Драгана Трифковић: Београд је неправедан према Москви

Непоштено је да Србија узима на поклон од Русије војну технику, а да од Француске купује наоружање које јој реално није потребно

Драгана Трифковић

За време посете француског председника Емануела Макрона Србији, између осталих, потписан је и уговор о куповини 18 система ПВО малог домета, „Мистрал“. Ракете „Мистрал“ треба да буду интегрисане у против-авионски самоходни систем „ПАСАРС-16“ који је израђен у Војно-техничком институту Србије и први пут приказан 2017. године. Француске ракете „Мистрал“ спадају у лако преносне системе попут „Стреле“ које поседује Војска Србије. Совјетске ракете „Стрела“ су дуго у употреби код нас. Првобитно је било планирано да „ПАСАРС-16“ интегрише ракете домаће производње које су конструисане на бази старих совјетских ракета „Р-13М“.

Куповина француских система је својеврсни преседан јер je „Мистрал“ први ракетни систем ПВО у Војсци Србије западног порекла. Српска Војска има традицију која се базира на совјетском наоружању. Поред куповине „Мистрала“ Србија преговара са Француском и о куповини радарских и електронских система. Такође, Србија је ове године купила и „Ербасове“ хеликоптере од Француске за војску и полицију.

Ако говоримо о реалним потребама наоружања Војске Србије, онда у први план долази питање набавке ПВО великог домета. Недостатак таквог система изложио је Србију опасности бомбардовања 1999. године. Између осталог и Француска са којом сада Србија развија стратешко партнерство је учествовала у бомбардовању Србије. Како би се у будућности превазишла таква опасност неопходно је пре свега да Војска Србије набави системе „С-400“. Иако су такве потребе биле предочене Србији чак и са руске стране, руководство Србије није започело преговоре о набавци овог система.

У оквиру помоћи Руске Федерације, Србији је претходне године испоручено шест авиона „Миг-29“, као и четири хеликоптера „МИ-35“ и четири „МИ-17“. Уз то Русија је одобрила и новчану помоћ која је искоришћена за обуку пилота. Русија је такође поклонила Србији тридесет тенкова „Т-72“ и 30 борбених возила „БРДМ-2“. Доставу ове војне технике Србији спречава Румунија која не дозвољава да Русија транспортује тенкове и борбена возила Дунавом. Оваква одлука је у супротности са важећим мећународним прописима везаном за пловидбу Дунавом, али није неочекивана од стране земље која припада НАТО. Кршење међународног права и непоштовање постигнутих договора је уобичајена пракса НАТО.

Међутим, кључна ствар у вези са односом Србије, која је декларативно војно неутрална, према источним и западним партнерима, огледа се у непринципијелној политици. Иако руководство Србије користи руско-српско пријатељство за политичку пропаганду и српски медији, које контролише власт, редовно хвале ове односе, у суштини су они далеко нижи него што могу да буду. Руска страна је Србији више пута нудила стратешко партнерство и предлагала развој војно-техничке сарадње, али српско руководство осим изражене добре воље није предузело никакве кораке у том правцу.

Лансирање ракете „мистрал” (Фото: EPA/Jonhap)

Са друге стране, Србија је од 2014. године започела стратешко приближавање НАТО-y, које је крунисано потписивањем СОФА споразумом Србије са НАТО-ом, и Индивидуалним акционим планом партнерства. Пре пар дана је Србију посетио амерички генерал Волтерс, главнокомандујући снага НАТО за Европу, са којим је председник Србије договорио нови циклус Индивидуалног акционог плана партнерства.

Оцењујем да је по Србију лоше да развија даљу сарадњу са евроатлантским структурама, јер је и досадашњи ниво ове сарадње нарушио војну неутралност Србије.

С друге стране, евроатлантска заједница чини све напоре да одвоји Косово од Србије, и председник Макрон је у Београду приликом посете нагласио да Француска Косово сматра независном државом. Познато је да је Русија уложила велике дипломатске и политичке напоре да помогне Србији да очува територијални интегритет. Ипак ова чињеница није определила српско руководство да развија стратешку сарадњу са Русијом. Мислим да је непоштено да Србија узима на поклон од Русије војну технику, а да од Француске купује наоружање које јој реално није потребно. Посебно ако узмемо у обзир да Француска директно и отворено ради против српског територијалног интегритета. Томе наравно можемо да додамо и учешће Француске у бомбардовању Србије, подршку сепаратистима и терористима на Косову као и улогу француских обавештајних служби у ратовима на простору бивше Југославије где је била укључена у специјалне операције. Опет захваљујући Русији спречено је усвајање резолуције у УН која је имала за циљ да Србију осуди за непостојећи геноцид. У тој конструкцији српске кривице је учествовала управо Француска кроз специјалне операције.

Драгана Трифковић за axar.az

Опрема: Стање ствари

(Центар за геостратешке студије, 21. 7. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

7 replies

  1. Ми Срби смо пацијенти који су више стотина година изложени бацилу “западњаштва”. То подразумева некритичко поимање и не схватање света, од музике,филма, облачења,кухиње, моде, војске, политике…свега. Лечење ће потрајати и било би добро да се почне што пре, за живота пацијента…

  2. Непоштено је да Србија узима на поклон од Русије војну технику, а да од Француске купује наоружање које јој реално није потребно
    ++++
    Одговор је, већ дао наш брат Владимир, у свом тексту

    https://stanjestvari.com/2019/07/20/makron-i-prostitutka/

    Само га треба прочитати.
    И разумети.

  3. ”Драгана Трифковић: Београд је неправедан према Москви” ?!

    Владимир Путин није одликовао Београд, Србију, Србски Народ,
    већ Александра Вучића, па неправду адресујте на њега, лично.

    Драган Славнић

  4. Vecinu ovoga su citaoci i, cini mi se, jedna citateljka mogli da saznaju od mene (i ostave minuse :)))))).Elem, “Strele” je unistio Tadic, R-13M (ova raketa je kopija americkog AIM-9 Sidewinder, a legenda kaze da je celu raketu diplomatskom postom iz SAD poslala obavestajna sluzba CSSR-a :))))))) je ruska raketa vazduh-vazduh kratkog dometa sa MiG-21, sa zasterelom glavom sa IC navodnjenjem.Sistem PASARS-16 je uvezan sa svedskim radarskim sistemom “Zirafa” (M-85 “Zirafa”) cije su mogucnosti detekcije uvecanje sa novim softverom (objasnio mi licno tvorac istog na PARTNERU-2019 i pustio da njakam po konzoli, sledeca modernizacija je jaci predajnik), pa prati dvadeset ciljeva (moze i vise, ali je besmisleno, jer, prema recima istog coveka, nad KiM tokom agresije nije bilo nikada vise od 90 aviona trenutno).Ne znam zasto se forsira S-400 za koji nemamo dovoljno para, a koji zahteva slojevitu odbranu, i njega samog brane sistemi srednjeg i malog dometa.Moj favorit (S-400 Favorit, malo duhovitosti :))))) je Pancir, neka od verzija, jer moze da brani i teritoriju i trupe u pokretu i samog sebe (mada su iskustva iz Sirije dubiozna, ali je i Pancir modernizovan).Potreban nam je sistem aktivne zastitete za oklopnjake (ruska Arena-M, Afganit), jer je oklopna tehnika sve skuplja i M-84 ce morati da sluzi jos decenijama kao nekada T-55, a zbog depopulacije, ne smemo vise forsirati BVP-e (ni gusenicare poput M-80 AB1, ni tockase poput Lazara, koji su lakooklopljeni, sami Rusi svoje BVP-e nazivaju kolektivnim grobnicama pesadije, a vec su legendarne slike sedenja na BTR-70/80, jer je veca sansa da se prezivi na krovu, nego u njemu, pa su tendencije danas teski oklopnjaci poput ruskog T-15, nemackog Puma, izraelskog Namer…), vec je neophodna jaca zastita, a aktivni sistem je jedina mogucnost nama dostupna.I potrebna nam je nova univerzalna protivoklopna raketa za pesadiju i helikopter, kakva je nekada bila Maljutka (nasa modernizacija Maljutke se otegla, motor je stari, pa su potrebni dodatni startni motori koji raketi uvecane mase treba da daju potisak i stabilnost u letu, sve to deluje kao plamena lopta, a vodjenje je ostalo zicano…).Projekti cevne i raketne artiljeri su dobri, ali su proizvodne mogucnosti gotovo nepostojece.Mozda je mogla neka kooperacija sa Rusima oko “Kobca”, jer Rusima treba upravo avion za primarnu obuku takvog tipa da zameni Jak-52, pa da se nesto zaradi, k’o CSSR na L-39 Albatros, ali to su samo snovi.

  5. Хајде да сагледамо целу ситуацију око Србије. Ми смо поробљени. То је чињеница. Oкупатор је бирао и изабрао неког ко је слепо послушан и који води антисрпску политику у сваком сегменту живота и друштва. Буквално ништа се не препушта случају. Све иницијативе за боље се секу у корену.
    Поред окупатора неки нам говоре да је ту и Русија. Сви причају да нам није помогла 1999. Добро, стварно није могла. А данас. Имали смо осам година безличног амбасадора Чепутина који је опет, следио безличну политику своје државе: „не мешај се у туђа посла“. Није то лоше, само што овде посао не води Београд него Берлин, Вошингтон, Лондон и остали белосветски пробисвети, лопови, убице и наркомани. А ни ми нисмо Зимбабве. Да ми не замере честити житељи те лепе земље али ми и Руси смо браћа по крви.
    Драгана, нама треба помоћ. Треба да се искобељмо из стега ропства. Како нам је Црвена армија помогла да се ослободимо 1945? Тада нису говорили ако Србија затражи, замоли…Пријатељ види да ти треба помоћ и помаже ти без питања, без молби. А брат рођени? Где је наш велики брат? Надам се да ће Харченко донети дуго очекивану помоћ.

  6. @Dobrivoje:Е, јеси наивко (или “наивко”?). Црвена армија није донела никакво ослобођење, него само смену окупатора. Немце су заменили Титови бандити ( чији унуци и даље владају над вама). Оно, истина, СССР се надао да ће бескрајно руководити лукавим пробисветом Титом, али овај – премазан свим мастима их је солидно зезнуо.Томе имате и да захвалите што сте под њим, коме је од раскида са Стаљином командовао Вашингтон, ипак нешто пристојније животарили него они јадни баксузи који су остали до пада Берлинског Зида под чизмом СССР-а.

  7. https://tass.com/russia-france-mistral

    Moje pitanje za gdju Trifkovic glasi sta je uradila povodom nekadasnje Ruske nabavke istoimenih nosaca helikoptera od Francuske, i da li je to bio znak priblizavanja Rusije NATO-u?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading