Александар Вучић: Америка тражи међусобно признање Београда и Приштине и ту одлуку неће да промени

Нисам толико неозбиљан ни неодговоран да продајем маглу грађанима да ће Америка да одустане од независности Косова, поручио председник Србије из Њујорка

Александар Вучић (Фото: РТС)

Председник Србије Александар Вучић, након састанака са званичницима САД, рекао да је за Србију лоше што САД траже међусобно признање Београда и Приштине, али да то не представља суштински велику новост. Како је истакао, он је на састанцима изнео ставове Србије поручујући да „не долази у обзир могућност да Срби не добију ништа, а да Албанци добију све“.

„Нисам толико неозбиљан ни неодговоран да продајем маглу грађанима да ће Америка да одустане од независности Косова“, рекао је Вучић и додао да је било важно да изнесе ставове Србије, јер „ако и за педаљ померимо став Америке према Србији, направили смо мало чудо“.

Како је истакао, Америка је још 2008. године признала независност Косова.

„Америка је велика сила која ту одлуку неће да промени. Ми ту одлуку нећемо да променимо, а трудили смо се да уживамо у сопственим митовима. Једна од добрих ствари је да они подржавају наш европски пут, друга добра ствар је да они не улазе у то како би требало да изгледа договор, али је важно да се постигне договор између Срба и Албанаца“, навео је Вучић за РТС.

Он је поновио да ситуација није лака за Србију, већ „веома тешка“ и додао да ће српске власти „наставити да штите своју земљу и српски народ на Косову“.

„За нас је значајно да САД желе да нас чују и да неко жели да нас слуша. Ко мисли да Србија која би имала лоше односе са САД може да буде успешна, тај много, много греши. Зато ћемо се трудити да даље унапређујемо односе са САД“, навео је српски председник.

Одговарајући на питање да ли очекује да Приштина укине таксе до краја године имајући у виду да је раније изјавио да ће дијалог Београда и Приштине у најбољем случају бити настављен почетком децембра, Вучић је одговорио да укидање очекује у децембру и то након снажног притиска САД.

„Престиж и гласове на Косову међу Албанцима добијају они који говоре најгоре о Србији и председнику Србије, неретко и о српском нарду, тако да је илузорно очекивати да било ко од њих у таквим условима тражи нешто што је врло рационално, нормално – да се укину таксе које су антицивилизацијска мера“, рекао је Вучић.

Упитан о могућем укључивању САД у дијалог Београда и Приштине, Вучић је рекао да неће бити промене формата преговора под окриљем ЕУ, да се Унија и раније консултовала са САД, али да Вашингтон свакако има највећи утицај на косовско руководство.

„Ако мислите да било ко може да утиче на Приштину на било који начин, а да нису Американци, онда се ми сви грдно варамо. Видите да су односи Европе и САД затегнути, али мислим да ће се западне силе договорити око тога у ком правцу да воде кризу у односима Београда и Приштине“, казао је.

Вучић је поновио да ситуација није лака за Србију, већ „веома тешка“ и додао да ће српске власти „наставити да штите своју земљу и српски народ на Косову“.

„Спремни смо на разговоре с (косовским) Албанцима, јер ћемо тиме да предупредимо сваку евентуалну дестабилизацију прилика. Морамо да знамо шта је реално, да водимо паметну, мудру, промишљену политику, да знамо шта треба да урадимо да бисмо сачували мир, али и да би наша економија могла да напредује“, додао је председник Србије.

Председник Србије Александар Вучић у Њујорку се састао с замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером и извршним потпредседником Атлантског савета Дејмоном Вилсоном. Разговарао је и са државним секретаром Мајком Помпеом.

Помпео је најавио подршку САД циљу Србије да се интегрише у Европску унију и охрабрио Србију да се фокусира на свој стратешки циљ убрзавањем унутрашњих реформи и наставком преговора с Косовом о постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа, који води узајамном признању, наводи се у саопштењу Стејт дипартмента након састанка с Вучићем.

Палмер је иначе средином ове године током посете Приштини позвао Косово и Србију да се врате за преговарачки сто, наводећи да је најбоље решење обострано признање.

Палмер је навео и да су таксе које је увела Приштина препрека напретку, као и да је на Београду и Приштини да „одлуче и сагласе се” да ли ће будући споразум о нормализацији односа укључити и питање демаркације граница.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС/Инсајдер, 21. 8. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. Umišljeni genije nije toliko neodgovoran da izjavljuje od čega Amerika hoće ili neće odustati, ali prećutkuje da je upravo to, samo to i jedino to bilo uslov njegovog dolaska na vlast.

  2. АВ овом изјавом само потврђује оно што је обећао западу – признање
    ”Косова”.
    Време му цури, и он покушава да то ублажи наводним ”условљавањем”
    Америке да не пристаје на то да Албанци добију све, а Срби ништа?!
    Свако признање ”Косова”, крње или целовито, је чин велеиздаје.
    За велеиздају се у Амрерици – суди, осућује, пресуђује и досуђује
    најтежа казна, баш као што је и у Србији, по Уставу Републике Србије.

    Драган Славнић

  3. Стинг имаде певљиву поп – џез песмицу ” Енглез у Њујорку”, у којој каже да се у новом Вавилону осећа као ванземаљац, пристојан басиста са пристојном песмицом, је ли, док наша велеиздајна жаока ( шлагер певач
    и групи девојка НАТО – ЕУ банде), у аутобиографској тужбалици – нарикалици – шодер шлагеру – љига хиту са бееее стране носача звука, поручује : Строги чобан у Њујорку, ја сам строги чобан у Њујорку, као Србин на косову*, странац, ванземаљац на туђем, који нема ништа… А снс секта, уз пратњу непристојно лошег басисте ” октобра 1864″ у трансу одговара својим аутобиографским ” хитем” : ” Ми издајемо ваздан и лажемо стално, кличемо вођи и сричемо назално, јер ми смо једна хипнотисана гомила, неписмена гомила!”

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading