Бошко Јакшић: Вучић размишља о признању Косова

Ја бих обратио пажњу на реченицу Александра Вучића када је рекао „није важна политичка цена која ће се платити, истакао новинар Бошко Јакшић

Бошко Јакшић (Фото: Снимак екрана)

Након састанка председника Александра Вучића са државним секретаром САД Мајком Помпеом, из Стејт департмента је саопштено да је он охрабрио Србију да обнови дијалог са Косовом који би водио међусобном признању. Платформа Београда очигледно је узнапредовала до тачке да се размишља о признању, оцењује спољнополитички коментатор Бошко Јакшић.

У саопштењу Стејт департмента наводи се да су Помпео и Вучић разговарали о билатералној визији стабилног, сигурног и просперитетног региона Западног Балкана и континуираној подршци Сједињених Држава Србији на путу ка Европској унији.

„Секретар Помпео је охрабрио Србију да се фокусира на тај стратешки циљ убрзаним спровођењем реформи и да обнови дијалог са Косовом о свеобухватној нормализацији односа који води међусобном признању“, наводи се у саопштењу.

Вучић је након састанка поновио да је Београд спреман да настави дијалог чим Приштина укине таксе на робу из Србије и навео да је замолио Помпеа да Сједињене Државе покушају снажније да утичу на власти Косова да то ураде.

„По том питању нема сумње да имамо америчку подршку. Говорио сам и о томе да је Србија спремна чим се таксе укину да кренемо у отворени политички дијалог са Албанцима. Дакле, није важна политичка цена коју морате да платите, јер то људи имају у нашој земљи прилично нежне уши – не воле да слушају ствари које имају везе са реалношћу, већ више оно што има везе са нашим митовима“, оценио је председник.

Александар Вучић и Мајк Помпео (Извор: Танјуг/Служба за сарадњу с медијима председника Србије)

Вучић је, међутим, у изјави за телевизију Прва прецизирао да се ће се дијалог у „најбољем случају“ наставити почетком децембра, односно након избора на Косову.

Новинар Бошко Јакшић слаже се са проценама о евентуалном наставку дијалога, али истиче да се очигледно ради на убрзавању темпа решавање питања Косова.

„Круна онога што је речено, ја бих обратио пажњу на реченицу Александра Вучића када је рекао ‘није важна политичка цена која ће се платити’. То ми говори да је то наставак процеса припреме јавности у Србији за решење које може да води међусобном признавању. Дакле, очигледно се политичка платформа Београда променила и узнапредовала до тачке да се размишља о признавању“, оцењује Јакшић.

Осим порука са састанка, пажњу јавности у Србији изазвала је и информација да је, како је навео репортер Ал Џазире из Вашингтона, сусрету Вучића и Помпеа присуствовао и некадашњи премијер Велике Британије Тони Блер. Да ли је то тачно, питао је на Твитеру бивши шеф српске дипломатије Вук Јеремић.

„Ако је заиста Блер био на састанку, то онда указује да је Блер изузетно близак сарадник Александра Вучића и да је политика коју је Александар Вучић на том састанку заступао таква да можете имати Блера у делегацији док такве ствари изговарате, а то није у складу са званичном државном политиком Србије, која, колико ми је познато, није промењена“, навео је Јеремић.

Вучић до сада није јавно одговорио да ли је Блер присуствовао састанку, а на то питање телевизије N1 није одговорила ни саветница председника Србије за медије Сузана Васиљевић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 21. 8. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Dobor jutro.
    Pa jedino zbog toga je i ustolicen.

  2. („Секретар Помпео је охрабрио Србију да се фокусира на тај стратешки циљ убрзаним спровођењем реформи и да обнови дијалог са Косовом о свеобухватној нормализацији односа који води међусобном признању“, наводи се у саопштењу.)

    А могло би се рећи, што је вероватније, да је Државни секретар М. Помпео тражио од председника Вучића да изнесе шта Србија намерава да уради са преговорима о Косову и Метохији. И пошто је добио одговор, који се грађанима Србије износи у замагљеном облику протеклих годину дана, да би признали државу “Косова” са неким мањим уступцима на Северу Космета, Секретар се са тим сложио и “охрабрио” Србију да настави тим путем. Из написаног би се пре могло рећи да је Вучић охрабрио Помпеа. И, као што сам раније писао, сада САД могу да оперу руке од кривице за отмицу наше јужне Покрајине, коју је починила клика Клинтон – Олбрајтова уз помоћ НАТО пакта. Јер је Србија добровољно пристала да потврди тадашње намере западне Алијансе. На Србији, као правној држави је да још једном прочита Устав и документе СБ УН и одбије, или прихвати овакав предлог свога председника.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading