Александар Сарачевић: Хомо је човек, хомофобија је заправо содомофобија

Могли бисмо додати да се обесмишљава и реч хомофобија, јер је њено право значење – страх од људи, а као замену, односно праву реч, треба увести – содомофобију

У медијима се најављује да ће у септембру бити одржана још једна парада организације коју називају ЛГБТ, ма шта то значило. Пошто у ову организацију спадају и они које називају хомосексуалцима, мислимо да би требало рећи следеће. Реч „хомо“ значи човек и то без обзира на пол, дакле човек као врста, а сексуалац је свако онај ко у своју природу има усађен сексуални нагон, односно нагон за репродукцијом или продужењем врсте са супротним полом (секс значи „пол“), а то је сваки човек (ако није захваћен неком болешћу која га у томе онемогућава). Дакле, као што се човек може дефинисати као хомо религиозус (јер има у себе усађену способност за успостављање духовне везе са Богом) тако може бити дефинисан и као хомо сексуалац (јер има у себе усађену способност за телесну репродукцију кроз везу са женом, или жена са мушкарцем).

Поента је та да се ова реч погрешно употребљава да би се означило нешто друго, нешто што није ово о чему смо говорили а о чему ћемо говорити у наставку. За то нешто се онда убацују и неке друге описне речи као што је геј (весељак) или квир (необичан) и томе слично. Права реч која би осликала особину људи о којима говоримо није хомосексуалац већ – содомиста. То је реч која има свој извор у Светом писму Старог завета (а не заборавимо да се више од 80 % становништва Србије изјашњава као православно, што значи да поштују Свето Писмо).

У Првој књизи Мојсијевој, која се зове и Постање, описано је како је Бог послао своја два Анђела да изведу Аврамовог синовца, Лота, из Содома јер је Бог имао намеру да уништи тај град због безакоња његових становника. Неки од становника Содома су, међутим, видели када су Анђели ушли у Лотов дом и подбунивши остале, дошли су пред његова врата и тражили од Лота да им преда своје госте, видевши да су то младићи, не би ли их познали (а та реч се у Библији користи да означи телесне односе). Лот им је чак нудио своје ћерке само да не дирају госте, али ови нису пристајали на то, па им је зато Бог одузео вид, и за то време извео Лота, његову породицу и Анђеле из Содома, а град је уништио сумпором и огњем.

Реч содомија се колоквијално користи за телесне односе човека са животињом, али, мада се у Старом завету говори и о оваквим односима који су строго кажњиви, они нису повезани са Содомом и његовим становницима. Оно, пак, што се именује као хомосексуализам, јесте, заправо, класична содомија и тако је треба називати.

Да ли је содомија болест или грех, друго је питање око којег постоје различита мишљења. Ми сматрамо да је то грех који проистиче из прихватања ђавољег савета и каснијег саображавања са таквим, исквареним начином живота. По нашем уверењу не постоји, дакле, природна предодређеност за содомију, па би сваки човек, уколико би прихватио ђавољи наговор, могао да постане содомиста. Наравно, животне околности неким људима у великој мери олакшавају пад у овај грех.

Могли бисмо додати да се напред реченим обесмишљава и реч хомофобија, јер је њено право значење – страх од људи, а као замену, односно праву реч, треба увести реч – содомофобија.

И, на крају, требало би устати и у одбрану дуге, као природне појаве за коју се каже да ју је Бог поставио на небо као знак да више неће бити потопа попут онога који је давно уништио скоро цело човечанство. Дуга је, дакле, један сасвим позитиван знак, лепо ју је видети и јавља се обично после кише као најава лепог времена. На заставама ЛГБТ организације, међутим, она је инструментализована у сврху промоције греха и изазива код православних хришћана одбојност и жалост. Зато треба узети назад оно што је наше и дугу користити у православном, хришћанском контексту.



Categories: Разномислије

Tags: , , ,

17 replies

  1. Možeš mentalnim bolesnicima dati sve na svetu (svu pažnju, svu pozitivnu promociju, privilegiе da terororišu sve oko sebe) – no njihov temeljni mentalni problem ostaje. Prema novoj (LGBT-friendly) novozelandskoj studiji:
    LGBT su 2 puta (100% više) verovatniji da će imati loše mentalno zdravlje od normalnih/hetero. Pri tome slovo B, biseksualni 400% više imaju suicidalnih misli. Čisti gay/lezbijke “samo” 300% više suicidalni od hetero, te “samo” 200% više anksioznosti. Biseksualni se pak 140% više (2,4x) drogiraju od hetero.
    Stoga, homoseksualnost je poremećaj koji više vapi za terapijom nego za afirmacijom i slavljenjem.
    Novija politički korektna istraživanja izbjegavaju reći tačne procente, nego odokativno “dva puta više, 3 puta više, 4 puta više”. To možemo prevesti na “100% više, 200% više, 300% više.
    Naravno, danas je politički korektno reći da su LGBT mentalno bolesniji zbog nas hetero, a ne zbog sebe i svog ponašanja. Tome protivreči to što su slični rezultati i u državama koje nisu legalizovale istospolni brak i tamo gdje je ustoličena “državna homoseksualnost” u svrhu depopulacije po želji globalističke bogate elite.
    Ljudska, pa i ne samo ljudska bića, nisu dizajnirana za homoseksualnost..
    U stvaranju novog bića žensko donosi jednu stranu DNK spirale, muško donosi drugu
    Da li je neka društvena pojava odnosno ponašanje dobro po društvo može se prjeriti tako da se sagleda rezultat ako baš svi pripadnici društva to počnu raditi. Homoseksualnost dovodi do izumiranja, pa je abnormalna pojava koja nije dobra za društvo. A po svim zdravstvenim rizicima i pratećim mentalnim poremećajima, niti za pojedinca.
    Normalna ljudska zajednica priprema mlade na svoje uloge u produženju vrste i zajednice, te da zajednički sudeluju (zato brak) u podizanju mladih. Gledaju njihovo odrastanje i čekaju ponavljanje ciklusa, te sa baka-deda stripljivosti pomažu sledeće generacije sve do svoje nemoći i smrti. Svrha je time postignuta, baš kao i kod svakog mrava, pčele, vuka ili slona.
    Psiha svakog ljudskog bića zna da postoji “svrha”
    Ako ne dolazi do ispunjenja ove svrhe, tada dolazi do mentalne “uznemirenosti”, tj. mentalnih poremećaja koja baš sva istraživanja dokazuju. Homosekualnost jednostavno ne može ne rezultirati, onosno ne biti sustanar drugim mentalnim poremećajima. Stoga niti ovo istraživanje nije ništa novo.
    Homoseksualnost je poremećaj koji vapi za terapijom a ne za afirmacijom i slavljenjem.

  2. Гледано само етимолошки, реч хомосексуални се састоји из ”хомо” што значи ”исти” на јелинском и ”сексуални” што је реч која се односи на пол (мушки или женски) и чин ”познања”.

    То значи да је хомосексуална особа она која се сједињује са другом особом истог пола (обично се мисли на мушки).

    https://www.etymonline.com/word/homosexual

    Ова је реч смишљена и прихваћена од психолога у 19. веку, кад се хомосексуализам још звао и педерастија, и сексуална инверзија и сматран је болешћу и неприродним односом.

    Седамдесетих година прошлог века је америчка психијатријско удружење одлучило да педерастија више није болест. То је био довољан окидач да покрене лавину догађаја, на законодавној и пропагандној основи (мислим на САД), што је деградирало културу друштва до нивоа да би и библијски Содомљани завидели.

    Мислим да су у овом ”напретку” највећи губитници управо хомосексуалне особе. Уместо да им друштвени морал (кроз законе, информацију и образовање) буди свест и савест и да им се да шанса за излечење, ови се охрабрују на путу погибељи — кроз параде и непочинства до страхоте СИДЕ (АИДС) у смрт телесну. Но већа је страхота да су духовно тада већ мртви.

  3. Дон Кихот је у многочему у праву. Његово виђење је дубље. Не слажем се углавном са тезама које је аутор изнео. Али и Дон Кихот и аутор прескачу једну основну степеницу. Да ми прво разјаснимо једно. Шта ћемо са сексом између мушкарца и жене који нема за циљ репродукцију. Ајде да се мало не кријемо иза подразумевајућих (површних) и лицемерних ствари. Ево, имате пример сина фудбалера Душана Савића, који се буса у плећа јуначка да је огроман верник, Србин и православац, а живи у блуду, невенчан, са једном женом са којом има и троје деце, ако не грешим…Али, ово је само илустрација, да се тема не скрене, шта ћемо са нерепродуктивним сексом између двоје људи?

  4. секс, појам, је скраћеница од “reproductive sexual intercourse” – у преводу: репродуктивни полни однос (однос полова, однос два пола).
    дакле, само онај однос, и то између полова, који за резултат МОЖЕ имати плод, оплођену јајну ћелију, се може назвати “сексом”.
    све остало су “перверзије”, тј. “изопачења”, и по дефиницији (видети претходну дефиницију) – ненормални/неприродни/поремећени односи.
    Психијатар је на свом блогу написао да му је нејасно како мушка особа која тврди да је Мерилин Монро (жена), бива проглашена за ментално оболелу особу, а мушка особа која тврди да је жена – бива проглашена за варијетет људске врсте, тј. нормално, природно?

  5. @Don Quixote: појам “педерастија” је у свом значењу садржавала значења данашњих појмова “хомосексуалност” и “педофилија”. Промена значења речи и појмова, промена самих појмова које означавају неке појаве, су класичне технике манипулације свешћу – да би се промовисала “педерастија”, било је неопходно некако одвојити педофилију (иако знамо да је “влажни сан” сваког хомосексуалца – мршави дечко (чест модел на модним ревијама)), барем у прво време, док се јавност не “едукује” да је “педофилија” добра ствар (Овертонов прозор)…

  6. Погрешна је интерпретација да се појам Хомосексуализам изводи из грчких речи Омиос, што значи- сличан (а не исти), и ,,Сексуални“, као што је један од коментатора написао.
    За конструкцију ове речи користе се латинске речи Homine, што значи човек (у смислу људске врсте, као што је то у чланку и наведено) и Sexum (Sexum masculinum и Sexus feminei) Што означава полове људске врсте- мушки и женски. У тексту је, дакле, наглашено да се реч Хомосексуализам погрешно употребљава и да би је требало заменити речју- Содомизам и наведени су разлози за то.

  7. Аутор да учи класичне језике! Хомосексуалност као појам је кованица састављена од грчке ријечи хомо -исти, један, једнак (као и Хомоусиос ,- једносуштан), и латинске Секс – пол. Уобичајено је у медицини да се праве грко-латинске кованице. На савременом грчком хомосексуалац се назива Хомофилос, гдје то почети хомо означава не човјека, већ истост. Стога, ауторова теза је беспредметна

  8. @Александар Сарачевић

    У реду је направити грешку па је исправити, али то се не постиже понављањем нетачних тврдњи.

    ὁμός значи исто
    ὁμοι значи слично

    Видети Liddell and Scott, Greek English Lexicon

    Иначе разлике значења ове две речи је од монументалног значаја за разликовање ὁμοιούσιος ὁμοούσιος а то је већ преозбиљна тема.

    Ево још један линк па ко хоће нека истражује даље:

    https://en.wiktionary.org/wiki/Category:English_words_prefixed_with_homo-

  9. omios je sličan, a omos ( homos po betacističkom čitanju) je jedan, jednak, isti. Ne znam zašto insistirate na omios, Kakve veze sa argumentom? Prefiks Homos nije “Čovjek,” već “isti”. Kao i u nizu drugih riječi kao homogenost, homologizacija, itd

  10. Не спорим да је ова дефиниција прихваћена још од 19. века и да се и данас користи реч Хомосексуалност уместо Содомија. Овај текст и јесте критичан према овој дефиницији и предлаже њену измену, поготово што не постоји грчка реч хомо- већ омо (омоусиос- једносуштан) и омио (омиусиос- сличносуштан). Запад можда јесте додао то -х, вероватно ради лакшег изговора, али зато и те како постоји латинска реч Хомо која значи човек. Зашто су направили кованицу од грчке и латинске речи када постоји латинска реч ,,идем” која значи- исто? Могла се направити реч идемсексуализам. Речи хомогеност и хомологизација, које је неко поменуо, су чисто грчког порекла иако је и у њима додато -х. Да скратим полемику. Мене, дакле, не занима нешто што се користи само зато што је прихваћено. Занима ме истина, а истина је да реч Хомо, на латинском језику значи човек, а Секс на истом том језику значи- пол. На овим премисама заснива се текст који сам написао. И још да додам да је врло перфидна употреба термина Хомосексуалност, баш због тога што реч- Хомо означава људску врсту. На тај начин се, практично свим људима покушава приписати ова настраност.

  11. Професор Дик Свааб, славни научник у области истраживања мозга, је открио да је један одређени део хипоталамуса јасно већи код хомосексуалаца. Хипоталамус је централни део мозга који регулише телесну температуру, глад и жеђ, сексуалну енергију, раст и агресију. Свааб је случајно дошао до његовог научног открића када је прегледао 15 пацијената који су умрли од СИДЕ. То је био пробој у науци јер се до тада сматрало да неко постаје хомосексуалац ради околине у којој одраста.

  12. Homo znači isto, a hetero različito. Glas h nisu dodali na zapadu, već se tako izgovarali u starogrčkom jeziku jonskog dijalekta. Naime, i danas se piše tzv. hak ( spiritus) koji se u savremenom grčkom ne izgovara. Homos u riječi homoseksualac nema nikakve veze sa čovekom, kao što heteros (eteros) u riječi heteroseksualac nema veze sa ženom. Jako vam je proizvoljna i neuka tvrdnja. Sa ovakvim apologetima, ne čudi me što homoseksualci vladaju Srbijom. Vi bi ste da mijenjate etablirane naučne pojmove. Čestitam! I to je opravdano, ali traži znanje i ne dopušta greške, očite materijalne greške.

  13. @Кобајаши: треба правити разлику између моногамних и харемских друштава, моногамна су се показала као друштва са мање насиља (више мушкараца има жену) него она харемског типа (најбогатији имају много жена, маса сиромашних мушкараца нема ни једну):

  14. @milan

    Професор Дик Свааб је лепо објаснио у чему је проблем.
    Ви можете да свој проблем тумачите на свој начин, увек има оправдања за педерско друштво.

  15. Када бисте на испиту из старогрчког језика рекли Хомо уместо- Омо, не бисте прошли испит. Додатак – х је последица мешања грчког и латинског језика. Оно што је занимљиво јесте то да се ова неприродна кованица- Хомосексуализам, јавља крајем 19. века када је у многим крајевима Европе, нарочито у Немачкој, почела агресивна пропаганда псеудовредности, па тако и овог греха маскираног у некакву псеудовредност (која се ваљда тиче људске слободе), а докле се дошло са тим показује нам данашње време. Овај чланак заиста и јесте позив на бунт јер Хомосексуализам је једна разводњена реч, а Содомизам упозорава на содомски завршетак приче- сумпор и огањ.

  16. Saračeviću, da li ste sigurni,? Provjerite. Polagao sam grčki i u gimnaziji i na fakultetu i u inostranstvu. H se uvijek izgovara u svim školama koje se drže erazmijanskog grčkog, a koji je zasnovan na drevnom izgovoru. Samo se u našim bogoslovijama izgovara bez h, po pravilima novogrčkog jezika.

  17. ,,U drugim, savremenim jezicima obično nema dileme: klasični izgovor (u oba klasična jezika) primenjuje se na tekstove nastale u antici. U samim tim jezicima latinske i grčke reči se izgovaraju prema pravilima njihovih fonetika. Tako se u francuskom jeziku, na primer, izgovara filozofi (philosophie), Siseron (Ciceron), Sezar (Cesar) itd., dok se na časovima grčkog i latinskog u školama primenjuje restituisani, rekonstruisani, naučni izgovor filosofija (odnosno erazmijanski izgovor), Kikero, Kajsar itd. Ipak, i kod njih su moguća odstupanja u artikulaciji ili u akcentu”.
    Навео сам цитат целог пасуса из Википедије само зато што се при крају даје и карактеристика еразмијанског изговора. Ја сам полагао старогрчки језик код преосвећеног владике Иринеја (Буловића) и он ми је по том питању ауторитет.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading