Ромфеа: Сабор Грчке цркве није признао самосталност расколничке цркве Украјине

Нејасно је да ли Сабор говори о праву Цариграда уопште или тек по украјинског питању, мада су грчки и украјински извори који нагињу Цариграду похитали да објаве да је грчки Сабор признао „Православну Цркву Украјине“

Извор: Православие.ру

Свештени Сабор Грчке Православне Цркве још једном је одложио одлуку о томе да ли да призна или не тзв. Православну Цркву Украјине. Саслушавши предлоге саборских одбора о догматским и канонским питањима и о међуправославним и међухришћанским одборима на свом тродневном међузаседању ове недеље, Сабор је „признао канонскско право Васељенског Патријарха да решава питање аутокефалности“, наводи Ромфеа.

Нејасно је да ли Сабор говори о праву Цариграда уопште или тек по украјинског питању, мада су, што је било и очекивати, грчки и украјински извори који нагињу Цариграду похитали да објаве да је грчки Сабор признао „Православну Цркву Украјине“.

Међутим, Сабор је такође признао „привилегију Предстојатеља Грчке Цркве да и надаље разматра украјинско питање“. С друге стране, како Ромфеа извештава, њен предстојатељ, Блажењејши архиепископ атински Јероним је рекао: „Ја не могу сам узети на себе такву одговорност“, желећи да предност при решавању овога питања пренесе на пуно заседање Светог Архијерејског Сабора на којем присуствују сви архијереји Грчке Цркве.

Информативна служба Српске Православне Цркве

(Православие.ру, 1. 9. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Ех православни архијереји, угледајте се на примере из историје и светог предања. Св. Герман Цариградски се позвао на ауторитет васељенског сабора када га је цар Лав III присиљавао да прихвати учење о иконоборству као догмат Цркве. Рекао је цару “Ја сам не могу мењати ствари које се тичу догме, једино на васељенском сабору то може да се решава”. И био је частан архијереј, повукао се са трона Цариградске патријаршије, али је уписан у диптихе као свети исповедник. Шта данас било ког архијереја или епископа било које помесне Цркве спречава да Вартоломеју Цариградском којег подржава НАТО и САД, одговори на исти начин? Да се сви позову на ауторитет св. Германа Цариградског, дакле, Вартоломејевог далеког претечу на трону цариградских патријараха, уз то још и светитеља и исповедника, и да му одговоре на исти начин. “Сазови сабор свих цркава па да седнемо и заједно решимо проблем”? На томе треба инсистирати.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading