Косовски Албанац председавајући ОЕБС-а

Како ће се „споразум о уједињењу дипломатских и конзуларних мисија и стратешкој кооперацији спољних политика” Тиране и Приштине одразити на деловање ОЕБС-а следеће године

Гент Чакај (Фото: ЕPA-EFE/Clemens Bilan)

Кад је млади албански шеф дипломатије Гент Чакај пред Сталним саветом Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) представљао приоритете Албаније, док буде председавала следеће године, није истицао питање Косова. У твиту с прошлонедељног састанка у Бечу, Чакај је навео да ће Албанија водити ОЕБС као поштен посредник, у духу служења, показујући снажно вођство. Ипак, руски представник у ОЕБС-у Александар Лукашевич упозорио је Стални савет да ситуација на Косову постаје озбиљан изазов за европску безбедност и истакао очекивање да ће Албанија као председавајућа приступити том питању „искључиво са статусно неутралне позиције”. Како је додао, „све друго било би удаљавање од овлашћења”.

Осим што јој је ово велика прилика за промоцију, какву је и Србија имала 2015, готово да нема дилеме да ће Албанија, која у јануару преузима главну столицу у ОЕБС-у од Словачке, истовремено радити и на промоцији Косова, или ће бар то покушати. Министри Чакај и Беџет Пацоли почетком овог месеца потписали су Споразум о уједињењу дипломатских и конзуларних мисија и стратешкој кооперацији спољних политика, а Чакај је нешто раније изјавио да ће албанско Министарство спољних послова формирати посебно одељење стручњака који ће радити на јачању међународне позиције Приштине. Потписивање овог споразума премијерка Ана Брнабић је оценила „страшним”, док је за Пацолија то био „велики корак у националној интеграцији, који ће учинити заједничко глобално деловање јачим”.

Да ли ће се то заједничко деловање показати јачим већ током председавања Албаније ОЕБС-у? Указујући да веза Тиране и Приштине једним делом почива и на томе ко одређује тренутне политичке кораке у Тирани, Милан Игрутиновић, сарадник Института за европске студије, подсећа на тренутне политичке проблеме у Албанији – председник Иљир Мета је с једне, премијер Еди Рама с друге стране, што је утицало и на слабу излазност и фактички неуспех недавних избора. И питање је каква ће ситуација бити за шест или осам месеци, односно у време председавања Албаније ОЕБС-у.

Наравно да Албанија не може да буде неутрална према Косову, каже истраживач Албанског института за међународне студије из Тиране Ледион Крисафи, додајући да за његову земљу ово јесте историјски момент и мора да користи могућност – не само за Албанију, него и за Косово.

„Албанија и Косово су потписали споразум да ће, између осталог, Албанија представљати, бранити и промовисати ставове спољне политике Косова и да ће ускладити своје ставове. Мислим да Косово може да буде један од првих приоритета Албаније у ОЕБС-у”, истиче Крисафи за „Политику” и наводи да Чакај међу три приоритета Албаније ипак није уврстио Косово, него је говорио о конфликтима у бившим совјетским републикама, као и о људским правима и борби против корупције, који су, у ствари, важни за ОЕБС.

Наводећи да је национални интерес Албаније сада већ прокламован, а то је стварање „природне Албаније”, односно реализација идеје тзв. велике Албаније, Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност је сасвим сигуран да ће та држава уложити максималан напор у промовисање својих националних интереса. Рајић сматра да Албанија неће од тога одустајати чак ни по цену одређених санкција и скандала. „За њих је та прилика да промовишу тзв. косовску независност и свој великоалбански пројекат – идеална”, истиче Рајић, који сматра да Албанци немају никакав проблем да наруше и свој спољнополитички имиџ зато што се и даље уздају у једног савезника – Америку, или боље рећи неке кругове у Вашингтону. „Док год је тако, за њих неће бити довољно битно шта кажу у важнијим европским престоницама као што су Париз, Берлин и Москва”, оцењује он.

Како би то могло да изгледа, можда се може закључити на основу примера функционисања ЦЕФТА или других регионалних споразума. Пре мање од месец дана, састанак на нивоу заменика министара у оквиру споразума ЦЕФТА у Валони прекинут је пошто су чланови делегације из Приштине пластичном флашом гађали шефа српске делегације Ивана Марковића.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је и сам у више наврата истицао забринутост да би Албанија могла да искористи позицију председавајућег у ОЕБС-у за промоцију независности Косова и укључивање њихових представника у неформалне сегменте рада, подсећао је да је услов Србије да прихвати кандидатуру Тиране био да се придржава статусне неутралности, као и да поштује принципе организације. Истакао је и да је након више разговора и размене писама с албанским колегом Дитмиром Бушатијем добио чврста уверавања и гаранције да ће се Албанија тога придржавати. Бушати, међутим, није више министар спољних послова Албаније, премијер Рама га је сменио и, уз својеврсну политичко-правну акробатику, на то место поставио Гента Чакаја, рођеног 1990. у Приштини.

Да је порекло шефа дипломатије битно, указује и Крисафи, али сматра да Албанија мало може да ради за Косово као председавајућа ОЕБС-у. Утицај Албаније не треба преувеличавати, нити Косово може бити приоритет у ОЕБС-у кад су међу чланицама ове организације и државе које нису признале Косово. Како истиче, питање Косова везано је за ЕУ, САД и Русију, а не ОЕБС. Да Албанија не може много да учини мисли и Милан Игрутиновић, јер је ОЕБС институција која има снажну културу формализма и етикеције, где је веома тешко на формалном нивоу подметнути нешто попут назива Косова без „звездице”, или наступа представника Приштине као да су делегати друге државе.

И Рајић наводи да ОЕБС има механизме који ће се активирати у спречавању „непрописног” деловања, али оцењује да је Тирани и Приштини важно да медијски промовишу свој наратив пред што ширим аудиторијумом Европе. А ово ће им свакако бити добра платформа за то, уверен је Рајић.

Могуће изложбе о наводним злочинима и мапе „велике Албаније”

Пре десет дана, делегација Србије напустила је састанак у организацији НАТО-а у Бриселу због „покушаја промовисања независности такозваног Косова и његових непостојећих институција” од стране приштинске делегације. Предраг Рајић очекује даље испаде попут мапе „велике Албаније”, или изложби које се тичу наводних злочина над Албанцима 90-их на КиМ, позивања косовских представника на састанке као да су независна држава…

Биљана Баковић

(Политика, 22. 7. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading