Усвојен Закон о комуналној милицији: Обука од два и по месеца и већа овлашћења

Новина у овом закону предлогу је и промена имена комунална полиција у комунална милиција и то због недавних измена закона којима је утврђено да право на употребу назива „полиција” имају искључиво МУП и Министарство одбране

Фото: Вечерње новости

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о комуналној милицији којим су предвиђена њена већа овлашћења и који омогућава образовање комуналне милиције и у општинама, а не само градовима што је до сада био случај. Комунални милицајци моћи ће да проверавају идентитет сведока кршења прописа, да издају прекршајни налог, подносе захтеве за покретање прекршајног поступка и заустављају возила, као и да обављају одређене послове у цивилу.

Упркос ранијим обећањима представника власти да би требало ограничити овлашћења комуналним полицајцима, новим законом о комуналној милицији њеним службеницима предвиђа се супротно.

Законом је омогућено комуналној милицији снимање – видео и аудио, затим коришћење средстава за везивање и палице и бибер спреј, а који могу да користе у одбрани или ради спречавања бекства. Законом је утврђено да комунални милицајци посао могу да обављају посао униформисани, али по писаном налогу начелника то могу да чине и у цивилу.

У тексту предлога овог закона било је наведено да ће комунална милиција, осим досадашњих задатака, пружати и асистенције у извршењима служби у јединицама локалне самоуправе. То значи да ће комуналци убудуће помагати градским службама при искључењу струје, воде…

Још једна од новина у овом закону предлогу је и промена имена комунална полиција у комунална милиција и то због недавних измена Закона о полицији којима је утврђено да право на употребу назива „полиција”, имају искључиво Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране.

Предвиђено је да се комунална милиција финансира из локалних буџета.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић је током образлагања закона рекао да се наведеним законом не урушава правни поредак и да овлашћења и надлежности припадника Министарства унутрашњих послова (МУП) и комуналне милиције нису иста. Он је навео да комунални милицајци пролазе теоријску и практичну обуку у трајању од два и по месеца.

Влада Србије: Преузимање одговорности за комунални ред

Након усвајања Предлога закона о комуналној милицији на седници Владе, саопштено је да ће овакав закон омогућити општинама да, у сарадњи са полицијом, преузму и реализују сопствени део одговорности за комунални ред у општини и за безбедно и уређено животно окружење грађана.

Како је тада оценио министар Ружић, нова овлашћења комуналној полицији уследила су због „досадашње праксе”.

„Тако је Предлогом закона, поред досадашњих овлашћења, предвиђено и заустављање и прегледање возила, а најчешћи примери због којих ће се користити ово овлашћење су због неовлашћеног одвожења или истовара земље, шута, отпада и другог материјала чиме се стварају депоније на јавним површинама, контрола нелегалних такси возила итд” , наводи Ружић, а преноси Министарство.

Како тврди, новим законским предлогом унапређена је контрола и одговорност комуналне милиције, јер је, навео је он, додатно пооштрена дисциплинска одговорност, безбедносна провера комуналних милиционара и приликом заснивања радног односа, али и током рада, а уводи се могућност за службу унутрашње контроле комуналне милиције.

Измене закона о комуналној полицији предложио је град Београд. Како је навео заменик градоначелника Горан Весић, то је учињено како би комунална милиција могла да буде ефикаснија у увођењу комуналног реда и како би грађани били заштићени од бахатости сваке врсте.

Опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 8. 7. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading