Јинглук Шинаватра, бивша премијерка Тајланда осуђена за корупцију, постала држављанин Србије

Јинглук Шинаватра, бивша премијерка Тајланда, одлуком Владе Србије постала је српски држављанин. Шинаватра је у својој земљи осуђена због корупције а 2013. је њена Влада успоставила дипломатске односе са тзв. Републиком Косово

Јинглук Шинаватра (Фото: RUNGOJ YONGRIT)

Влада је на седници 27. јуна ове године донела решење о пријему у држављанство Републике Србије бивше премијерке Тајланда Јинглук Шинаватре, која је у својој земљи осуђена на пет година затвора због корупције.

Наводи се да влада доноси решење „на основу члана 19, став 1. и 3, Закона о држављанству”, а у ставу 1 стоји да „у држављанство Републике Србије може бити примљен и странац чији би пријем у држављанство Републике Србије представљао интерес за Србију”, пренео је Танјуг.

Одлуку је потписала премијерка Ана Брнабић 27. јуна, а објављена је дан касније у Службеном гласнику.

Брат Јинглук Шинаватре, Таксин Шинаватра постао је премијер Тајланда 2001. године, а 2006. је свргнут са власти.

Медији преносе да је три године касније добио почасно држављанство Црне Горе.

Александар Вучић: Не видим проблем у давању пасоша Шинаватри

Председник Србије Александар Вучић рекао је, поводом доделе пасоша бившој премијерки Тајланда Јинглук Шинаватри oсуђеној за корупцију, да не види у томе проблем и да се залаже за потпуну либерализацију доделе српских пасоша.

„Ја не видим да је то за нас проблем, посебно ако је влада могла да види ма какву економску или неку другу корист за нашу земљу”, рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара и додао да “пасош није нека светиња“.

Објава Владе Тајланда о успостављању дипломатских односа са самопроглашеном Републиком Косоово коју је потписала Шинаватра

„Доведите људе у нашу земљу, боље да доводимо људе, много смо их изгубили захваљујући сиромаштву у којем су нас оставили”, рекао је Вучић новинарима у Чортановцима након обиласка радова на вијадукту.

Истакао је да не може да говори о свим конкректим случајевима, али да је начелно за потпуну либерализацију доделе српских пасоша.

„Пре свега бих волео да то видим на примеру држављана неких других земаља из региона, али и свих других“, рекао је Вучић.

Одлука о додели држављанства уклоњења за сајта Владе

Влада Србије уклонила је са свог званичног сајта документ о одлуци за доделу држављанства Републике Србије бившој премијерки Тајланда Јинглук Шинаватри, која је у својој земљи осуђена због корупције, објавио је Данас.

Документ о додели држављанства бившој премијерки Тајланда нестао је из архиве званичног сајта Владе Србије, пошто су се медији заинтересовали за ову причу. Остали документи са седнице одржане 27. јуна и даље су доступни на владиној веб страници.

У одлуци која је уклоњена писало је да се Шинаватра Лерт Јинглук прима у држављанство Србије на основу првог и трећег става из члана 19 Закона о држављанству. У одлуци, међутим, није образложено на основу којих интереса за Републику Србију је Шинаватра добила српски пасош.

О таквим разлозима представници Владе још ћуте, а без одговора су и надлежни министри. Тајландско министарство спољних послова се још није огласило. Реакција, ипак, није изостала из почасног конзулата краљевине Тајланд у Београду.

„Затечени смо овом ситуацијом и чекамо адекватну повратну информацију из Министарства спољних послова Републике Србије“, поручили су из конзулата.

Изјаву српског председника о пријему Шинаватре у држављанство, као и саму вест о додели српског пасоша бившој премијерки која је у бекству, пренели су и светски медији од Њујорк тајмса и Раша тудеја до азијских портала.

Бивша премијерка Тајланда Јинглук Шинаватра, у својој земљи осуђена на пет година затвора због корупције, постала је држављанка Србије на седници Владе Србије 27. јуна. Решење о упису Шинаватре у држављане Србије потписала је премијерка Ана Брнабић.

Иако је познато да Шинаватра у Србији никада није била, остаје нејасно на који начин је обављена процедура, као и да ли јој је пасош уручен.

Бивша председница тајландске валде није једина која је добила српски пасош, а коју прате контроверзе.

Мохамед Дахлан, бивши шеф палестинске тајне службе и некадашњег лидера покрета Фатах, држављанство Србије добио је крајем 2013. године.

Познаваоци прилика оцењују да иако су у питању различити случајеви, заједничко им је то што их повезује велики Вучићев пријатељ, шеик Абу Дабија, који је пословни пријатељ и једне и друге породице.

Опрема: Стање ствари

(Политика/РТС/Н1, 10. 8. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. Појачање за СНС шљам, може их саветовати као и Блер, како што боље слудети и опељешити стадо.

  2. Па, зар то није савршено логично? Какви – од зла оца и још горе мајке, све са коца и конопца, стоје на челу Србије у континуитету, генерацијама, све од 1944 г., , ова дама ту потпуно логично спада, јер: свака `тица своме јату лети!

  3. А можда ће уложити неке паре у “Београд на води” уместо посусталих пријатеља из УАЕ?

  4. Ovaj Vucic je ***.Kaze bolje da dovodimo ljude jer ih je mnogo otislo.Pa valjda treba nasi ljudi da se vrate a ne da dovodimo one koji su u svojim zemljama pravili prestupe.O, narode moj, kada cemo se opametiti I oterati ovaj sljam I olos sa vlasti

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading