Радио Слободна Европа: Постоји ли „руска веза“ у наводном повлачењу признања Косова

Са шест од укупно тринаест држава – према подацима до којих је дошао РСЕ – билатералне споразуме склопила је и Руска Федерација и то пре него што су те земље повукле признање Косова

Министри спољних послова Русије и Србије, Сергеј Лавров и Ивица Дачић (Београд, 16. јун 2014)

Одлуку о повлачењу признања Косова као независне државе, према тврдњама Министарства спољних послова Србије, до сада је донело 13 држава. Реч је о следећим земљама: Сао Томе и Принципе, Суринам, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Папуа Нова Гвинеја, Лесото, Комонвелт Доминика, Гренада, Унија Комора, Соломонска острва, Мадагаскар и Палау за које је Министарство доставило Радију Слободна Европа (РСЕ) копије дипломатских нота у којима оне обавештавају Министарство о својој одлуци.

Све информације у вези са повлачењем признања Косова до јавности су стизале из Министарства спољних послова Србије. РСЕ није добио потврду од надлежних институција држава које су повукле признање.

Влада Србије је након што су поједине земље упутиле ноту о повлачењу признања Косова, доносила одлуке о укидању виза за њихове држављане.

Са шест од укупно тринаест држава, према подацима до којих је дошао РСЕ – билатералне споразуме склопила је и Руска Федерација и то, за разлику од Србије, пре него што су те земље повукле признање Косова.

Да ли је Русија учествовала у кампањи Србије за повлачење признања и на који начин?

Укидање виза као дипломатско оружје

Суринам је прва земља, која је наводно повукла признање Косова крајем октобра 2017. године, према ноти коју је Министарство спољних послова доставило РСЕ. Бурунди је одлуку донео и о њој обавестио званичне институције у Србији у фебруару 2018. а затим су то у октобру исте године учинили и Лесото, Комонвелт Доминика и Гренада. У јануару 2019. признање је наводно повукла и држава Палау.

Копија дипломатске ноте Сталне мисије Суринама при Уједињеним нацијама (УН) упућене Сталној мисији Србије при УН о повлачењу Косова од 30. октобра 2017. Према тврдњама Министарства спољних послова Србије, Суринам је прва земља која је повукла признање Косова

Према подацима доступним на званичном сајту Министарства спољних послова, Влада Србије је визе укинула за грађане Суринама, Бурундија, Комонвелт Доминике, Гренаде и Палауа, док је са Лесотом потписан споразум о сарадњи у области пољопривреде.

Одлуке о укидању виза донете су након што би нека земља повукла признање Косова, што се види из саопштења на званичном сајту Министарства спољних послова Србије, осим у случају Гренаде и Комонвелт Доминике, којима су визе укинуте пет дана пре него што су те државе суспендовале одлуку којом су признале Косово.

‘Руска веза’

Како сазнаје РСЕ, увидом у званична документа, Руска Федерација је са државама: Суринам, Бурунди, Комонвелт Доминика, Гренада, Мадагаскар и Палау потписала споразуме о билатералној сарадњи пре него што су оне наводно повукле признање Косова.

Реч је о споразумима који се односе на укидање виза држављанима ових земаља за путовање у Русију, осим у случају Мадагаскара, са којим је Русија потписала споразум о војној сарадњи и у случају Суринама, са којим је потписан споразум о успостављању односа између две државе.

Споразуми са Русијом претходили су одлукама тих држава да повуку признање или привремено суспендују одлуку о повлачењу признања Косова, на шта указују датуми када су споразуми потписани и датуми из нота о повлачењу признања Косова.

У случају Бурундија, примера ради, Русија је споразум о укидању виза са овом државом за носиоце службених и дипломатских пасоша потписала 6. фебруара 2018. године. Девет дана касније, 15. фебруара исте године, Бурунди је Министарству спољних послова Србије доставио ноту у којој стоји да је Влада те државе донела одлуку да повуче признање Косова.

Копија дипломатске ноте о повлачењу признања Косова, коју је Министарство спољних послова Бурундија упутило Министарству спољних послова Србије 15. фебруара 2018.

​Овим поводом РСЕ се обратио званичним институцијама шест држава са питањем – на основу чега су донели одлуку о повлачењу признања Косова, као и да ли је у томе и какву улогу играла Руска Федерација. Одговор до објављивања овог текста добили смо само из канцеларије председника Комонвелт Доминике. У мејлу достављеном РСЕ стоји да председник није надлежан да дâ одговор на постављено питање.

Дачић: ‘Празне приче’

Потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић негира улогу Русије у повлачењу признања Косова. На питање РСЕ да ли је и какву улогу имала Русија у кампањи Србије за повлачење признања Косова, Дачић је 22. јула 2019. у обраћању новинарима пред седницу Главног одбора Социјалистичке партије Србије, чији је председник, изјавио:

„Мислим да су то празне приче. Верујте нико нам није помогао, сами смо то радили и сами ћемо радити и даље и ако је неко помогао ја му се захваљујем. Само да знам ко је“.

Дачић је такође рекао да није упознат са тиме да ли Русија са државама које су повукле признање Косова има потписане билатералне споразуме.

„Ја не знам ни да ли има између тих земаља и Русије виза, али слушајте, и да је то тачно, па чекајте шта раде ови други? Шта Америка нуди овима другима само да признају Косово?“

За видео кликните ОВДЕ 

На питање РСЕ да појасни шта је под тиме мислио, Дачић је одговорио:

„Америка нуди економску помоћ. Укидање виза – то је толико ситно да они о томе неће ни да причају“.

Оптужбе из Приштине

Оптужбе на рачун „трговине“ зарад повлачења признања изнео је у јулу 2018. шеф косовске дипломатије Беџет Пацоли. Он је тада изјавио да Србија жестоко лобира против Косова, као и да подаци Министарства спољних послова Косова говоре да је једна од основа српске дипломатије компензација оружјем државама да не признају Косово, нарочито оним афричким.

Кликните на слику за увећање

„Имали смо податке још из споразума који су потписани између Министарства спољних послова Србије и осталих држава у свету“, казао је тада Пацоли, не желећи да прецизира које су то државе.

Након ове изјаве, реаговао је председник Србије Александар Вучић који је негирао наводе Пацолија.

„Ми не поклањамо оружје, ми продајемо оружје, ми се тиме поносимо, ја се тиме хвалим. Још више ћемо да продајемо оружја, где год је то дозвољено, наравно”, изјавио је тада Вучић.

Косово је независност прогласило 17. фебруара 2008. године. У првој години након проглашења независности, Косово су као суверену државу признале 54 државе, док данас Косово тврди да тај број износи 117.

Мила Ђурђевић

(Радио Слободна Европа, 25. 7. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ако нам Руси ово среде и са Турцима, свака им част!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading