Владика Теодосије: Патријарх Павле никада није подржао идеју поделе и издаје КиМ

Kоме данас користи ширење оваквих лажних информација и дефетистичких ставова Добрице Ћосића, који је јавно тврдио да је Косово и Метохија „канцер кога се Србија мора ослободити“, упитао се владика рашко-призренски Теодосије

Владика Теодосије (Фото: Медија центар)

Као Епископ Рашко-призренски и наследник православних епископа на овим историјским просторима, међу којима је својевремено служио и блажене успомене достојни Епископ, а потом и Патријарх Српски Павле, изражавамо у име свештенства, монаштва и верног народа Косова, Метохије и Рашке области дубоко незадовољство клеветом која је објављена у дневном листу Куриру и другим медијима, а која се тиче наводног сећања Добрице Ћосића да је патријарх Павле био сагласан са идејом поделе Косова и Метохије. Оваква груба и бестидна клевета дубоко вређа успомену на нашег светог Патријарха, који не само да никада није подржавао издају Косова и Метохије, већ који је 21. јула 1999. године, након што је са Св. Архијерејским Синодом затражио оставку тадашњег државног руководства Србије због губитничке политике према Косову и Метохији и сам био, од тада актуелне власти назван издајником. Само овај детаљ демантује лажи које долазе било од Добрице Ћосића, или оних који га данас интерпретирају.

Свети Патријарх Павле био је као и сви његови претходници, наследници Светог Саве, првопрестолник Пећког Трона и духовни поглавар Цркве која своје духовно извориште има управо на овим свештеним просторима Косова, Метохије и Рашке и последње што би икада могао да уради било би да се на било који начин одрекне Косова и Метохије, свог верног народа и тако напусти светиње које су обележиле нашу историју и утврдиле народни идентитет. Овом ставу били су сво време доследни Свети Архијерејски Сабори наше Цркве на челу са свим досадашњим Патријарсима укључујући и Његову Светост Патријарха Српског Иринеја, који је као председавајући Сабора три пута у последње две године потписао саборску одлуку да је свака подела Косова и Метохије, као дела Србије, и било који вид признања Косова неприхватљиво јер директно води нестанку већине нашег народа са ових простора и трајном губитку наших највећих светиња. Зато је блаженопочивши Патријарх Павле своју љубав и верност Косову и Метохији редовно потврђивао посећујући ове светиње и верни народ храбрећи га до последњег атома снаге да опстане и остане у најтежим условима, као што је својевремено, као Епископ рашко-призренски, више од три деценије носио крст у царском Призрену, често пешке обилазећи села и цркве наше јужне Покрајине, чувајући пламен вере и наде у времену страдања нашег народа, а све то у време безбожне и антинародне комунистичке власти.

Питамо се са жаљењем коме данас користи ширење оваквих лажних информација и дефетистичких ставова Добрице Ћосића, који је јавно тврдио да је Косово и Метохија „канцер кога се Србија мора ослободити“ и зашто се идејом о територијално-етничкој подели Србије на Косову и Метохији, која је ништа друго до позив на издају Косова, народа и државе, сви ми уводимо у додатну конфузију и безнађе. Српска Православна Црква зато је на последњем мајском заседању у овој јубиларној години прославе 800 година Аутокефалије наше Цркве једногласно, јасно и прецизно изнела свој став противљења издаји Косова и Метохије било под видом поделе или признања. Тај став наше Цркве је истовремено и снажна порука да би свако одрицање од Косова и Метохије био не само акт издаје, већ и колективног проклетства које би наша генерација понела пред историјом сопственог народа, а пре свега пред Богом.

Зато још једном, годину дана након што смо као Епископ Рашко-призренски први пут јавно изашли са ставом против ове губитничке политике и идеје, која некима још изгледа није изашла из главе и постоји као једина опција за решење питања Косова и Метохије, нашли за потребно да се поново обратимо јавности и позовемо верни народ српски да се на сваки начин супротстави свима који би да деле заветне земље Лазареве, раскућују Србију и разграђују наслеђе Светог Саве. Косово и Метохија се данас бране пре свега вером, надом, трпљењем; бригом о народу који живи на тим просторима, подршком свима онима који би волели да се врате на своја вековна огњишта. Наша Црква се зато доследно увек борила за право нашег народа да остане и опстане на овим просторима у миру са свим онима који овде живе и очува своје духовно и културно наслеђе које смо наследили од наших предака и које се углавном, као и већина нашег народа на КиМ налази јужно од реке Ибра.

Сетимо се на крају речи Светог Патријарха Павла који је говорио: Косово ће у 21. веку бити мера и провера свих нас, од скромних трудбеника до патријарха и вођа српског племена. Не будемо ли достојни Косова, нећемо бити достојни ни свог земаљског постојања. Нестаћемо као да нас није било, а на нашем месту живеће неко други.

Призрен-Грачаница, 28. јули 2019. год.

Eпископ Рашко-призренски Теодосије

Опрема: Стање ствари

(Епархија Рашко-призренска, 28. 7. 2019)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

6 replies

  1. Бога ради, људи ради, поменимо да је на катедри Епископа Рашко-призренског
    био и Епископ Артемије, од зих људи суспендован, а од Бога и добрих људи и
    даље остао у тој части и достојанству, својевремено рекао, поручио, и све горе
    изречене неистине, подметачине, лажи и бестидности предупредио поруком свим
    Православнима у СПЦ, а посебно Православнима на Косову и Метохији!

    СРБИ НА ОКУП:

    “Став и савет Еп. Артемија Србима о “бриселском споразуму”
    in Србија / on 11/05/2013 at 10:31 am /

    Срби на Косову и Метохији не смеју пристати на издају КиМ на коју је
    политичко вођство у Србији већ пристало. Став Срба са Косова и Метохије
    треба да буде да власт у Србији може да чини шта год хоће, али Срби са
    Косова и Метохије на то не смеју да пристану и тако као недужни народ
    прихвате на своја плећа одговорност ове националне и историјске издаје.
    Епископ Артемије“

    Драган Славнић

  2. Драгане, стално понављаш исту глупост :
    Кажеш : ако Срби на Косову пристану на издају КиМ, прихватиће на своја плећа одговорност ове националне и историјске издаје.

    Па шта им предлажеш ?
    Да се подигну ? Да опколе и униште базу Бондстил ? Да зарате против Албанаца ?
    Да ухапсе и осуде потписнике Бриселског споразума ?
    Хоћеш ли ти у прве редове ?

  3. @Деда Ђоле
    То нису моје речи, већ су то цитиране речи Епископа Артемија!
    Тај став у потпуности делим, одобравам, и спреман да за то погинем,
    јер боље је умрети као човек, него бити гњида довека!
    Осим тога, нико не тражи изгинуће, већ не пристати добровољно
    на предају, па нек буде што бити мора.
    Спартанци са Кошара су показали – јунаци Другог Кајмакчалана у
    20-ом веку – како треба поступати, али гњидама то не вреди говорити!
    А, теби се, @ Деда Ђоле жури, као и заpадним сатанистима и њиховим
    следбеницима , у ПОЗИЦИЈИ и ОПОЗИЦИЈИ Србије

    ”Добро бити неће, али пропасти нећемо” – Никола Пашић

    Драган Славнић

  4. Одлично Драгане !
    По теби, ако Срби са Косова прихвате издају, издали су КиМ.
    Значи, они ће бити ГЛАВНИ издајници.

    Осим ако нас председник Вучић, као што предлажеш, пошаље у рат. Сећаш се Слобиног
    ИДЕМО У РАТ ДА СЕ БИЈЕТЕ ?

    Одавно нисмо ратовали, једва чекамо. Американци ће да продају оружје Албанцима, Руси Србима. Енглези ће да сликају, Французи ће писати ратне репортаже. Наши суседи ће да навијају. Из првих ложа. Руски “Мигови” и НАТО “Фантоми” ће премрежити наше небо. Ми ћемо да гутамо ватру. Играмо и певамо на Бранковом мосту. До победе.

  5. Проблем је што је “црква”, сва је прилика намерно, до сада тиховала. Овај је са осталом братијом отерао Артемија /амфилихије, атанасије, ….сава јањић, …/. Сад је шатро фрка, а гавриловић рече да је прворођеног сам свевишњи послао, ја бих рекао Сотонин изасланик. Издани смо као Народ, незнам дали је гора “моmcad” у црквеном или државном врху. По делима, антисрбски накот!

  6. @ Деда Ђоле Који рат? Које навијање? Дал си изашао из НАТО бот подрума последњих пар година? Албанци сами од својих беже, матица Албанија назаднија од 50% афричких земаља, Богатије комшије Балкана исто беже уз муку да немају леба да једу. Просечна америчка породица средње класе не може са две плате на страну $400 да стави, 50% људи иде ка линији сиромаштва. Коме је до рата? Зашто плашиш народ који је већ изгорео од секирације? Cree у Канади сачували своје земље, без манастира и утврђења, ратовали поледњи пут пре 200 година. Поред њих има још хиљаде племена, белог човека не признају за водиљу. Да упамтиш, ***** *******, као млађи човек и отац, једва чекам да од—беш са овог сајта и имаче политичке приче, да не трујеш више твојим нихилизмом, ароганцијом и патетисањем.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading