Александар Вучић: Харадинајева оставка политички трик, нема разлога за еуфорију

Оставка Рамуша Харадинаја је политички трик, којом он жели да задобије још већу популарност и обезбеди изборну победу за најтврђу албанску струју, оценио је председник Србије

Александар Вучић (Фото: Анђелко Васиљевић)

Председник Србије Александар Вучић каже да је оставка Рамуша Харадинаја политички трик којим он жели да добије још већу популарност на Косову. Вучић наглашава да Србија на овај догађај мора да реагује смирено, одмерено, трезвено и без било какве еуфорије.

„Ми разумемо и очекивања и потребу нашег народа за задовољењем правде, наших људи који су трпели стигму кривца и јединих одговорних за све што се збивало на простору бивше Југославије и зато разумем неку врсту задовољства због позива Рамушу Харадинају на саслушање, а због чињенице да је осумљичен за ратне злочине“ казао је Вучић на конференцији за новинаре.

Сматра да разлога за еуфорију нема.

„Ми сматрамо да разлога за еуфорију нема, не зато што било шта позитивно мислимо о Харадинају, већ зато што сагледавамо све чињенице и све последице које долазе после тог чина, а посебно како ће се односити и Албанци и међународна заједница према српском народу и српској заједници на Косову“, казао је Вучић.

Председник Србије каже да ће положај Срба на Косову и Метохији бити још тежи него до данас.

„Наиме, долази до додатне хомогенизације Албанаца, екстремизације њихових ставова и још страшније мржње према Србима и српској држави које они сматрају одговорним за оно што се дешава Харадинају“, изјавио је Вучић.

Он је нагласио да ће Србија због тога посветити “још већу пажњу опстанку и безбедности српског народа на КиМ”. “Народ може да рачуна на своју државу”, рекао је.

О оставци Харадинаја каже да је „политички трик“.

„Наиме, оставка Харадинаја је политички трик којом он жели да добије још већу популарност, да порази своје противнике, у којима он постаје јунак који се бори за целовито Косово, а сви остали недостојни таквог вође који их води у светлу будућност. У исто време имате ћутање о злочинима почињеним према српском и неалбанском народу, И они о томе ћуте, а највише се говори о политичким импликацијама“, казао је.

Припрема за изборе

Према речима Вучића, од синоћ је могла да се чује „плејада албанских лидера из Албаније, који су се ређали говорећи о Харадинају као великом јунаку и који су кривили све друге за то што се догодило“.

„Суштински и де факто ће политичка ситуација у Тирани и Приштини стремити даљем приближавању и даљем уједињавању и трагичне приче по све нас – о великој Албанији. И о томе нескривено говоро и на томе раде“, казао је Вучић.

Србија, како каже, сматра да је наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилности.

„Али, плашимо се да политички развој догађаја на Косову иде у смеру за даљим одлагањем дијалога и разговорима Београда и Приштине. Следеће недеље ће отићи у Хаг, па ће га пустити после 48 сати да се врати као велики херој албанског живља, а његова популарност ће се удвостручити. Он тиме жели да обезбеди, и насам сигуран да то жели само он, жели да обезбеди убедљиву победу најтврђе албанске опције на изборима који ће се, како ствари стоје, одржати крајем септембра или у октобру“, рекао је Вучић.

За то време, циљ, према речима Вучића, ће бити да се формира већина без Српске листе.

„Истовремено, док трају изборне радње, биће потпуно немогуће да водимо дијалог. И они таксе за то време неће укидати. Њихов је план и идеја да се сачекају избори, да из њих Харадинај и његова странка изађу још снажнији, а ту за Србе места нема…Истовремено, ни за дијалог у Бриселу“, рекао је Вучић.

(N1, 20. 7. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Политички трик, свакако, али један у коме и сам учествујеш.

    Проклето је семе издајничко!

    Догодине у Призрену, и на Цетињу!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading