Политика: „Рекет” баца ново светло и на Преспански споразум

На помолу су нове афере које укључују чак и Преспански споразум. С правом се поставља питање да ли је ова земља пред новом политичком кризом, уочи очекивања доделе датума за преступне преговоре у октобру

Скопље (Фото: Никола Тркља)

Тужитељка Русковска саслушала колегиницу Јаневу. Министар Димитров објавио да се са посланицима трговало око промене Устава и имена државе

Македонско политичко лето у потпуности ће бити обележено аферама које потресају законодавну, извршну и судску власт Северне Македоније. На помолу су нове афере које укључују чак и Преспански споразум. С правом се поставља питање да ли је ова земља пред новом политичком кризом, уочи очекивања доделе датума за преступне преговоре у октобру.

У вези са афером „Рекет” јуче је исказ дала Катица Јанева, шефица Специјалног јавног тужилаштва, која је изјавила да се не осећа кривом и да је само сведок у поступку. Неколико дана раније, изјаве су дала и њена три потчињена тужиоца код шефице Тужилаштва за организовани криминал и корупцију, Вилме Русковске. Не само да још није ни почела да се одмотава афера „Рекет”, већ из ње произилази питање да ли ће се њоме отворити и нова.

Према речима саговорника блиских тужитељки Русковској, осумњичени бизнисмен Камчев из случаја „Империја” који води Специјално јавно тужилаштво, под патронатом Јаневе, добија третман жртве преваре и уцене.

Русковска је јуче испитивала Јаневу. Непосредно пре уласка у тужилаштво, Јанева је изјавила да је уверена да ће њен исказ допринети расветљавању афере „Рекет”. Дошла је у присуству свог адвоката, који брани клијента баш из спорног предмета „Империја”.

У међувремену, министар иностраних послова Никола Димитров, потписник Преспанског споразума, покушао је да се дистанцира од афере „Рекет”, која је пукла у јавности када је приведен Бојан Јовановски Боки 13 и када је обелодањено да су бизнисмени уцењивани за милионске своте у замену за слободу коју би одобрила Катица Јанева.

Димитров је у покушају да се дистанцира од афере „Рекет” и од Јовановског својом изјавом изазвао посланицу Ганку Цветанову. Она је питањима постављеним Димитрову отворила могућност нове афере, а односи се на Преспански споразум. Димитров је своју изјаву пренео путем фејсбук профила: „Бојкот референдума је имао исти циљ. Да се факторизирају посланици, око трговине са одговорношћу.”

На овакав став Димитрова, македонски портал МКД преноси реакцију посланице Ганке Цветанове (СЈО је за њу одбацио кривичну пријаву за предмет „Скопље”, 2014. године, у време гласања за промене Устава и имена Македоније). Цветанова, бивша министарка културе у влади бившег премијера Николе Груевског, путем свог твитер профила поставља неколико питања Димитрову: „Да ли ће после признања Николе Димитрова, у којем каже да се са посланицима трговало за промену имена и Устава Македоније, он бити позван на испитивање, да ли ће дати изјаву? Да ли ће бити званичне истраге? Да ли је ово увод у поништавање Преспанског споразума? Да ли је Катица Јанева још на слободи јер је запретила да ће обелоданити како су посланици били уцењивани да гласају за промену имена, Устава и историје Републике Македоније.”

Димитров се на веома дипломатски начин оградио и од свих чланова владе који су се фотографисали са Јовановским. Како је написао, он се није сликао јер је имао правилан осећај за ово крими-друштво. Нагласио је да је потребно да се рашчисти са свим прљавштинама без обзира на то према коме воде.

Став Димитрова се коментарише као ограда и од самог премијера Зорана Заева, јер се и он фотографисао са Бокијем 13 и разговарао са њим о хуманитарним пројектима у свом кабинету. Таква ограда Димитрова од премијера и од колега из владе указује, како пишу портали, да се Димитров припрема за високу дипломатску функцију у САД или да постане технички премијер Владе Северне Македоније.

Редовни парламентарни избори су планирани тек за децембар идуће године, али премијер Заев је као могућност предложио да буду два месеца раније, како народ не би излазио на гласање по највећој хладноћи.

Жељко Шајн

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 8. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар