Државотворни покрет Србије: Позив српској опозицији

Државотворни покрет Србије сматра да све странке и политичке групације, које немају никакву рачуницу са режимом, поводом предстојећих избора треба да наступе са минимумом заједничке акције

Насупрот слици коју пропагандна машинерија режима Александра Вучића свакодневно пушта у промет, данашња Србија налази се у једном од најбеднијих положаја у својој историји. Таквом стању доприноси и чињеница да режим нема опозицију која би га угрозила, или која бар има јасну стратегију његове смене.

Пола године пре парламентарних избора српска опозиција делује растројено. Иако су редовни, ово нису нормални избори. Најпре, због свевласти једне странке и њеног вође ни једни избори после 2012. нису били нормални, а и због тога што после наредних избора режим мора кроз своје институције да провуче одлуку о легалној предаји Косова и Метохије Албанцима и западним окупаторима. Таква одлука не би само значила дефинитивно одрицање Србије од своје јужне покрајине него и трајно одустајање од поретка демократије и владавине права и нестанак смисла вишестраначја и политичког плурализма.

Имајући ово у виду, Државотворни покрет Србије сматра да све странке и политичке групације, које немају никакву рачуницу са режимом, поводом предстојећих избора треба да наступе са следећим минимумом заједничке акције:

  • Формулисати списак изборних услова који ће у постојећим законским оквирима бираче осигурати од манипулација, режимски усавршених на парламентарним, председничким и локалним изборима од 2014. године до данас.
  • Повести кампању обавештавања јавности у вези директних разговора са представницима власти о изборним условима.
  • Заједничку предизборну акцију треба водити самостално, без посредовања и карактеристичних услуга западних чинилаца (владиних и невладиних), као и међународних организација које су се често компромитовале у сличним улогама (рецимо ОЕБС).
  • Одредити време, најпре за упознавање шире јавности са заједничком акцијом опозиције (до три недеље), а потом и за деловање према режиму у тражењу поштених изборних услова (временско одређење зависи од тока ових активности).
  • Ставити на самом почетку акције јавности и свим политичким делатницима на знање да неуспех у изналажењу решења у погледу изборних услова директно води у општи изборни бојкот опозиције. Одлука о бојкоту била би донета после губитка сваке шансе да се дође до нормалних изборних услова, али не касније од 1. јануара идуће године.

Програмске разлике међу опозиционим странкама не би смеле да буду препрека за заједнички подухват. У питању су највише вредности нашег јавног живота – суверенитет и територијални интегритет државе и демократско уређење на основу уставих начела о владавини права.

Оваква заједничка акција је пут али и прилика да српска опозиција преузме одговорност за будућност земље.

Београд, 10. септембра 2019.
Слободан Самарџић, председник Државотворног покрета Србије



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Je l’ se ovi ljudi zalažu za ubijanje beba tj. abortus? Nije im dostupan program na internetu koliko vidim?

  2. Gospodina Samardzica veoma postujem, ali mislim da je ovo pucanj u prazno. Uproscena verzija zahteva neupelih protesta. Osnovna greska je poziv strankama. Treba se obracati pojedincima, pronaci ih i regrutovati.
    Danasnje stranke imaju samo jedan cilj: osvajanje vlasti. Isto to hoce i Vucic, samo sto on ima i pare i medije i medjunarodnu podrsku, znaci – slaba vajda.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading