Политика: Геј пингвини усвојили јаје

Истополни пар пингвина, Скипер и Пинг, покушава да добије сопствено младунче у Берлину

Скипер и Пинг имају родитељски порив: пингвин с десне стране греје јаје држeћи га ногама испод стомака (Фото: EPA-EFE/Omer Messinger)

Два мужјака пингвина у зоо врту у Берлину брину се о напуштеном јајету од јула месеца, у својим дугим напорима да постану родитељи.

Истополни пар Скипер и Пинг жели да добије сопствено младунче. Чак су познати и по „покушајима да излегу рибу и камење” изјавио је недавно портпарол Максимилијан Јагер за лист Берлинер Цајтунг, преноси Би-Би-Си.

Он је рекао да су два краљевска пингвина усвојила јаје које је напустила јединка женке исте врсте у зоо врту, као и да се „понашају као узорни родитељи који се смењују да би грејали јаје”, држећи га на ногама испод стомака.

Сада раде све што могу да заштите свој драгоцени „товар” од љубоморних ривала након мало охрабривања људских старатеља.

„Само је требало да га спустимо на ноге једног од момака, већ је знао шта да ради”, рекао је Норберт Замел, чувар у зоо врту.

Женка у групи од шест краљевских пингвина показивала је мало интересовања за своја јаја у последње време, а зоо врт није добио младунче пингвина од 2002.

„Било би сјајно да се јаје успешно излегне”, рекао је Замел, истиче Би-Би-Си.

Геј пингвини и једног и другог пола нису ништа ново, а могу се наћи и у дивљини и у заточеништву.

Пингвини из зоо врта у Лондону придружили су се градском обележавању „Прајда” ове године, а Дингл Акваријум у Ирској чак je имао и већински број геј пингвина, са осам од укупно 14 папуанских пингвина који су имали партнера истог пола.

Али брига о Скиперу и Пингу можда још увек није готова.

„Ствар је у томе што не знамо да ли је јаје било оплођено”, каже Максимилијан Јагер.

Ако буду имали среће, зоо врт у Берлину добиће ових дана прво младунче пингвина код истополног пара пингвина.

Заједно до краја живота

Пингвини су птице које не могу да лете, јер су им крила еволуирала у пераја и живе на јужној хемисфери. Пола живота (према некима чак 75 одсто) проведу у води, а пола на копну. Неке врсте напуштају воду само ради парења и у време митарења. У зависности од врсте, јединке живе по 15 до 20 година или дуже.

Гнезде се углавном у обалском подручју које је најближе мору и тада се сакупљају у велика јата. Често су гнезда удаљена од обале, па родитељи морају да прелазе дуг пут преко пешчаних дина и да међу хиљадама гнезда и младунаца, од којих сви трче ка њима мољакајући храну, без грешке пронађу своје. Препознају се по гласовима, а иначе се споразумевају крицима, кликтањем и гестовима. Поједини парови из године у годину заузимају исто место за гнездо.

Некада се мужјаци удварају женкама тако што за њих бирају и нуде им каменчиће за изградњу гнезда. Неки пингвини остају с истим партнерима током целог живота, а неки само по једну сезону. Царски пингвини легу по једно јаје у сезони, а остале врсте по два, о којима заједно брину и мужјаци и женке. За време јаких зима, женке одлазе на неколико месеци, лове и набављају храну за младе, док мужјаци остају на копну и леже на јајима. Када се женка врати, улоге се изједначе. Дешава се да женка храни мужјака рибом коју је делимично сварила, док рецимо мужјак царског пингвина, исцрпљен након двомесечног гладовања, одлази у море да сам пронађе храну.

Као код многих других врста, код пингвина је забележено хомосексуално понашање. Занимљиво је да уколико се упаре два мужјака истих склоности, остају заједно до краја живота. Чак заједно праве гнездо у коме чувају камен као сурогат јајета.

(Политика, 10. 9. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

  1. Da će Politika da završi u LGBTY pingvinluku videli smo čim je krenula da odrađuje PR za episkope Maksima Vasiljevića i Gregor von Varesch-a preko Jelene Čalije, druge pratilje mis Željke Jevtić.

    P.S. Možda je ta škart ženka samo neka Brnabićka?

  2. Скипер, Пинг, усвојено јаје, камен као сурогат за јаје – па то је импресум оводанашње “ политике“… Што би рекли родно равноправни пингвини – баш тако треба да изгледа импресум “ гејли преса“ Србије у златном добу… Очекујем да Скипер, Пинг и јаје са првим снегом дођу у Ваљево, њихови другари весељаци беху отоич, пљунуше окренути на исток и рекоше“ не одричем се“, и, шћућурени у “ Таверни“, разочарани дочеком, запретише доласком Скипера, Пинга и усвојеног јајета… Писаће у “ политици“…

  3. Срђану М. Крунићу, последњи савет
    Превише Вам смета то ЛГБТ, просто вас оптерећује. Не бих да укључим Фројда у ово. Било би тенденциозно. Напрежете се да направите везе и где их нема ни у траговима. Човече, од силне жеље да нечему помогнете, чините супротно.

  4. Ево и једног вица о Муји и Фати, поводом посете Ане Брнабић и њене супруге Луксембургу
    https://www.danas.rs/kolumna/safeta-bisevac/nasa-je-ljepsa/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading