Стејт департмент: Помпео охрабрио Вучића за „узајамно признање“ Србије и Косова

Државни секретар САД охрабрио Србију да обнови преговоре са Косовом о постизању свеобухватног споразума који води узајамном признавању“

Вашингтон – Државни секретар САД Мајк Помпео је током сусрета са председником Србије охрабрио Србију да се фокусира на свој стратешки циљ, чланство у ЕУ.

Такође, како стоји у саопштењу Стејт департмента, Помпео је рекао и да Србија треба да се фокусира да обнови дијалог са Приштином, саопштио је Стејт департмент.

Помпео и Вучић су разговарали о заједничкој визији стабилног, безбедног и проспреритетног Западног Балкана, као и о наставку америчке подршке Србији на путу ка Европској унији.

„Државни секретар Помпео је охрабрио Србију да се фокусира на постизање тог стратешког циља убрзањем реформи, као и да обнови преговоре са Косовом о постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа који води узајамном признавању“, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Помпео је поновио да обе стране треба да избегавају провокације које ометају процес нормализације и да се ангажују у духу компромиса и флексибилности који су неопходни да би се постигао договор и искористили потенцијали обе земље.

Помпео је истакао и добре односе САД и Србије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Б92, 21. 8. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Као што сам и написао у коментару уз претходни чланак о посети председника Вучића САД, Државни секретар М. Помпео је схватио са ким има посла. Са шефом једне (смешне) државе која намерава да се одрекне дела своје државне територије. И нормално, дошао је предлог; ако тако хоћете, а ваљда знате шта хоћете, онда завршите дијалог са сепаратистима тако што ћете им признати њихову илегалну државу. Тако ће и они признати вашу “окрњену” државу. Јер Србија без Косова и Метохије, њеног Срца, и није права држава. Тако је Државни секретар “опрао руке”. А наш председник је ушао у нову фазу издаје Устава и своје државе којом се поиграва као да је његова својина.

  2. Да ли је Помепо понудио Србији надокнду штете коју трпи због уведених
    такси на србску робу од стране тзв. државе Косово?
    Да ли је наговестио и надокнаду ратне отштете – процењене на више десетина
    милијарди долара/евра због бомбардовања СРЈ 1999-е?
    ”Западни Балкан” је био миран и просперитетан док се нису појавили ”хуманисти”
    са Запада 90-их, предвоћени НАТО пактом /Америком и њеним сатрапима/.
    Помпео подстиче АВ на велеиздају, а зна да би у својој земљи за такав чин
    био суђен и осуђен на најтежу казну.

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading