Протојереј Саша Петровић: Наставља се јеретичка пропаганда епископа Максима

„Православни дарвиниста“ епископ Максим наставља са ширењем ове душегубне идеологије – недавно је издао и књигу са називом „Вера, наука и мистерија“ (Faith, Science, Mystery)

Протојереј Саша Петровић

Већина наше црквене јавности, верног народа и клира са одобравањем је дочекала дуго ишчекивану одлуку Св. Архијерејског Синода о коначном уклањању епископа западно-америчког Максима са катедре професора Богословског Факултета у Београду. Многи су мишљења – а међу њима и моја маленкост – да је ова одлука требало да се деси одмах после срамне и саблажњујуће подршке коју је епископ Максим, са неколицином својих идеолошких истомишљеника, пружио Дарвиновој тeорији преко контра-петиције упућене влади Републике Србије. Нажалост, има међу нама многих који су се у међувремену „заразили“ овом богохулном и научно неутемељеном теоријом. Али, боље икад него никад, па зато ова одлука долази као први корак у циљу стaвљања ове јереси „под карантин“.

Међутим „православни дарвиниста“ епископ Максим наставља са ширењем ове душегубне идеологије несмањеним интензитетом, па је недавно у хиљаду примерака издао и књигу са називом „Вера, наука и мистерија“ (Faith, Science, Mystery) кроз своју епархијску издавачку установу „Себастијан прес“. Аутор књиге је генетичар др Гејл Волошек (за коју се прича да је морално изопачена), једна од главних пропагандиста мајмунологије међу православнима у Америци, која је на позив епископа Максима чак држала предавања свештеницима из његове, као и из других, епархија. Епископ Максим није само издавач, већ је и уредник ове књиге, што јој самим тим даје сасвим другачију димензију и важност.

Да брука буде већа, по личном сведочењу проте Борислава Јегарског, владика Максим је на једно време претворио српски православни храм Христа Спаситеља у Аркадији у магацин за складиштење ове јеретичке литературе.

Ова опасна књига није ништа друго него покушај да се споји и измири оно што је неспојиво – светлост и тама, истина и лаж, вера и наука, Христос и Велијар. Ако би се целокупна књига сумирала у једну реченицу онда би она гласила овако: Православни треба да прихвате теорију еволуције, јер им то неће бити никаква сметња да и даље остану верујући хришћани.

У првих 70 страница ауторка то постиже кроз релативизовање истина којима нас учи Св. Откровење, односно Библија, а све под изговором „дијалога религије и науке“. Наравно, овај дијалог се своди на то да ми верујући православни Хришћани признамо као истините разноразне „научне“ теорије које поричу и Бога као створитеља и човека као боголико биће, којег је Бог створио као круну целокупне творевине. Овај „дијалог“ на који др Волошек позива много ме подсећа на онај Бриселски, у којем Срби треба признавањем Косова да изгубе све а Шиптари све да добију.

На странама 75–77. ауторка хвали Критски Сабор и његову „разноликост“, али са негодовањем констатује да „жене нису имале учешћа у предсаборским конференцијама као ни на самом Сабору“, те да убудуће на Саборима морају учествовати не само жене него „и остале групе“?!

Наравно, да би крајњи циљ ове књиге био прикривен, она садржи и значајне теме у сфери био-етике (вантелесна оплодња, матичне ћелије итд.), о којима нам је заиста потребан унутар-црквени дијалог ради заузимања јасних ставова који ће бити утемељени на светоотачком предању и нашем опхођењу према животу као највећем Божијем дару.

Др Гејл Волошек

Главна тема књиге, односно апологија теорије еволуције почиње од 141. странице, где нам ауторка дрско сугерише да морамо признати теорију еволуције јер је „чак и Римокатоличка Црква на крају заузела про-еволуциони став“. Да би „доказала“ да су вера у Цркву и вера у теорију еволуције компатабилни, др Волошек наводи низ цитата митрополита Јована Зизјуласа, па чак арогантно изјављује: „Еволуција је закон живота у свету, и од такве важности је за свет са осталим законима природе, као што је литургија важна за Цркву. Дакле, порицање еволуције представља осиромашење нашег разумевања свега што је створено” (стр. 160). Затим на стр. 174 исмева традиционално светоотачко тумачење књиге Постања називајући га „фундаменталистичким“ и „буквалистичким“ и констатује да се највише ових „фундаменталиста“ налази у традиционално православним земљама као што су Русија, Србија и Украјина, па вели: „Многe критике еволуције долазе од оних који су фундаменталисти у својим погледима и који тумаче Библију као буквалну истину”.

С обзиром да је Књига Постања недвосмислено јасна у откривању божанских истина да је Бог створио човека у самом завршном акту стварања као боголико биће које је узвишеније и вредније од свега створеног и да га је поставио да живи на специфичном месту – у Рајском врту, др Волошек на крају сама себи поставља контрадикторно питање: „Али како се можемо помирити са људским пореклом у мајмуноликим заједничким прецима“?! Па затим одговара, погрешно тумачећи Сергеја Бугакова да је Рај и човеково блажено стање у њему прича из будућности, а не из прошлости и закључује: „Едемски врт означава нешто чему људски род и цела творевина стреми, а не нешто што је изгубљено у прошлости”. (стр.173)

Људи су животиње

Пошто је мајмунско порекло људског рода за др Волошек „неприкосновена научна истина”, а ми хришћани још увек верујемо у „митове” о Едемском рају као савршеном стању, она нам поставља провокативно питање: „Шта је Едем ако не савршено оригинално стање људи? Како онда можемо да помиримо концепт Раја као „савршеног” стања „првобитни” људи који су у заједници са Богом, са концептом људског порекла у мајмуноликим прецима? Да ли онда треба да претпоставимо да су наши заједнички преци – примати у ствари били у заједници са Богом, а да смо ми када смо постали људи у ствари отпали из те заједнице?” Наравно, циљ оваквог постављања ствари је да нас наведе да признамо да је човек ништа друго него једна од животињских (мајмунских) врста, (на црквенословенском: скот) па му је зато и дозвољено да се понаша као животиња у данашњем времену бого-отпадништва. Зато др Волошек свечано закључује: Гледајући у проблем људи као животиња, ја бих истакла да људи јесу животиње (стр. 171).

Хвалоспев епископу Максиму

На 193. страни своје књиге др Волошек изражава своје дивљење епископу Максиму и осталим 11 теолога потписника контра-петиције Министарству образовања у којем су бранили Дарвинову теорију. Она тврди да је овај документ, потписан од стране једног епископа и других професора теологије, револуционаран па вели: „Зашто је овај документ важан? Зато што заузима јасан и снажан став према изазовима са којима се Правoславље сусреће у целом свету, од Москве, преко Чикага и до Београда и шире. У тренутној политичкој клими у Србији ова група теолога је показала невероватну храброст да се ухвати у коштац са овим питањем. У православној Цркви у Србији постоје реакционарни елементи који се противе многим друштвеним питањима, која су заједно са еволуцијом етикетирана као „модернистичке” иновације”.

„Убедљиви” доказ 

Еволуциона теологија канцера (sic) (стр. 227)

У оскудици конкретних доказа о еволуцији, ауторка ове књиге признаје да се ова контроверзна теорија (за коју кроз целу књигу тврди да је апсолутна истина коју морамо признати и у њу веровати) у ствари не може научно доказати: „Еволуција је процес који се појављује једино у веома дугом временском периоду – она је потпуно зависна од времена и не може се добро подвргнути експериментима јер је за то потребан енормни временски период.Дакле само што нам не каже: Доказаћемо вам да је еволуција истинита само нам је потребно неколико милиона година, али у међувремену нам морате веровати на реч, а то што пише у Библији, то су причице за малу децу и пука митоманија затуцаних буквалиста и фундаменталиста.

Насловна страна књиге

Као најјачи „доказ” да је еволутивни процес нешто што и сада траје, госпођа Волошек упоређује мутацију ћелија рака, које по њој, еволуирају, па износи ову бизарну тврдњу: „У мери којој нам је дато да можемо разумети, канцер је еволутивни феномен. Држећи се своје теорије еволуције као пијан плота, она дакле тврди да је реакција ћелија рака, које мутирају због разноразних хемо-терапија које се убризгавају у пацијенте, у ствари еволутивни процес! Заиста, госпођо Волошек, ако нисте могли да наведете бољи научни доказ, онда треба да одете у пензију и затражите од епископа Максима да ову књигу повуче из продаје, јер ће вам се у академским круговима смејати због овако „чврстог и неопозивог” доказа.

Закључак

Господ наш Исус Христос, као и свети Апостоли упозорили су нас да ће у последња времена изићи разни лажни пророци који ће саблажњавати народ:

Изићи ће многи лажни пророци и превариће многе. Јер ће изићи лажни христоси и лажни пророци (Мт. 24,11; 24,24)

Тешко свијету од саблазни; јер потребно је да дођу саблазни, али тешко човјеку оном кроз кога долази саблазан. (Мт. 18:5-6)

Ово су само речи Господње, да не наводим упозорења светих Апостола. Ова књига коју је одштампао и „уредио” епископ Максим није ништа друго него још једна саблазан за словесно стадо Христово, јер – како се може у исто време веровати у богохулну теорију еволуције, према којој су људи потомци мајмуна, и у оно што нам Свето писмо тако једноставно и тако јасно открива? То би исто било када би неко веровао у Мухамеда и у Христа! Дакле бити „православни Дарвиниста” је исто толико неспојиво и противречно (некомпитабилно) као и бити „православни муслиман” (ако не и горе од тога)!!! Веровати у Дарвинову теорију и то исповедати јавно, опет и опет, па чак штампати књиге које покушавају да помире лаж и истину, представља прворазредно богохулство, јерес и отпадништво од Цркве. Оно што је најгоре, то је да ово деловање епископа Максима представља небивалу саблазан која ће многе младе душе одвести у пропаст. Зато је Спаситељ и изговорио ове страшне речи за све саблазнитеље:

А који саблазни једнога од ових малих који вјерују у мене, боље би му било да се објеси камен воденички о врат његов, и да потоне у дубину морску. (Мт.18,7)

Али у овом случају није одговоран само епископ Максим, већ и сви они који га подржавају у овом скандалозном и саблазнитељском делу, а нарочито његов духовни отац који се после дугог и, за њега необичног ћутања, најзад јавио и то да би одбранио своје духовно чадо од тамо неких „мрзитеља” који су га без „икаквог разлога уклонили са Богословског факултета”. Барем би он требало да зна да су баш народи тамне пути највише пострадали од нациста, који су Дарвинову теорију уградили у саме темеље своје расистичке идеологије, па су зато оправдавали своје злочине над свима који нису плаве косе и очију, јер су „заостали у еволутивном процесу”, па их је према томе требало израбљивати и истребити са лица земље.

Епископ Максим (Фото: Приватна архива/Недељник)

Док ми свештеници свакодневно водимо борбу да своје парохијане утврдимо у православној вери и да их заштитимо од разноразних секташких учења и утицаја, једном епископу је допуштено да разара и пустоши све оно у шта су наши свети преци веровали и због чега су висили на коцу и конопцу! У контексту свега реченог намеће се сасвим логично питање: Ако Црква више нема поверења да ће један од њених епископа правилно поучавати студенте на Богословском факултету и да их неће учити кривоверју, како се онда може имати поверења да ће „правилно управљати речју истине” у својој епархији?!

А што се тиче госпође Волошек и њене опаске да су ћелије рака које мутирају „доказ континуираног еволуционог процеса” рекао бих јој следеће: Ова саблазан коју шири епископ Максим већ више година уз вашу стручну помоћ и подршку заиста је, теолошки гледано, „континуирани еволутивни феномен” који се у црквеној терминологији назива јерес. То је духовни канцер који се полако али сигурно шири, те ако се убрзо не уклони „хируршким путем”, веома лако може метастазирати и, не дао Бог, захватити цело тело наше Српске Православне Цркве.

На Светог Пророка Илију 2019.

Протојереј Саша Петровић,
Омаха, Небраска, САД

Ставови изнети у рубрици „Разномислије“ не одражавају нужно и становиште „Стања ствари“



Categories: Разномислије

Tags: , , , , ,

39 replies

  1. Maxime, “што чиниш, чини брже” (Јн.13,27)!

  2. Зар је ико мислио да ће после упозорења и лажног, усиљеног извињења (“нисам баш тако мислио”) овај (још увек) епископ стати са свим својим јересима? Он мисли да је тамо на 10000км од Србије заштићен, па чим се обрео иза баре наставља са својим неподопштинама.
    Но, све се чини да је он само један од оних који се пренаглашено истичу, а колико су овакве јереси захватиле цело тело Сабора СПЦ можемо само да наслутимо. Можда еп. Максим засад има само улогу “пробача”.
    Изгледа да ми, обични мирјани, лаици, немамо друге него да и сами проучавамо свете Оце Цркве детаљније него што смо икада мислили, не бисмо ли умели да препознамо све саблазни које јесу и које ће доћи? А, у ствари, кад размислим, неће бити потребе за тим, јер се види да је непријатељ све нестрпљивији, тако да су његови кораци све отворенији и предвидивији.

  3. Одличан текст проте Саше. Све похвале на првом месту за храброст да овако смело пише против јеретика и Фанариптског инсајдера епископа Максима. На другом месту честитамо на одличној и стручној анализи погубне јеретичке књиге др Волошек коју Максим издаје са својим благословом.Надамо се да ће отац Саша и убудуће бескомпромосно наставити борбу за очување чистоте наше Православне вере.

  4. Свака част о. Саша! Дао Бог да и остали православни свештеници, правоверни народ и епископи дигну свој глас против ове саблазни у нашој цркви. О. Саша није само изашао у јавност преко интернета супроставивши се овој срамоти већ је храбро и пред свима бранио веру Православну!
    Показао је својим примером како можемо и морамо да се боримо против овога зла. Ваљало би да и остали свештеници и епископи следе његов пример.

  5. Увек је добро када се зло само покаже и није притајено у човеку, већ га тај човек јавно износи и скреће пажњу на себе као на злог човека и онда знам да је зао и да га се клоним и борим против њега ако је потребно. Није добро када има пуно прикривених злих људи који се нама обичном народу представљају као добро и доводе нас вешто у заблуду е таквих се бојим!

  6. https://www.youtube.com/watch?v=SOtGb8hKyWE

    Давид Берлински — три минута за три аргумента против дарвинистичке хипотезе, Прва два је тешко оповргнути, трећи се може дискутовати (по мојем скромном мишљењу. (А и Росинанте је сагласан 🙂

  7. …………………..Његова Светост Патријарх српски Г. Павле, уз саслужење више архијереја, свештеника и ђакона наше свете Цркве, у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице, у недељу 18. јула 2004. године, у Сарајеву, рукоположио је за Епископа хумског архимандрита Максима (Васиљевића). Уз Патријарха српског саслуживали су Њихова Високопреосвештенства Митрополити: дабробосански Г. Николај и велески и повардарски Г. Јован, патријаршки егзарх аутономне Охридске Архиепископије; и епископи: бачки Г. Иринеј, западноевропски Г. Лука, врањски Г. Пахомије, милешевски Г. Филарет, далматински Г. Фотије, захумско-херцеговачки Г. Григорије, будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, јегарски Г. Порфирије, липљански Г. Теодосије, диоклијски Г. Јован и умировљени захумско-херцеговачки Г. Атанасије………………….

    и

    БЕСЕДА ЕПИСКОПА МАКСИМА ХУМСКОГ
    НА ХИРОТОНИЈИ У САРАЈЕВУ, 18/5. ЈУЛА 2004. ГОДИНЕ

    Стојећи са дивљењем, страхопоштовањем и славословљењем пред Господом, после благодатног и трепетног чина епископског рукоположења мене недораслог и недостојног, а под утиском страшних обећања датих пред Њим у препуној Цркви Његовој данас, усуђујем се да изустим реч, људску реч благодарности, посвећености и послушности. Благодарности, јер се данас, Свјатјејши Владико, нада мном у овој Светињи над светињама сврши чудесна тајна Педесетнице, у присуству сународника ових крајева, али и многих других присутних народа. Посвећености, пак, јер од данас треба да не живим више себи него Господу и Цркви Његовој у служби Крста и Јеванђеља… А послушности зато што је моје срце, после почетног оклевања, напокон постало спремно да твори вољу Божију и служи Мајци Цркви, свесно да се само благодарећи љубави Божијој у Цркви држи над амбисом небића.
    ЗАХВАЛАН САМ ТРОЈИЧНОМЕ БОГУ ЗА СВЕ ДАРОВЕ ЊЕГОВЕ: ОД РОЂЕЊА ДО ДАНАС, ЗА РОДИТЕЉЕ, БРАЋУ И СЕСТРЕ ПО ТЕЛУ И ДУХУ, ЗА УЧИТЕЉЕ И ЗА СВЕ ПРИЈАТЕЉЕ — од Босне поносне преко Херцеговине, Србије, распетог Косова и Метохије, Велике Цркве Константинопољске и еклисиолишког јединства Православља које изражава, древне Јеладе, брдовитог и немирног Балкана, Европе која се поново рађа, светло-мудрог Истока и захуктало-моћног Запада; благодарим Творцу за сва бића, живуљке и биљке ове планете Земље, за Небо, за Сунце, Месец и Звезде ове наше и свих других галаксија Божијег Универзума који дише у ритму космичке Литургије очекујући Дан свога спасења и обновљења – у Ономе Који Беше, Који Јесте и Који Долази –Христу Богочовеку.
    Благодарим свима присутнима овде и одсутнима одавде, и преминулима у нади на васкрсење. Све нас заједно повезује једна и једина ствар: учешће у Заједници Евхаристије. А опет, том искуству да припадамо једни другима води нас нико други до Свети Дух у Евхаристији. То отварање индивидуе према заједници, отварање историје према будућности, земље према Небу… јесте и биће моја проповед и моја вера …
    Ту и такву веру “једном за свагда предату светима” обавезах се данас не да чувам убудуће као некакву археолошку вредност, него да је сведочим као живу стварност, доживљавану и тумачену у духу теологије Васељенских Сабора, древних и новијих Отаца и Учитеља Цркве и искуства Светих. Но све то у контексту потреба савременог човека, нашег ближњег који је жестоко кушан и опхрван стрепњом пред неизвесном будућношћу. Реч епископска треба да буде реч љубави, крсног самоиспражњења, разумевања. То је порука која треба да додирне егзистенцијалне “струне” човека и за којом човек има толико потребе у својим трагичним безизлазима. Трајно загледани у Царство Бога и боголиких личности, дужни смо да преносимо поруку есхатолошке радости Светога Духа и наде за коначним избављењем и преображајем света, искупљењем од смрти и пропадљивости,… коју наду Црква трајно оваплоћује.
    Ова је вера натопљена је етосом жртвовања за другога, чије је исходиште у светој Евхаристији и аскетском животу. То је Црква која прихвата сваког, а нарочито грешнике, од којих сам први ја, и која се угледа на Христа, “кротког и смиреног срца”, као доброг Самарјанина који “излива уље и вино” на ране људске. Молимо се Човекољубивом Господу да исцели ране свих нас, а посебно најновијих живих мученика оца Јеремије и сина му Александра…
    Позван сам данас такође да чувам и онај најдрагоценији и највиши дар, дар мира, јединства и саборности Цркве, који ђаво толико ненавиди а који људске слабости и греси нарушавају. На том путу стоје и друге тешкоће. Између осталог, у свету који долази, лицем у лице са етосом западног Хришћанства и културе, Православље неће моћи да пружи своје сведочење ако буде исцепкано, него само “једним устима и једним срцем”. Цркве су позване да превазиђу заточење у својим националним границама, и да се испољавају и делују као једна Црква.
    Стојећи са поштовањем и дивљењем пред страдалним народима и невиним жртвама ове несрећне али поносне земље, нека ми, Свесвјатјејши, буде дозвољено да и њима усмерим поруку наде: Непознати су и недокучиви путеви Господњи! Из метежа историје човечанства пројављује се нова стварност коју Бог употребљава као оруђе благослова Своме свету. Ми који нејаки и прокажени пред светом “ходимо вером, а не знањем” (2Кор. 5, 7) — гледамо са надом у једну будућност јединства свехришћанског и свељудског на славу Божију и на спасење човека. Не јединства мондијалистичког и глобалистичког него онога јединства у коме се поштује слобода, достојанство и непоновљивост сваке људске личности без изузетка, као и специфичности и одлике сваког народа без изузетка.
    Велики циљеви Божији поклапају се са мојим скромним жељама на добробит Цркве и Православља, са мојом вером и надом.
    Знајући да је све ово, Свјатјејши Владико и часни зборе Јерараха, драга браћо и сестре, немогуће постићи властитим силама молим се свима Вама, да се молите Господу да ме Он укрепљује, просветљује и управља кораке моје. Нека ме “милост Господња прати у све дане живота мога”, еда би се савршенством Духа испунили недостаци мене свегрешног.
    Благословите, Свесвјатјејши, ову нашу веру и наду, да и кроз нас данашње Његове служитеље, као што се десило у Јерусалиму пре две хиљаде година са Светим Апостолима, буде принета служба вољи Његовој и прослави се Свесвето Име Његово, Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

    http://www.spc.rs/old/Vesti-2004/07/19-7-04-c.html

    Данас, када видимо плодове његовог рада на њиви Господњој, од свих оних који су тога дана ускликнули Аксиос-достојан, једино блаженопочивши патријарх Павле има оправдање, док сви остали његова браћа ћуте.

    А ћутањем се издаје Бог !

  8. Прекините!

    На овог човека се дигла велика хајка већа од његових сагрешења а нико не спори да их нема, а ко их

    од нас нема.

    И сваки епископ има.

    Само хајка је инструисана а Ви преиспитајте срца Ваша да ли сте у праву и да ли желите да будете део прљаве игре?

    На молитву браћо и сестре на молитву а не на прљаве коментаре.

    Ко нам гарантује да је све истина?

    Достојан владика Максим! Нека га Господ сачува у миру читава ,часна,здрава и целомудрена!

  9. Прота се прописно налупао глупости. Да се није потписао, кчадио бих се да је ово штиво писао неки аднетиста или Јеховин сведок.

  10. https://www.youtube.com/watch?v=j-CNVWUPpZw
    Прото, вама приличи оваква похвала.

  11. Хвала ти, “Грешни” брате. Ово што си пренео је најбољи начин да се сагледа колико је духовно премлади епископ отишао у страну од много тога што је изрекао. Могло би се рећи – политички говор, колико год он формално био узвишен. Очигледно је да није било искрености, што значи да је – лагао!
    Или можда, а дај Боже да је само то, још увек није спреман да схвати да свака реч носи снагу, и да је мора делом оправдати свако ко је изговори. А поготово епископ. Молимо се да за њега буде времена за двиг.

    Сестро Јефимија, ти си у једном свакако у праву – а то је да смо сви грешни. Ту нема никакве одступнице, те се морамо кајати – мишљу и делом, као и молити. Али ако неко упорно не одступа од својих гледишта, а пред другима се лажно и привидно каје, и то у времену општег одступништва и највећег рата за душе од почетка света, то треба изрећи, а брату скренути пажњу. Онај ко не послуша једном, па други пут, па трећи пут (а и више) – нека нам буде као незнабожац! А поготово онај који је такву част примио из руку Христових.
    Што се тиче гаранције да је све истина, није тешко проверити шта је заиста епископ написао, изрекао, и учинио у вези јубилеја аутокефалности наше свете православне Цркве у Србији. Ако те занима једна од озбиљних (и неострашћених) анализа неких његових речи, можеш погледати:
    https://sozercanje.wordpress.com/2019/04/12/%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be%d1%98-%d0%b0%d1%83%d1%82%d0%be/

  12. Довољно је видети лик колегинице нашег “духовника” па да се човеку смучи живот. Подсећа ме на rave дрогиране лезбејке које сам виђао у Америци, не тако давно, пре неких 10 година. Па, како је човек и помислио да она може нешто да научи наше монахе с тим андрогеним cyber-punk изгледом, а вероватно и lifestyle-ом?

  13. Овде је важна и тема о томе зашто ништа Синод не предузима у вези оних који Максима подржавају? Проблеми са Максимом трају већ јако дуго и он се јавно понаша тако како се понаша тј. буквално ради шта хоће. Питања су од кога је он то научио? Ко је створио култ сопствене личности и ко манипулише људима око себе, па и самим Максимом? Да ли ћемо покретати истрагу о свим сумњивим докторатима на БФ, па и о декановом јер Максим ужива апсолутну и свесрдну подршку декана, а остају и сви они докторати у којима је Максим био члан комисије да се детаљно испитају. Његова менторства морају бити поништена посебно од датума потписивања Петиције, али постоје сумњиви докторати и пре тога, зар не? Такође, шта је са проневереним новцем Западноамеричке епархије за децу са Ким? Следеће, да ли је оне наказе од кич “икона” Стаматис Склирис наплаћивао владикама Максиму и Игњатију и осталима и ако јесте, по којој цени? Зашто су пројекти за осликавање додељивани Склирису чије су “слике” отерале народ из Цркве? Да ли треба укорити или отпустити теологе, вероучитеље и вероучитељице који идолопоклонички и расколнички не одступају од Максимове јереси? Чему људи окупљени у Максимову изопачену секту уопште уче децу у школама? Колико тачно новца је утрошено на овај пројекат о Дарвинизму, а колико на пројекте о сексу пошто су то главне теме Максима/Милана Васиљевића? Хоћемо ли сазнати тачан износ од стране Синода или ће и то решавати Федерална полиција САД?

  14. Argumenti koje iznosi autor su vrlo, vrlo slabi i neuverljivi. Ko je autora postavio za Vrhovnog tumača težnji svih naših otaca u prošlosti? Jedno je da tvrdi (na šta ima pravo) da su stavovi vladike pogrešni i duhovno štetni, a potpuno je drugo da sebe proglašava vrhovnim tumačem težnji naših otaca koji su se žrtvovali za veru. Ko mu daje pravo da određuje koga treba “hirurški odstraniti”? Te reči su strašne, u najamnju ruku.
    Teorija evolucije uopšte ne negira Knjigu Postanja. Teorija evolucije NIJE hipoteza evolucije. Teorija i hipoteza nisu isto. To govori da autor teksta uopšte ne poznaje naučni metod. Drugo, teorija evolucije se ne bavi postankom sveta, već razvitkom vrsta. Postankom živog sveta se bavi abiogeneza. Teorija evolucije ne daje odgovore na ontološka pitanja, kao što tvrde ateisti, antiteisti i, što je posebno zanimljivo, autor ovog teksta. Tu se on i ateisti slažu. Treće, kad autorka knjige tvrdi da je “teorija evolucije zakon života”, ona ne misli na duhovni već na čisto biološki život živih organizama. Četvrto, kad kaže da su ljudi životinje i da su majmunoliki, podsećam autora teksta da životinje i čovek nisu nastali u istom danu, ali ih je stvorio isti Stvoritelj. Životinje ne mogu biti u zajednici slobode (tj ljubavi) sa Bogom jer nisu slobodne i nisu stvorne po liku Božjem. Ljubav je zajednica slobode. Čovek je, za razliku od životinja, jedino slobodno živo biće i ima svest i savest. Nije vođeno samo instinktima, kao životinje. Jedino čovek ima sposobnost da misli o svojim mislima a time i da ima slobodnu volju. Peto, kada govorimo o kanceru da je “evolutivni fenomen”, autorka knjige misli na nesposobnost ćelija organa da napravi regulacioni sistem koji bi upravljali dužinom života ćelije. Ćelije kancera imaju sposobnost da ugase gen koji reguliše dužinu života ćelije. Ćelija kancera je besmrtna, sve dok ima dotok materija putem krvnih sudova. Na taj način uzima hranu zdravom delu organizma i na taj način ga uništava. To je opet u skladu sa Starim zavetom i savršenim opisom prvorodnog greha i potvrdom smrtnog greha neumerenosti u jelu i piću. I na kraju, sve što su neuronauke, psiholgija i imunologija otkrile u poslednjih 40 godina su potvrdile učenja Crkve Hristove: od posta i molitve preko drugih svetih tajni i smrtnih grehova do spoznavanja Stvoritelja. Da li je i savremena medicina, kao primenjena nauka koja crpi znanja iz hemije, fizike i biologije đavolja rabota? Nauka nije zlo samo po sebi, niti može da daje one odgovore koje daje Vera.
    Ukratko: “Nauka daje odgovor na pitanje Kako? Vera nam daje odgovor na pitanje Zašto?”

    1
    1
  15. @ Platon

    U pravu ste. Adventisti i Jehovini svedoci imaju ogroman uticaj u Americi. Na sve,pa i na pravoslavne svestenike.
    Njihovo pogubno bukvalno tumacenje Biblije se prosirilo celim svetom,kao kuga.

    Od muzeja gde se prikazuje kako su ljudi i dinosaurusi ziveli u isto vreme,pa do raznih “dokaza” za tzv. Mladu Zemlju.

    MZMS (mlada Zemlja,mlad svemir) i ID (inteligentni dizajn) su “naucne” nebuloze i gomila gluposti sa “dokazima” koje i dete iz osnovne skole moze da opovrgne.

    TE (teorija evolucije) je istina i cinjenica.
    Ko ima oci da vidi,neka vidi. Ko nece da vidi,neka veruje americkim fundamentalistima.

    Moze iz te Amerike i neke korisne stvari da se “pokupe”,a ne samo ono sto je najgore.

    Knjige u sake,gospodo.
    Za pocetak,biologija za 6.razred osnovne.

    Pozdrav

  16. @M @Buraz
    Ukoliko prihvatimo teoriju evolucije da li to znači da Adam i Eva nisu postojali? Da li je postojao direktan odnos Boga i čoveka? Je l’ nije bilo pada iz rajskog vrta? Je l’ Adam imao oca? Nekog majmuna? Šta su strasti? Posledica pada i prvorodnog greha ili prirodni nagoni? Ako nije bilo svega toga zašto su ljudi čekali Hrista?

    Prihvatanjem teorije evolucije javlja se niz teorijskih problema koji su izloženi u ovom tekstu oca Danila Sisojeva:

    http://na-putu-za-emaus.blogspot.com/2008/12/blog-post_1130.html?m=1

  17. @ Jovan T.

    Strasti su prirodni nagoni,a na ostala vasa pitanja je odgovor NE.
    Imajuci u vidu da sam ateista,ocekivano.
    Dozvoljavam da vi imate drugacije misljenje. Opet,ocekivano,s obzirom da je ovo sajt koji uglavnom posecuju verujuci ljudi.

    Ali nije to tema. Tema je Teorija evolucije i njeno usaglasavanje sa pravoslavljem.

    Tu mi se cini da @M ima neke odgovore.
    Citao sam tekstove nekih teologa,koji pokazuju da je pomenuto usaglasavanje moguce.

    Uzgred,tacno je da Teorija evolucije NE tvrdi da je zivo stvoreno iz nezivog. Ali je isto tako tacno da tvdi,ne samo da je covek potomak majmunolikih predaka,nego da je covek ako pratimo vremensku liniju daleko u proslost – nastao od bakterije !

  18. @Buraz
    Hrišćanstvo se zasniva na tome da su Adam i Eva imali direktan kontakt sa Bogom te da su otpali iz rajskog vrta (prvorodni greh) nakon toga (i usled toga) sledi sve ono što je opisano u Starom zavetu, dakle jedna velika priprema za dolazak Isusa Hrista koji ponovo svojom žrtvom na krstu omogućava ljudima da idu u raj (pre Hrista to nije bilo moguće). Hristos je došao i izveo Adama i Evu iz Ada.

    O prvorodnom grehu i njegovim posledicama možete pročitati ovde

    http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8_%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%85

    Ako uklonimo temelj onda se ruši cela konstrukcija. Ako ste pogledali onaj tekst koji sam postavio u prethodnom komentaru videćete kakve su teorijske posledice pokušaja da se teorija evolucije usaglasi sa pravoslavljem.

  19. ПОДСЕТНИК ЗА ПАМЕТНЕ АМЕРИЧКЕ ДОМАЋИЦЕ

    Приметно је оглашавање у јавности малог броја Maximovih америчких домаћица у циљу одбране, или бар релатизовања његових недела. Француске собарице су широм света познате по невиности, а америчке домаћице по памети. Севап је помоћи им 🙂

    А) Да ли се Архијерејском сабору СПЦ епископ Максим написмено извинио/покајао за дарвинистичко/јеретичко веровање и изазивање немира у Цркви? – Јесте 2017.
    Б) Да ли је епископ Максим препоручио и издао дарвинистичку/јеретичку књигу под црквеним кровом? – Јесте 2018.

    В) Да ли је епископ Максим прекинуо да изазива немире у Цркви? – Није, списак је подужи… Поднео је још једно извињење/покајање Архијерејском сабору СПЦ 2019!
    Г) Да ли је епископ Максим тражио и лагао браћу архијереје како се не би обнародовала његова извињења/покајања? – Јесте.
    Ђ) Шта је урадио после задњег? – Организовао црквени пуч у САД!

    https://stanjestvari.com/2019/08/06/pismo-episkopa-kirila-arhijerejima-longinu-mitrofanu-maksimu-irineju/

    Дакле он не црпи свој идентитет из литургијске заједнице, нити му је она најбитнији простор за његову манифестацију. Однос са србским патриком и владикама може да наруши, да им пљуне у лице! Али однос са содомиткињом Волошек и вашингтонском администрацијом жели да испоштује до краја.

    И ако је праву, ако је истина то што заступа, зашто за ту своју веру у дарвинизам не страда него се лажно извињава/каје?!

  20. @Срђан М. Крунић

    “…ако је истина то што заступа, зашто за ту своју веру у дарвинизам не страда него се лажно извињава/каје?!”

    Да би остао унутар СПЦ и тако лакше и ефективније испунио план и програм (не школски).

  21. После пар дана сам дошао да видим шта се дешава у коментарима, видим има и оних који бране овог “духовника”, чак има и подругљивих атеиста. Они су увек први у одбрани модерних свештеника од нас примитиваца. Имам савет за вас: 21. је век, значи век који треба да дозволи људима одређену слободу (поготово кад људи плаћају) а то значи да не треба да нам гурате у грло смешне теорије мајмуна и свемирских честица. Имам пријатеља Cree из Канаде, који ми је често понављао “There is a spirit world out there.” Волим га и ценим његово традиционално веровање у Ствараоца јер знам да он и његови трпе многе притиске да се “модернизују”, баш као и ми примитивци. Ствар је јасна; верници су се побунили против овог малограђанина заслепљеним “светлима великог града”, његових чудних литургија, halloween журки и осталих небулоза. Њихова је заједница, њихов новац, дакле обавестите Максима и остале модернике да од—у. Надам се да ћемо ускоро у Србији почети са home-school опцијом, да ми не трују децу са тим давринистичким, феминистичким, потрошачким глупостима.

  22. @ Jovan T.

    Pogledao sam tekst koji ste postavili o usaglasavanju teorije evolucije i pravoslavlja.
    Odlican je ! Ako ima nekoga od pravoslavnih evolucionista (sa ili bez navodnika) da odgovori,rado bih to procitao.

    Cisto kao filozofsku raspravu.

  23. Највећи грех владике Максима који је разоткрио часни прота Саша јесте Максимово залагање за целовиту покрајину КиМ у саставу Србије. Стога проту Сашу предлажем за Патријарха.

  24. Интернет братија која промовише дарвинистичке небулозе је у последњих неколико часова у великом послу лупања минуси противној страни уз постојано ретардирано лупетање у коментарима.

    Заслужили сте по сендвич а можда се нађе и нека шестица.

  25. @Бураз …
    “Tema je Teorija evolucije i njeno usaglasavanje sa pravoslavljem”
    Зашто би се неко упињао да усклади теорију еволуције са православљем? Да повеже неспојиво.
    Ако си оглашени атеиста, шта те брига да ли је та теорија у складу са православљем? Да ли ће ти бити драго да неки православци прихвате да су им прадеде били мајмуни? Шта ти уопште знаш о православљу? НИШТА, као и било ко ко не верује на исправан начин. Да би се било шта заиста знало о православљу, мора се живети православно. Православље није теологија, иако има своје теолошко учење. У томе је очигледан проблем и са солидним бројем свештено-служитеља у православној цркви (не само у Србији), а посебно и са дотичним епископом Максимом. Ово што ћу рећи није осуђивање, то је само запажање онога што је видљиво из авиона – епископ Максим нема ни трунку смирења, горд је преко сваке границе, да је био еписком у првим вековима хришћанства одавно би био не само рашчињен, него и избачен из реда светих, тј. из Цркве, тј. оних који носе свето Христово име.
    А сада би неко (многи!) хтео да микроскопом тражи какав-такав метод и могућност да еволуцију усклади са православним животом! Зашто? Па ако не уме да састави логично са логичним, као и да растави нелогично од логичног, нека просто мирно живи свој живот и са носталгијом се сећа својих предака мајмуна, риба, гуштера и амеба.
    Имам осећај да се опет овде јављају исти они који су месецима водили бесплодну расправу на чланку професора Здравка Пена (а можда још увек не силазе са тог чланка?).

    Ако немате шта да радите у животу, немојте то да радите овде!

  26. Браво за проту и храбро иступање! Било би добро да на ову тему нешто напише и владика Кирило који је и сам био присутан на семинару и едукацији који је у Западноамеричкој епархији држала ова индивидуа и који су учесници плаћали, а наша СПЦ је платила за штампање њене књиге као и књиге уврнутог психолога Василиоса Термоса који је такође држао семинаре у Максимовој епархији. И то је, дакле, мисија СПЦ у Америци коју верници финансирају Максиму а свештеници још плаћају себи да их “едукују” такви сумњиви ликови? Па, нека, и треба да им узме до последњег цента све пре него што званично буде лишен епископског чина.

  27. Оопаа, првих два дана на мојим коментарима like-ови, сад у једном дану све сами љути “unlike”-ови. Фанатични дарвинисти, проваљени сте скроз! Чудно ми је само да сте нашли Стање Ствари, ипак је овај портал добро чувана тајна правих Срба. Мора да сте се намучили.

  28. Mala gužva u ekumenističkom raju!? Maksim i njegov duhovni otac su uradili prljav posao za fanariote i papiste kada su prognali kanonskog Episkopa sa KiM, V.Artemija. U međuvremenu su fanarioti postali rusofili, a oni koji su se od istih , sada već bivših (fanariota ) zarazili Zizjulavštinom i lažnim učenjima, nisu shvatili da se situacija promenila …..Ispavši “korisni idioti” trpe zbog onog što zagovaraju odavno , naučeni od svojih duhovnika.
    Iver ne pada daleko od klade….

  29. Из наслова видим да је у СПЦ још увек у употреби реч ЈЕРЕТИК.
    За онога ко мисли другачије ?
    На Голи оток с’њим !

  30. Ви који манично лупате “дислајкове” (за сендвиче?), колико год да је минимална та акција прстом на левом дугмету миша, знајте да се једнако вреднује колико и псовка или друга ружна реч. А за сваку реч доћи ће време наплате. Како мени, тако и свима другима.
    Ваши палчеви надоле уперени ка верујућима неће им ништа наудити, чак и да лавови ходају около, али хоће вама.
    Да ли је икоме од вас дошло на ум да се упита – шта ћу ја овде где се говори о Богу, Цркви, свештеницима, … кад мене то не занима? То би било исто као кад бих ја отишао на сајт љубитеља крокодила и на сваки могући начин их блатио, иако ме све то уопште не занима.
    А ако вас занима управо да ометате колико-толико коректну дискусију између људи које ова тема ваистину занима (иако различито мисле), где сте онда ви?
    Ако сте људи, размислите СВОЈОМ главом, а не главом оних што вам душу пуне блатом и сламом, па изволите – да разговарамо смислено, а не да се надгласавамо у навијачким страстима.

  31. @Милорад, нека лупају по тастатури и дислајкују као и што здружено ометају, на челу са Максимом лично који итекако пише по форумима и онлајн налозима, и својим и туђим, које му се као слепи уступају, јер тако се најбоље показује да су секта коју треба што пре одсећи и дао Бог у процесу су одсецања зато се змија толико копрца. А од свештеника у САД тек сада следе реакције након иступања оца Саше. Не може Максим толико да плати да се Истина заташка јер то је фора код Истине: што је више затрпаваш лажима и скриваш, она васкрсава у свој својој Снази и Пуноћи, а Црква Христова је ужасно много јака и таман мисли да је успео да овде прикрије нешто, гле, тамо му искрсава нешто ново што треба прикрити..и докле тако? Quo vadis? Не постоји ништа тајно што неће постати јавно, а у случају Максима све ће бити раскринкано.

  32. @Милорад, сад схватам да си убеђен да овде тролују и дислајкују прави атеисти. Ја сам сигуран да то ради баш екипа предвођена Максимом јер они се увек окомљују као лешинари на овакве теме. Ко год на тај начин био активан да омета читање и да не може човек да испрати нормално коментаре до краја очигледно је да жели да их на тај начин сакрије и затрпа. Али, океј, свако нека ради по својој савести.

  33. @Иване, добро си рекао. Црква је безмерно јака, а најјача кад се чини да је најслабија, да је крај.
    Тако је Господ уредио да би се откриле, показале и просејале душе које верују до краја, и у најтежим периодима. Јер само ће такве душе умети да се предају Господу и овде и када минемо овим светом. Дај Боже снаге да будемо на броју таквих!
    А што се тиче тога ко се јавља (највише дислајковима, а мање коментарима), у праву си – вероватно то већином нису атеисти (мада се неки управо тако огласише), али свакако нису ни православни. И Стаљин је био формално православан, а шта је чинио са црквом и верујућима! Па и нечастиви верује, али дрхти, знајући шта ће доћи!

  34. Čim je neko od sveštenstva počeo da javno izlaže protiv Maksimove jeresi, znači da je ovaj zaista pušten niz vodu (konačno!). Problem je šta su do sada čekali, ne samo popovi, nego pre svega Episkopi, a kandidata koji su do sada istupali i delali vrlo jeresoidno.
    Strašno je što je u SPC više problematično kritikovati AV nego li kršiti kanone. Da je obrnuto, Ignjatije Midić bi odavno bio raščinjen, a o Grigoriju da i ne govorim.

  35. Велики поздрав из Аранђеловца шаљем интелигентним и саркастичним ауторима коментара против ових дарвинистичких ботова, љубитеља мајмуна и rave лезбејки, halloween секташа. Не познајемо се, али сте ми јако драги јер у Христу смо браћа!

  36. GREGOR MAXIM & Blic AG

    Епископ Maxim Vasilevich и Gregor von Varesch се толико залажу “за целовиту покрајину КиМ у саставу Србије” (@selo gori a prota se ceslja) да су морали да ангажују Ringier Axel Springer Serbia, током јула месеца, да обавести најширу јавност о том њиховом подвигу? Успут је лична новинарка за верска питања Gregor von Varesch-а, г-ца Zelka Jevtic похвалила Maxim Vasilevich-а како је организовао писмо подршке турског патријарха Вартоломеја митрополиту Амфилохију. Gregor von Varesch-a је пак посебно истакла као онога који је годишњу плату дао у хуманитарне сврхе по КиМ! Сад би требало да је питамо ко му ову годину дана плаћа све оно на шта иначе троши епископску плату? И колико је она уопште?

    Ово брендирање вам је као када би за време окупације Србије ’41-44. лист Ново време, који је основан од нацистичке управе, грађанству истицао четништво овог двојца са кормиларом ван СПЦ!

    Њихово залегање за КиМ је реда залегања Тадића и остатка од окупатора контролисане и пројектоване опозиције. Такво залегање није део решења, него део проблема ослобађања КиМ од окупатора.

  37. @Сима Космос, ниједан председник у свету не подноси да му име критикује тако важна персона попут Максима Васиљевића и то још на тако утицајном месту попут Теологије.нет – коју иначе власт и опозиција, министри и Влада, Академија и Ректорат, стране амбасаде, тајне службе, бизнисмени, фирме и компаније, масонске ложе и братства, и свако ко се нешто пита у држави, сви прате грицкајући нокте (живи нису) шта ће Максим ту написати или им нацртати, или усмено рећи под усменим наводницима или без њих.

  38. Vidim da je većina komentatora najusrdnija kad treba da učestvuje u hajci na druge. E, hrišćani, puni ste ljubavi.

  39. Схватам да протојереј Петровић има потребу да се обрачуна са владиком Максимом, али не схватам зашто покушава да у тај обрачун убаци и расправу о теорији еволуције, кад о њој не зна скоро ништа? Боље је да се држи оног што зна, ако ишта зна.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading