Раскрикавање: Није сваки десети затвореник у Великој Британији Албанац

Када се узме у обзир читава та статистика, затвореници албанске националности чине тек око 1 одсто укупне затворске популације у Великој Британији, односно албанске националности је сваки стоти међу њима

Вендсворт, затвор у Лондону (Фото: Викимедија)

Агенција Танјуг је, позивајући се на текст британског таблоида Сан, написала да је у Великој Британији сваки десети затвореник Албанац. Случајно или намерно, међутим, пропустили су да нагласе да је реч о страним затвореницима, а не о генералној затворској популацији. Без икакве провере вест су масовно пренели домаћи медији, међу којима и Политика и покрајински јавни сервис, Радио-телевизија Војводине. „Оваква лаж може изазвати искључиво јачање предрасуда и стереотипа према Албанцима“, наводе из Иницијативе младих за људска права. Текст Танјуга дословце је насловљен са „Сваки 10-ти затвореник у ВБ је Албанац“, а у њему се све време позивају на Сан.

У својом извештају, британски таблоид наводи да је од 9.089 страних затвореника, Албанаца у јуну ове године било 876, што је, како тврде, скоро дуплирано у односу на пре четири године. Број је, како пишу, повећан с обзиром да су Албанци преузели тржиште кокаина у Великој Британији, да „држе“ уличну продају као и шверц товара дроге из целог света.

И у наслову као и у самом тексту, Сан трипут наводи да је реч о популацији страних затвореника, те није познато како је могуће да је новинарима Танјуга та чињеница промакла. Ипак, текст са лажном тврдњом завршио је у бројним домаћим медијима попут Политике и Блица, покрајинског јавног сервиса Радио-телевизија Војводине, као и у готово свим таблоидима.

Такво извештавање није безопасно с обзиром да „оваква лаж може изазвати искључиво јачање предрасуда и стереотипа према Албанцима“, кажу из Иницијативе младих за људска права, која је на Твитеру скренула пажњу да је Танјугова вест лажна.

Иначе, према званичној статистици британског Министарства правде, 30. јуна ове године у тамошњим затворима било је укупно 82.710 људи.

Од тог броја, 9.089 је странаца, што чини 11 одсто укупне затворске популације. Међу њима највише је Албанаца (око 10 одсто, тачније 876 људи), Пољака, Румуна, Ираца по 8 одсто, и Јамајчана (5 одсто).

Када се узме у обзир читава та статистика, затвореници албанске националности чине тек око 1 одсто укупне затворске популације у Великој Британији, односно албанске националности је сваки стоти међу њима.

Иначе, није реткост да домаћи медији у темама које се на неки начин тичу Албанаца извештавају непрофесионално и манипулативно.

Како је Раскрикавање у више наврата писало – домаћи медији радо експлоатишу стереотип о Албанцима као нарко-дилерима, како у текстовима о политици, тако и када пишу о спорту.

Покушали су да подметну и да су Албанци „дивље племе“ и „највећа брука модерне Европе“ лажно тврдећи да је то рекао теоретичар Ноам Чомски, а недавно су их медији окривили и за лош пласман Србије на Евросонгу.

Опрема: Стање ствари

(Раскрикавање, 7. 8. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading