи цену произвољним закључцима о особи која то ни најмање не заслужује? Где сте ви били кад се бранила нејач по Крајини? Где? Како вас није срамота да нападате српског јунака? паметни људи прво упознају непријатеља па га нападају а ви то радите обрнуто. Не само што сте неваспитани, него, бићу блага, нисте ни много паметни…

  20. @ Мира

    Да ли већина људи о Бокану мисли лоше или добро, да ли су његова предавања пуна и какав је преглед његових снимака на јутјубу је мало релевантно. Вероватно све ово што сте рекли за Бокана би се могло рећи и за Мирољуба “под мач, Бато” Петровића. Верујем и за Шешеља и за многе друге. Да не говоримо, када је о јутјубу реч, колики је преглед фолк певачица и других естрадних звездица и звездица, и колика је посећеност на њиховим концертима. Или о јутјуберима као што је Бака Прасе? Да ли то доказује њихову вредност? Хоћу да кажем, из датих премиса не следи нужно закључак да се ради о великој и значајној личности. Но све то је овде мање важно. Чак и да је Бокан потпуно у праву, а Варагић да у свему греши, начин како Бокан реагује указује на велики проблем који има са својим хришћанским идентитетом. А он на томе, колико схватам, врло инсистира Јер хришћанин нити има толики его, нити га испољава на такав примитиван начин, вређањем и омалважавањем опонента. Величина и висина се не исказује на тај начин. Желим му да то схвати и да у себи открије много већа и светлија пространства од оних која има и оних која мисли да има.

  21. Ударање на лик и дело једног од ретких српских несаломљивих националних бораца је издаја српства и прилажење нашим непријатељима. Ту нема дилеме. Без обзира на формалне разлоге за овако нешто. И то је суштина свега – подмукли удар на великог српског родољуба и православног мисионара, у име чега!? И за чији рачун?

  22. Срамота. Два одрасла човека, који претендују да буду вође српског народа (један од њих „мало“ више) се свађају као инфантилни јутјубери.

  23. Volim Bokana ali mu zameram što ne kritikuje Vučića i što je pomalo sujetan.

  24. G. Bokan je iskreni veliki patriota, veoma obrazovan, senzitivan. Ali, snob, sujetan i neurotican. Po svaku cenu zeli da hrani sestoro dece samo finim poslom.
    Ima i drugih poslova.
    (Pogledajte komentare njegovih inace odlicnih objava na njegovom fb. profilu. Pa to bih ja obrisala a ne covek takve velicine.)

  25. @Владимир Челекетић

    Окупљање патриотске интелигенције потребно је и због стварања такве политичке организације. Осим тога, могу и професори да поведу протест, а у тој интелигенцији нису сви неки мекани и фини професори.

    @Немања

    Није ово свађа, него развијање критичког мишљења, али то иде тешко код неких антикомуниста, који забрањују критику и слободу говора и бране свој лик и дело, више од титоиста. Па позивају у помоћ следбенике и рођаке да прете.

    @Тодор Бокан

    Не знам ко сте.
    Надам се да ће ваше претње остати вербалне, не иде се кашиком на багер.
    Имате право да износите своје мишљење и критику, мени то не смета.

  26. Ова расправа је донела и нека добра запажања.
    Коментатор “Dors” је приметио:

    “Како контролисати или остварити продуктивну комуникацију са скупином људи, критичном масом популације, оном које се кад и кад гадимо… да би она престала начелно са послушношћу према лоше одабраном ауторитету као што је криминализована држава, ауторитету одређеном формално, и тупаво-уџбенички … као да се напамет следила инструкција из уџбеника о томе како треба увек слушати државу.
    То понашање можда има корена и у притворној, лажној просвећености.”

    Велики део бирача који подржавају ову власт, чине они чији патриотизам није упитан. Док они не посумњају да ова власт ради за њих, ништа од промена. Да ли ми можемо да утичемо на њихову свест, то је право питање. Како волети брата (сестру, стрица, тетку, …) свог који је неразуман?
    Није лако бити хришћанин.

  27. jedno pitanje..zasto se vi uopste svadjate?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading