Војислав М. Станојчић: Петицијe за мачков реп или Узалудна одбрана Кошутњака

Некада се за  жалбе унапред осуђене на неуспех говорило „Можеш да се жалиш Управи водовода!“ Данас би она могла гласи: „Скупљај потписе за петицију против…“ 

Фото: Н1

Иако овакве појаве нису   никаква новост ни за Србију ни за Београд,  последњих година све je  запаженија мода („ин” на новосрпском) да се зелене површине без много оклевања и формалности  претварају у грађевинско земљиште. На њему се затим, уз одговарајуће дозволе које није тешко прибавити aли и без њих, зидају нове стамбене зграде, тржни центри, перионице аутомобила, угоститељски објекти  или шта већ коме од рођака и других људи блиских властима падне на памет да граде ради поправљања сопственог  материјалног стања.

Ове маштовите новитете у урбанистичкој понуди, најпре и највише осећају они становници нашег главног града  који живе у непосредној близини тих зелених површина осуђених на нестајање Увиђајући колико ће им овакви неимарски захвати уназадити услове живота, они покушавају да широј јавности скрену пажњу на неразумне одлуке самовољних градитеља, укажу на штетне последице уништавања зелених површина и опомену надлежне да их заштите… Они исписују транспаренте, скупљају потписе са захтевом да се прекине уништавање њихове околине, и шаљу их Скупштини града, али тамо нема ко да их чује, још мање да нешто предузме, те је сасвим природно што се трава и дрвеће убрзано замењују циглама и бетоном.

Протести би се несумњиво, другачије завршавали кад би  незадовољни грађани  имали своје одборнике у Градској скупштини, односно кад би знали ко заступа њихове интересе. Што, разуме се, није могуће при оваквом изборном систему који постоји у Србији. По њему  се бирачи опредељују за  странку,  а онда  страначке вође  своје најоданије сараднике награђују посланичким и одборничким местима у Народној скупштини или локалним самоуправама и  усмеравају њихову делатност у тим телима.
Обичан грађанин од таквих заступника не може ништа да очекује јер су њихова размишљања и дела увек  потчињена партијској  дисциплини и безусловном придржавању онога што је корисно за странку. Или, што никако није редак случај,  за интересе некога ко је веома близак страначком вођи.

Протест у Кошутњаку (Фото: Данас)

А кад је нечији брат, рођак или пријатељ замислио да сазида нешто на месту које му се веома свиђа и по свему одговара, тешко да ће то моћи да спрече петиције, па да их је потписало не знам колико грађана.

Најновија борба грађана који протестују због  уништавања зелених површина у Кошутњаку, „плућима Београда“ отпочела  је због одлуке градских власти да се на зеленој површини изгради дворана за џудо, теквондо, карате,  стрељаштво и спортско пењање, а за коју је из буџета Републике предвиђено 12 милиона евра. За такву дворану могло би се наћи много других места у Београду где се не би уништавало зеленило,  али се некоме свиђа да она буде баш у Кошутњаку.

Сеча дрвећа је увелико у току, иако за њу удружење грађана тврди да је нелегална. Најпре су пали борови, а за њима су исту судбину доживели и храстови. И, што је посебно занимљиво, одмах су одвезени у двориште једне приватне куће, чији их је власник откупио по не зна се којој цени и на ком јавном надметању. Не зна се ни његово име, ни како изгледа, једино се  могло чути да је члан СНС-а и општински одборник.

У међувремену, дрвосече настављају свој посао, повећавају  обухваћену површину, па су нова посечена стабла у опасности да се преселе у нечије двориште, иако грађани не одустају од протеста и слања петиција.

Некада се за  жалбе унапред осуђене на неуспех говорило „Можеш да се жалиш Управи водовода!“ Данас би она могла гласи: „Скупљај потписе за петицију против…“Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

1 reply

 1. Ниаква једнократна петиција неће ту помоћи, једино и само – БОЈКОТ ИЗБОРА –
  “ТРАЈНА ПЕТИЦИЈА“ – за одбрану свих дрваће, шума, планинских речица од
  насилне градње мини електрана, и свеопштег уништења свега вредног, моралног,
  доброг…, од 5. октобра 2000-е до данашњих дана, како од “ПОЗИЦИЈЕ“, ништа
  мање и од “ОПОЗИЦИЈЕ“ !

  Драган Славнић

Оставите коментар