Александар Вучић: Србија има америчку подршку за укидање косовских такси

Замолио сам америчку администрацију да покуша да још снажније утиче на косовско-метохијске Албанце да укину таксе, рекао председник Србије

Александар Вучић  и Мајк Помпео (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, после разговора с државним секретаром САД Мајком Помпеом у Њујорку, да Београд несумњиво има подршку Вашингтона захтеву да Приштина укине таксе на српску робу.

„Замолио сам америчку администрацију да покуша, иако је то и до сада чинила, да још снажније утиче на косовско-метохијске Албанце да укину таксе које су нам наметнуте пре годину дана. Нема сумње да по том питању имамо америчку подршку јер и они мисле да је важно да се настави дијалог Београда и Приштине, да бисмо могли на сваки начин да сачувамо мир и унапређујемо нашу економију”, рекао је Вучић за РТС.

Вучић је навео и да је са Помпеом „дуго разговарао о свему” и да је шеф америчке дипломатије „желео да чује шта Србија мисли, пре свега о решавању косовског проблема”.

„Чини ми се да сам на најкраћи и најједноставнији начин рекао која је позиција Србије”, додао је Вучић, преноси Бета.

Он је казао да је с Помпеом дуго разговарао и да је шеф америчке дипломатије „желео да чује шта Србија мисли”.

„Говорио сам и о важности заштите српских цркава и манастира на Косову, имајући у виду последње случајеве који се на Косову догађају”, навео је српски председник.

Казао је и да је Србија спремна да „крене у отворени политички дијалог с Албанцима” чим Косово укине таксе, иако то, како је рекао „никоме из власти не доноси поене”.

„Задовољан сам због чињенице да је оно што сам говорио изазвало пажњу Помпеа. Верујем да ће САД још снажније желети да се укључе у решавање проблема на Западном Балкану”, додао је Вучић.

Помпео је после састанка написао на Твитеру да ће нормализација односа с Косовом ојачати стабилност и просперитет Србије, Западног Балкана и трансатлантске заједнице.

Он је навео и да је с Вучићем имао „продуктиван ручак” на којем су разговарали „о дијалогу Косова и Србије” и приступању Србије Европској унији.

„Продуктиван ручак с председником Србије Александром Вучићем о дијалогу Косова и Србије и приступању Србије Европској унији. Нормализација односа с Косовом ће ојачати стабилност и просперитет Србије, Западног Балкана и трансатлантске заједнице”, навео је шеф америчке дипломатије, уз слику на којој се рукује с Вучићем.

Вучић и Помпео су разговарали на маргинама седнице Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на Блиском истоку.

РТС је јавио да је њихов састанак трајао нешто више од сат и по.

Мајк Помпео: Продуктивно с Вучићем о дијалогу и путу ка ЕУ

ЊУЈОРК – Амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је да је са председником Србије Александром Вучићем имао продуктивне разговоре о дијалогу Београда и Приштине и приступању Србије ЕУ.

Он је то написао на свом Твитер налогу по завршетку састанка у Њујорку.

„Нормализација односа са Косовом ће ојачати стабилност и просперитет Србије, Западног Балкана и трансатлантске заједнице”, навео је Помпео.

Састанак Вучића и Помпеа трајао је дуже него што је било предвиђено, око два сата.

Информацију о састанку са председником Вучићем објавио је на Твитеру и Инстаграму уз фотографију са састанка, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 8. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Читајући овај чланак, има се утисак да је “продуктиван ручак” учинио своје. Јер, уз такав ручак иде и добро пиће а после пића почну да се причају разне приче о нормализацији односа са “Косовом” и Евроинтеграцијама Србије. Шта значи нормализација односа са сепаратистима? Једино да им признамо њихову нову државу!? И поново те “несрећне” таксе о којима је чуо цео свет. Вероватно се многи у УН смеју оваквом наступу и понашању Србије, која моли САД да утичу на сепартисте у нашој покрајини Косову и Метохији да укину таксе, односно царине. Можда је нова администрација САД са председником Трампом имала неко поштовање према држави Србији, после прославе стогодишњице успостављања дипломатских односа између две државе. Али, слушајући шта председник те државе тражи од њих, могли су да осете само презир. Јер, уместо да се Државном секретару каже јасно и гласно, да су њихови предходници са Клинтоном и Олбрајтовом, у злочиначком подухвату без примера у свету, отели једној сувереној држави део њене територије, коју с` правом називамо срце Србије, ми тражимо од њих да се укину таксе да бисмо наставили дијалог. И то какав дијалог? Такав којим ћемо настојати да им признамо нелегално створену државу.
    Поставља се једно озбиљно питање за нашег председника. Ко је донео Платформу за такве његове разговоре са САД? Ко му је у Скупштини Србије дао смернице да у САД разговара о тим питањима, спуштајући их на ниво укидања такса уведених од бахатих сепаратиста и ратних злочинаца на власти у самопроглашеној творевини названој “Косова”.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading