Преписка умировљеног еп. Атанасија (Јевтића) и патријарха српског Иринеја

Доносимо преписку умировљеног епископа Атансија (Јевтића) и патријарха српског, коју је подстакла одлука Синода СПЦ да се са Богословског факултета удаљи епископ западноамерички Максим

Патријарх Иринеј и епископ Атанасије (Архивска фотографија)

Епископ Атанасије (Јевтић): Повуците одлуку о еп. Максиму

ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ ГОСПОДИНУ ИРИНЕЈУ,
Патријаршија, Београд

Ваша Светости, опростите и благословите! Пишем Вам ово писмо са болом у души, а ево зашто. Дознао сам да је самозвани „Цензор“ у нашој Патријаршији одлучио да се Епископ Западноамерички Г. МАКСИМ, Професор нашег Православног Богословског Факултета, удаљи са Факултета (на којем сам и ја као „професор емеритус“ члан Савета, а да о томе нисам ни питан ни обавештен!).

Не схватам откуд толика мржња тог нашег Сабрата према своме млађем Брату те га прогања!? (Знам, нажалост, да, прогања и извесне честите Свештенике у својој Епархији, слично као што раде, нажалост, и још неки Архијереји у својим Епархијама, па ми се прогањани писмено обраћају с молбом „да помогнем“).

У своје време је (при прослави у Нишу Светог Константина) напао нашу сиромашну Епископију Херцеговачку да „тамо има бизниса“ (!?!), па сам му одговорио да је нама било порушено од усташа 35 Цркви, Саборни Храм у Мостару и 2 Манастира, и све смо их, Богу хвала, обновили, и још неколико нових Храмова подигли, а он не пита откуда нам за то средства? (Углавном су од виноградâ из Поповог Поља, и од прилогâ добрих људи). Слично је, мада опет необјашњиво зашто, ширио фаму како смо га, наводно, ми „Неследници Св. Оца Јустина“, истиснули „из наслеђа“ (и претио нам је чак „судом“), па је опседао недужног Епископа Ваљевског Г. Милутина (као што и неке млађе Епископе потстиче и дави „ко змија жабу“ да пишу пашквиле против мене!?!). Надам се да је на крају схватио да је то његова умишљена зла идеја (радило се само о томе да је Свети Ава, после неколико месеци, допунио и опет потписао свој Тестамент, у коме брат Иринеј као наследник није „истиснут“, него је Свети Старац само додатно појаснио своју последњу жељу, у смислу да можемо понешто од Његовог наслеђа и да задржимо у Манастиру Ћелијама, да би и Сестре могле имати неке користи од прихода издања Његових делâ.

Ваша Светости, уверен сам (а то ми и други људи кажу) да овакво понашање самозваног „сталног Портпарола“, и самонаметаног Цензора у Св. Синоду, пада на Ваш образ! (нпр. ја не могу ништа да објавим у „Православљу“, јер је он тамо све и сва! – као и то да, и поред својевремене Саборске одлуке да будем позиван у Свети Сабор, он је тај због кога ме не позивате! А може да, под његовим утицајем, буде – противно Саборско­канонском предању Православља кроз векове – увођен у Св. Сабор ноторни издајник Светог Косова AV – несрећни Председник њиме унесрећене Србије тако се располућено потписује: пола ћирилицом, пола латиницом! – а не може сломљеног врата грешни Атанасије да присуствује Светом Сабору!).

Молим Вас, зато, повуците ту одлуку о Еп. Максиму (јер је Савет Професорâ неће прихватити), јер ПБФакултет није средњошколска установа, него подлеже универзитетским узусима и обичајима, те се брукамо пред домаћом и страном академском јавношћу. Понављам, као што сам Вам већ писао, речи Господа у Јеванђељу: „Кад се овако чини са сировим дрветом, шта ли ће бити са сухим“ (Лк. 23,31)?

На Празник Светих 12 Апостолâ, 2019, манастир Тврдош
Недостојни +Еп. Атанасије, Светосавска Херцеговина

Одговор патријарха Иринеја умировљеном еп. Атанасију (PDF)

Ново писмо умировљеног еп. Атанасија патријарху Иринеју (PDF)

Нови одговор патријарха Иринеја умировљеном еп. Атанасију (PDF)



Categories: Разномислије

Tags: , , , , ,

26 replies

  1. Ево га најзад се јавио ћутајући “умировљени” никада смирени епископ Атанасије да одбрани своје духовно исчадије мајмунолога Максима. Да има образа, барем би наставио са ћутањем, а овако чим отвори уста још више се брука.

  2. Руси кажу “Не в свои сани не садись” ономе ко се дохватио неког посла за који није позван или меродаван.

    Прихватам ризик да се иста пословица примени на доњи коментар (тј аутора) јер следећа изјава умирвољеног Вл. Атанасија просто вапије за одговором.

    Наиме Владика каже:

    “Не схватам откуд толика мржња тог нашег Сабрата према своме млађем Брату те га прогања!”

    ( Сабрат је “самозваног Цензор” како га иронично назива назива Вл. Ат.. а јасно је на кога се титула односи.)

    Преосвећени Владико, зар је могуће да постављате такво питање, а да нисте ни покушали идентификовати могући извор тог нехришћанског отрова?

    Довољно је само бацили поглед у сопствену душу и ослушнути глас савести присетивши се километарских лажних оптужби, подметања, и блаћења брата Артемија, срамног гажења достојанства српског владике, уз речитост која ври од мржње и суровости, а све објављивано у жутој штампи, на радост непријатеља Цркве и српства и на жалост сваког часног Србина.

    Ето брзог одговора, ето извора и откуда толика мржња”…

    А удаљавање са факултета пропонента еволуције, популаризатора наказног фрескописа, који доводи у питање аутокефалност СПЦ (на 800-годишњицу исте!) и даје изјаве о украјинској кризи сагласно изазивачу исте, тј. правословнаом Папи у покушају — је основано на аргументима изнесеним пред онима који су били позвани да одлуку и донесу.

    Самопозивати се на сабор или у одбор није међу правилима лепог понашања, а има и незгода са руском пословицом горе — ова може бити примењена и шире него само на “незна(ве)ног” коментатора. Праштајте.

  3. Нажалост, Иринеј Бачки је потпуно ставио под контролу Патријарха. Иринеј који је деценијама био гласноговорник Фанара сада је постао највећи русофил. Уствари је план једноставан, он увек стаје на страну која је јача у том тренутку. Његова амбиција се не мења – да буде Патријарх. Максим му се супротставио када је покушао да минира одлазак СПЦ на Крит и зато хоће његову гллаву, па је покренуо кампању у медијима (Зоран Ђуровић, Печат и још неки) и на Сабору. Такође је покренуо кампању против Амфилофија са спином да он као хоће да одвоји цркву у Црној Гори од СПЦ. Још му је остало да се промени устав СПЦ да се патријарх бира већином гласова. Кад то уради, садашњег Патријарха ће да спакује на ВМА, прогласи неспособним, и то ће онда бити то. Рачуна да ће Руси снажно да подрже његов избор, сам и преко Порфирија је већ у најбољим односима са властима. Кад почисти Максима, остали епископи ће бити још уверенији у његову моћ, па ће га једни следити из страха други из интереса. Атанасије је прозрео ову намеру бачког, али он нема капацитет да то промени. Бачки је, као сваки лукавац, покуповао све људе блиске Патријарху, неке обећањима неке претњама, и они сад раде за њега, јер знају да су Патријарху дани одбројани и плаше се за своју будућност. Проблем је што је бачки бескрупулозан у својој намери, и ије га брига за штету коју прави или ће правити. Прогони због вербалног деликта, топли медијски зец кроз који пролази Максим, служе да покаже доминацију. Нажалост, иза свега стоји само чита жеља за моћи, која је по природи демонска.

  4. Како лепо видимо из преписке, бивши епископ Атанасије не влада са чињеницама зато што не влада са собом! Његово хистерисање је ништа друго до духовни циганлук.

    О сваком је тај галамџија имао и има да каже сем о Григорију и Максиму, Зизјуласу и Фанару. Теже од његове искомплексиранисти, и то се мора више једном речи покварености, је искомплексираност њиме. Они који су се одушевљавали са њиме, и они од којих је требао да добија батине а није, ти су га довели у ово несречно стање.

    Лепо је овој остарелој цинкари рекао србски патријар: мали иди прво своме брату па се измири са њим. Иди и код Артемија! Па онда доџи да разговарамо…

    … и немој да хушкаш твог фичфирича – лутку са насловних страна новина. И да храниш влажне снове оног другог да постане патријарх.

    P. S. Шта су постигла преосвечена господа о којима заљубљено пише Жељка Јевтич из Блица? Осветили Косово? Покрстили Србе? Излечили слепе, крвоточиве, кљасте? Спасли своје душе? Јадни они, јадан народ што мора поред окупације и њихово небивало понашање да трпи 🙁

    Помоз’ Боже јаднијем Србима! Оче ли се Срби Бога досетити?

  5. Занимљиво је како се у прогону еп. Максима формирала занимљива екипа. Зорен Ђуровић, Борбаши-за-веру, Печат, отворени артемијевци…. Не знам да ли сте приметили како борбаши више не пљују ни Бачког ни Ђуровића (ту и тамо нека бледа примедбица, али суштински дувају у исту тикву). То се зове трула коалиција! А у правом светлу их све показује.

  6. @ Сара

    Код тебе је ситуација незанимљива за јавност. Да би докторирао под ментором ти Максимом мораш да писмо бившег епископа Атанасија дотураш Danasu & Blicu. И да ботујеш по цео дан. Да ли си приморан да на себе навлачиш и женску одечу?

  7. Збиља, вл. Атанасије је због много мањеих проблема и неважнијих личности реаговао, оштро и набусито, како већ он то зна. Али поводом највећег скандала у Цркви у последњих неколико десетина година, ако не и векова – неопапистичких претензија и разних јеретичких учења и канонских преступа истамбулског патријарха – ћути као заливен. Као и у вези са, такође крајње непримереним, речима и понашањем еп. Максима, који пружа подрушку Фанару поводом Украјине и даје изјаве о неканонски добијеној аутокефалији Српске Цркве, опет говорећи
    у корист Фанара. То ћутање Атанасијево.
    просто није ни принципијелно ни прикладно. Кад већ тако брани Максима у писму пстријарху, треба га питати шта мисли о Максимовим
    скорашњим речима и поступцима. Наравно, уопште није искључено да је тачно и оно што је неко рексо у коментару о еп. Иринеју бачком. Врло је могуће да је и то тачно. Очито је много тога нездравог у СПЦ, постоје разне игре и игрице, међусобне зађевице и нетљпељивости, као што се види и из писма еп. Атанасија. Духовност и све оно што се у дивним беседама и теолошким чланцима говори, стоји у запећку. У првом плану је Црква као институција и организација.

    П. С. Ваља, такође, знати да је еп. Атанасије био главни човек за промовисање и инсталирање митр. Зизиуласа у СПЦ и на Богословском факултету. А Зизиулас је, осим по разним јеретичким и јересоидним учењима, познат и по теолошком”образложењу” фанариотске неопапистичке јереси.

  8. Преосвећеног владику Артемија је сâм блажени Павле, почивши патријарх српски, изабрао и оставио као свог заменика кад је изабран за патријарха. Наравно, морало се то провући кроз Синод и Сабор, али је то била Павлова мудра и добра одлука.

    Сва завист и сва суревњивост остале тројице Јустиноваца, Мирка Буловића, Ристе Радовића па и овог Зоће Јефтића, са тога долази. Осећали су да су били Артемију други, а он онај одабрани.

    И сад кад је Зокулету најзад дошло из доњег дела леђа у главуџу, па схвата у каквим је свињаријама према Артемију и сам учествовао, он се каје и са Мирком се поџапао. Па би да се додвори Мирчету Гавриловићу да одгурне Буловића.

    Али од тог нема ништа. Буловић је као онај паразит који се накачи риби на језик док не постане део њеног тела.

    Кај се, Зоране, и пери под црковни својим сузама до смрти, али за СПЦ нема спаса док Артемија — на прилику Марка Ефеског нашег доба — не врати на трон и прогласи га за патријарха, а сви који су у разбојништву према њему учестовали, пре свих Буловић и Радовић се не покају и повуку у неки манастир у забити и препусте епископске катедре неком достојнијем.

    Амин.

  9. @ Родољуб Лазић

    Ми имамо посла са ОСМИМ ПУТНИКОМ! Иза злопраксије овог мафијашког клана стоји зловерје. То идеолошки модификовано зловерје је осми путник на броду Србске=Христове Цркве. Њихов дубровачки трубадур нпр. јавно проповеда у цркви њихово неверовање у васкрсење Христово.

    Послушајмо њих саме. Њима код владике Бачког смета што је по њима прешао на страну Руса, Руске цркве?! Смета им што је минирао критског Минотаура. вучји сабор. Њима је на стратешком плану контрирање Вучићу и издаји Косова само техника извођења нараџастог преврата у СПЦ, и ништа више. Да Григорију Дурићу други није заузео место, он би био већи вучићевац од Селаковића и Михајловићке заједно 😉

  10. Очигледно је, деценијама већ, да и црквени врх ради на гориву које “троши” и државни. На нашу несрећу то су непријатељи овог мучног Народа.

  11. Sad shvatam zasto je u SPC i SANU spas :)))))))))))))

  12. Svaka cast vladici Atanasiju za ovo pismo. Gavrilovic Irinej je najgori patrijarh u istoriji SPC. Obicni i ucenjeni pijun AV-a i izdajnicke vlasti. ****** ***** ***** **** **** **** ***. Vladika Maksim je samo kolateralna steta ni kriv ni duzan zato sto je Atanasijev ucenik. Ne daj Boze da nam ***** Bulovic postane patrijarh. Ostadosmo bez crkve i bez Boga!

  13. Треба да се измири са својим братом Артемијем.
    У том њиховом разлазу не може бити “крива“ само једна страна,
    те је то разлог више да пожури са тим помирењем.
    Само да не долази код њега “хеликоптерском бизнис каласом
    КФОР-а“, као ономад, пре пар година, када је ко `ајдук провалио
    у Његову кућу, без Његове дозволе и присуства, и пронашао
    “благо цара Трајана“.
    Мислио је да ће пронаћи “доказе“ да свом брату што пре скриши
    врат, али је, пре тога, и сам имао проблема са /својим/ вратом!
    До сада, на основу “прикупљених доказа“ против свога брата
    Артемија, није нашао ништа, на основу чега је могао бити кривично
    гоњен од световног суда и правоснажном пресудом осуђен за оно
    што Му се стављана терет.
    Што се тиче црквено-канонских ствари, ни ту ништа није очигледно
    доказано, јер нема правоснажне одлуке Црквеног суда, бар за сада!
    За настале последице у Цркви, по овом другом основу терећења,
    одговорност није мала.
    Али, све то може да се превазиђе ако епископ Атанасије Јевтић, будући
    иницијатор свега овога, оде своме брату, затражи од Њега опроштај и
    пружи руку помирења!
    Ако то уради, пружи руку помирења, то ће бити ПРАВО, ПРАВЦАТО
    ПРОРОЧКО ДЕЛО, ТОМЕ ЋЕ СЕ ВЕСЕЛИТИ – И НЕБЕСКА И ЗЕМАЉСКА
    СРБИЈА!!!
    То ће бити највише што се може урадити за КиМ, за Православну Србску
    Цркву и Православни Србски Народ!
    То ће бити оружије којим ће се одбранити свеколико СРБСТВО!
    Епископ Артемије је, на жалост, свргнут по оној народној:
    ”Два без душе – трећи без главе!”
    Јесте Епископ Артемије најмањи, најсићушнији телом, од тројице
    својих сабрата – Амфилохија Радовића, Иринеја Буловића и Атанасија
    Јевтића – али је НАЈВИСОЧИЈИ духом.
    Решење проблема је искључиво у доброј намери помирења и жељи
    Епископа Атанасија, да направи тај искорак, а Он то може, жели и
    хоће, зарад Исуса Христа, Мајке Божије, Светитеља чије име носи,
    Светога Саве и Светога Аве Јустина… – САБОРА СРБСКИХ СВЕТИТЕЉА!
    Све остало, у СПЦ и Држави Србији, средиће се, на радост и весеље
    добрих људи и на радост Божију.
    Браћо завађена, поштовани и вољени наши – Владико Атанасије и
    Владико Артемије – измирите се, уз ХРИСТОЛИКИ ПОЗДРАВ И ЦЕЛИВ:
    ХРИСТОС ПО СРЕДИ НАС! И ЈЕСТ/е/ И БУДЕТ!

    Драган Славнић

  14. Апел и Патријарху и Св. Синоду: зауставите Максимов ријалити који већ 7-8. годину заредом гледамо уживо и на интернету као директан пренос нервног слома који се огледа кроз сваки текст и сваки цртеж (далеко било икону), сваки његов блог, сваку беседу/говор, сваки коментар који његове марионете постављају (а он пише и то се по стилу и садржају види), сваки лајк који он кроз њих лајкује, а што све сведочи ****** *** **** *** **** **** ****. Оно што забрињава је његов утицај на Призренску богословију, не само на студенте и докторанте БФ, иако су оба једнако погубни и душегубни. По плодовима својим се Максимова ****** и деловање познаје.

  15. Da li neko uopšte može da uvidi stanje u crkvi???? Episkop bački ima vlast i kontrolu nad svime i svačime. On je veći i od patrijarha i Sinoda i Sabora. On je sve i svja… Takvog čoveka treba razvlastiti svega. Njegov glavni kompanljol u rušenju Maksima i Grigorija je ***** ***** Zoran Djurovic…

  16. @Драган Славнић
    “…Браћо завађена, поштовани и вољени наши – Владико Атанасије и
    Владико Артемије – измирите се, уз ХРИСТОЛИКИ ПОЗДРАВ И ЦЕЛИВ:
    ХРИСТОС ПО СРЕДИ НАС! И ЈЕСТ/е/ И БУДЕТ!”

    Амин, Боже дај!

  17. Побожном доста!

    Док се Свети Григорије, за пример хришчанима свих крајева и времена моли и каје, неки тамо Григорије без пардона организује мрежне, информационе агресије на Цркву… Не сме са братом еписком очи у очи, него уместо каменом удри брата епископа Жељком Јевтич!

    Можете ли да замислите Светог Григорија да се служи Блицом против своје браче?

    https://sozercanje.wordpress.com/2019/07/30/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2-%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d0%bc%d0%b0/

  18. Пред огледало, братијо љубезна, пред огледало. Да свако себе визидите изнутра како бисте мерили шта из вас излази споља! Господ нека вам је свима на помоћи, да дођете себи и Христу кога, оигледно, нико у овој преписци не узима у обзир. А сви ћете рећи како у Његово име расуђујете. Срам вас било све колико вас има!

  19. Преосвећени епископ Максим је пре и изнад свега апологета фанариотских неопаписта. Његово скорашње “србовање” по питању Косова и Метохије, након увреде Светога Саве, нија ништа друго него политички маркетинг.

    На факултету му није било место, јер је, изразом подршке Фанару, показао запањујуће лоше познавање светих канона, а притом, као епископ који столује Северној Америци, он уопште није у позицији да буде професор. Шта је посао професора, ако не да предаје? А како да предаје, кад није ни на истом континенту на коме су му ученици?

    Узгред, не могу да не поменем: ни сам Преосвећени епископ Атанасије се још није огласио по питању безакоња Вартоломеја и његових фанариота – нешто на чему му је Преосвећени епископ Давид скоро скренуо пажњу.

  20. Лично познајем епископа Максима из времена док је био јеромонах. Ако се спаси моја душа, његова је заслуга јер ми је показао да је Хришћанство истинска вјера и Истина и Пут.

    Лично познајем и умировљеног епископа Атанасија. Видио сам и његову скромну монашку ћелију у Тврдошу, од свјетовне имовине богату само књигама. Имао сам пар пута за њега питања и дилеме везане за вјеру и духовност, на које ми је одговорио тако добро и лијепо да сам много пута понављао његове одговоре.

    Обојица ових великих људи су ми потврдили да наша Црква нема проблем са теоријом еволуције (која је након Дарвина још много напредовала). Видим да у Цркви још има неких који се не слажу (као да ту постоји нешто за неслагање).

    Као научни радник, могу да кажем да је ово данас најдоказанија теорија у науци јер су је потврдиле многе научне области: геологија, палеонтологија, генетика и молекуларна биологија, да поменемо само оне главне. Џаба вам неслагање са теоријом еволуције, господо. Можете се тако неслагати и са теоријом гравитације, па ћете ипак треснути на земљу кад изађете кроз прозор.

    Као вјерник, могу да кажем: Ко смије да негира Господу једно од његових великих, а можда и највећих дјела – еволуцију? Ко смије да замијени истину средњовјековним бајкама насталим погрешним и буквалним тумачењима Светог Писма? Ко смије да премудру Господњу ријеч о настанку свијета, додуше испричану кроз алегорију Књиге Постања да би била разумљива тадашњем покољењу, тумачи буквално и просто, глупо попут мене када сам за дивну причу о талантима-талентима рекао: “Какав је капиталиста овај газда! Чему нас учи ова глупа прича?”

    Ново вријеме доноси и нове пророке и светитеље, чија ријеч је прилагођенија времену у коме живе, а и наша Црква ваљда треба више да слуша да би била слушана, и да прилагоди форму задржавајући и не мијењајући суштину. Иначе, држаћемо се форме као пијани плота, а заборавити суштину, као што нажалост данас чине многи, постајући слични фаризејима. Какве користи ако постим читав пост, ако истовремено сплеткарим против другога и/или учиним неправду?

    Кад се открије и докаже нова истина, као што се открила и доказала еволуција, хоћемо ли затворити очи пред њом и негирати је иако нас наше учење не спречава у томе, као што је доказао и сам еп. Атанасије? Тако су неки затворили очи и одмахивали рукама и кад је дошао Христос.

  21. @Православни Србин из Требиња

    “Ново вријеме доноси и нове пророке и светитеље, чија ријеч је прилагођенија
    времену у коме живе, а и наша Црква ваљда треба више да слуша да би била
    слушана, и да прилагоди форму задржавајући и не мијењајући суштину.”

    Моја маленкост је Православни Срб, из Београда, и мени су многи од
    данашњих Архијереја били познати још из времена док беху јеромонаси.
    Милина је била присуствовати њиховим службама.
    Али, када поподобијаше виша академска звања и ”знања” – мр. др проф. –
    и више и високе положаје у хијерархији СПЦ, толико се изменише,
    да ни у траговима нема ништа од оне смирености, простоте, једноставности
    и благости у општењу са паством, већ се променише и окретоше ћурак
    наопако, како у односу на паству, тако и у умеђусобним односима,
    и изаваше непотребна неслагања и поделе у пастви – самој СПЦ?!

    Ево доказа: ОД КАКВЕ ЈЕ ДУХОВНЕ КОРИСТИ ПИТАЊЕ ЕВОЛУЦИЈЕ ЗА
    СПАСЕЊЕ ДУШЕ?

    Ни од какве!!!

    О прихватању еволоуције, како то данас чине појединци или групе у СПЦ,
    не могу и не треба да одлучују ”они”, већ искључиво о томе треба да се изјасни
    АС СПЦ, као и осталих помесних Цркава, и са тако Саборним ставом, изађе
    пред паству, позивајући се, аргументовано, на Предање Отаца, Стари и Нови
    Завет и Литургијски садржај, и тако заобиђу непријатна надмудривања,
    која праве само пометњу и смутњу код верујућег народа.

    Драган Славнић

  22. Нема нико шта да прихвата еволуцију, ни Синод ни Скупштина ни мјесна заједница. То је доказана научна чињеница кроз коју се види сва Божија снага и моћ. А корист за спас душе је та што избјегавамо гордост суђења о стварима о којима често немамо појма

  23. @Православни Србин из Требиња

    ”Еволуција . . . . . је доказана научна чињеница”

    Брате правоверни, ваљало би да на себе примениш сопствени савет да се избегава суђење о стварима о којима ”немамо појма”.

  24. Еволуција доказана, кажете, брате из Требиња? Али где је онда макар један доказ да је једна врста настала из друге?

    Напротив, еволуција представља само једно веровање, на које, додуше, свако има право, али претензија на научност, па још искључива претензија, врло је неумесна.
    A да, поврх свега, чак и црквени човек верује у мајмунологију, то је нешто што мене искрено запрепашћује…

  25. Сасвим случајно (а случајности нема) Јутјуб одлучи да ми понуди везу на следећи видео

    https://www.youtube.com/watch?v=noj4phMT9OE

    То је разговор (на енглеском) три научника уз питања водитеља на тему математичких доказа против основних тврдњи еволуционе хипотезе. Сва три научника заступају сличне ставове насупрот дарвинистичком учењу, тако да је дискусија била једнострана али сасвим објективна.

    Занимљив је био и детаљ пред крај разговора када је Давид Гелернтер (иначе познати професор рачунарске технике, сада на Јејл универзитету) укратко описао реакцију својих колега и уопште неких из научних кругова пошто је објавио књигу ”Напуштајући Дарвина”.

    Математички изазови дарвинизму су познати десетинама година (ускоро откако је установљена структура ДНК) али нису део ”научног” дискурса, посебно не на универзитетима и научним установама где је дарвинистичка искључивост попримилљ одлике компартијског једноверја.

    Више од научне хипотезе, дарвинизам је постао део погледа на свет, псеудорелигија за сасушене материјалистичке душе које жуде за смислом кога су се унапред одрекле.

  26. Максим – косовски осветник!

    P.S. А поп Браца његов теолошки интервјуар 🙂

    #буразерскаеклисиологија

    https://verujem.home.blog/2019/08/04/%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%be%d1%85%d0%b8%d1%98%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b0%d0%bd-%d0%b4%d0%b8%d1%98%d0%b5%d0%b3%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%98%d1%83-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%ba%d1%83/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading