ЕУ добила нове комесаре

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен представила је у бриселу свој тим и нову структуру Европске комисије

Урсула фон дер Лајен (Фото: АП/Бета)

Бивши министар правде Мађарске Ласло Трочањи биће нови европски комесар за суседство и проширење, објавила је Европска комисија.

Представљајући у Бриселу свој тим и нову структуру Комисије, нова председница ЕК Урсула фон дер Лајен рекла је да нова Европска комисија одражава приоритете и амбиције постављене у политичким смерницама.

Европске комесаре Урсуле фон дер Лајен треба да потврди и Европски парламент пре него што 1. новембра преузму дужност.

Нови колеџ имаће осам потпредседника, укључујући високог представника за спољну политику Ђозепа Бореља.

Дупле функције имаће три извршна потпредседника, који ће бити и комесари и потпредседници задужени за кључне теме агенде Урсуле фон дер Лајен.

То су Холанђанин Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер и Валдис Домбровскис.

Тимерманс (Холандија) ће координисати рад на Европском зеленом споразуму и водиће политику климатске акције.

Вестагер (Данска) ће кооридинисати послове око дигиталне агенде и бити комесарка за конкуренцију.

Домбровскис (Летонија) ће координисати рад на економији која ради за људе и биће комесар за финансијске услуге.

Остали потпредседници:

Ђозеп Борељ (Шпанија) ће бити високи представник за спољну и политику безбедности ЕУ.

Вера Јурова (Чешка) биће задужена за вредности и транспарентност.

Маргаритис Схинас (Грчка) биће задужен за заштиту европског начина живота.

Марош Шефчович (Словачка) ће бити задужен за међуинституционалне односе и предвиђање.

Дубравка Шуица (Хрватска) ће се бавити демократијом и демографијом. Такође ће у име Комисије радити на Конференцији о будућности Европе.

Комесари:

Јоханес Хан (Аустрија) биће задужен за буџет и администрацију и директно ће подносити извештај председници ЕК. Као дугогодишњи комесар, Хан добро зна колико је модерна администрација важна.

Дидије Рејндерс (Белгија) биће задужен за правду, укључујући питање владавине права. Он је адвокат и бивши белгијски министар финансија, министар спољних и европских послова и министар одбране.

Марија Габријел (Бугарска) добиће портфељ „иновације и млади”. У актуелној Комисији је европска комесарка за дигитално друштво.

Стела Кириакидес (Кипар) биће европска комесарка за здравство. Она је психолог са дугогодишњим искуством у области социјалних послова, здравства и превенције канцера.

Кадри Симсон (Естонија) биће задужена за енергетику. Он је дугогодишњи посланик естонског парламента и министар економије и инфраструктуре.

Јута Урпилаинен (Финска) добиће портфељ „међународно партнерство”. Она је министарка финансија и дугогодишња чланица спољнополитичког одбора финског парламента. Радила је и као специјална изасланица у Етиопији.

Силви Гулар (Француска) ће као комесарка за унутрашње тржиште радити и на индустријској политици и јединственом дигиталном тржишту. Такође ће бити задужена за нови Генерални директорат за одбрамбену индустрију и свемир.

Ласло Трочањи (Мађарска) добиће портфељ „суседство и проширење”.

Фил Хоган (Ирска) биће комесар за трговину. Сада је европски комесар за пољопривреду.

Паоло Ђентилони (Италија) биће комесар за економију. Он је бивши италијански премијер и министар спољних послова.

Виргинијус Синкевичиус (Литванија) добија портфељ „природна средина и океани”. Он је литвански министар економије и иновација.

Николас Шмит (Луксембург) биће комесар за радна места. Он је национални министар за запошљавање и рад и европосланик.

Хелена Дали (Малта) добила је портфељ „равноправност”. Радила је као министарка за социјални дијалог, потрошаче и грађанска права, као и за европске послове и равноправност.

Јануш Војћеховски (Пољска) добио је портфељ пољопривреде. Био је дугогодишњи члан одбора за пољопривреду Европског парламента а сада је члан Европског ревизорског суда.

Елиза Фереира (Португалија) добија портфељ „кохезија и реформе”. Сада је вицегувернерка Банке Португалије. Била је европосланица, министарка за планирање и министарка за природну средину.

Рована Плумб (Румунија) биће комесарка за транспорт. Она је европосланица и бивша министарка за животну средину, министарка рада, министарка образовања и министарка транспорта.

Јанез Ленарчич (Словенија) биће европски комесар за управљање кризама. Био је државни секретар за спољне послове и сарађивао са УН, ОЕЦД и ЕУ.

Илва Јохансон (Шведска) је добила портфељ унутрашњих послова. Она је министарка запошљавања и бивша министарка образовања, министарка здравља и посланица шведског парламента.

Нови комесар за проширење из земље која подржава брз улазак Србије у ЕУ

БРИСЕЛ – Ласло Трочањи предложен је данас у Бриселу за новог комесара за суседство и проширење ЕУ, а долази из Мађарске, земље која се до сада у званичним изјавама залагала за улазак Србије у ЕУ пре 2025. године.

Мађарска, одакле долази Трочањи, више пута је поручивала да Србија заслужује да буде чланица ЕУ много пре 2025. године и позивала да се убрзају приступни преговори.

Недавно је, на Стратешком форуму на Бледу, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто поновио захтев Будимпеште да треба отворити сва поглавља са Србијом, оценивши да је одлазећа ЕК направила велику грешку везано за проширење, тиме што је рекла да неће бити ширења Уније до 2025, пренео је Танјуг.

Трочањи (63) је мађарски адвокат, бивши судија, дипломата и универзитетски професор, а ужа специјализација му је уставно европско и упоредно право.

Од 2019. је члан Европског парламента (Партије Фидес). Претходно је, од 2014. до 2019. био министар правде Мађарске.

Трочањи је био амбасадор Мађарске амбасадор у Белгији и Луксембургу од 2000. до 2004, а у Француској од 2010. до 2014. Био је и заменик члана Венецијанске комисије Савета Европе од 2005. до 2013, члан Уставног суда од 2007. до 2010.

Трочањи је и професор на универзитету у Сегедину.

Рођен је 1956. у Будимпешти, а завршио је Факултет права и политичких наука 1980. године. Ожењен је и има троје деце.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 9. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Komesari, komiteti, direktive… Nešto mi to poznato… 🙂

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading