Александар Лазић: Лажна Харадинајева оставка и почетак праве битке за Косово

Харадинај је уклоњен јер је превише био просрпски настројен, а цео текст је у функцији позива помало уснулој, патриотској (без наводника) чети да сада поново ступамо на сцену

Рамуш Харадинај, у средини (Фото: Танјуг/АП)

Макрон је у Београду индиректно обећао укидање такси. Зато Харадинај подноси оставку, јер не би било у реду да води две потпуно различите политике, пошто је у јавности заузео чврст став да нема укидања такси пре признања. Позив из Хага има сврху да послужи као додатни притисак на Харадинаја, али и да му пружи додатни алиби за напуштање премијерске позиције. На тај начин Запад чува углед Харадинаја за будућу политичку употребу. Када таксе буду укинуте, Вучић добија алиби за наставак преговора, који треба да резултирају одрицањем Србије од већег дела Косова и Метохије. Издаја је на вратима!
Зоран Чворовић, из необјављеног текста

Човек би помислио (ако је тај човек Србин и ствари покушава да гледа са „српског становишта“) да је свеједно ко је на месту премијера или председника тзв. Косова – битно је да је држава лажна па ни председници привремених институција не могу бити бољи. Но, оставка тзв. премијера тзв. Косова не долази „из ведра неба“ него равно после посете Емануела Макрона Србији (на састанак у Паризу позвао га је саветник председника Макрона, сведочи сâм Харадинај пре оставке), у дану када је обелодањено да су се Ангели Меркел причинили тамни облаци над дијалогом Београда и Приштине, те после изјаве Кадрија Весељија, моћног приштинског председника тзв. Скупштине, да би таксе требало привремено укинути да би се дијалог наставио. (Кукњаву Вучићеву о таксама не бих, овога пута, помињао – од тога се може направити цео таксени циклус!) Када дигнемо два на квадрат и срачунамо, лако ћемо повезати да је останак Харадинаја на месту премијера знамо-већ-чега одговарао практично само нама: чак и они који нису викали „Рамуше, Србине!“ схватали су да је Рамуш са својом ирационалном одлуком о таксама битна – надасмо се и непремостива – препрека да Вучић од Издајника постане Велеиздајник.

Дакле, Харадинај је склоњен: и птичицама поред тог „Специјалног суда“ јасно је да од његове осуде неће бити ништа, као што је разуму блиско да се Рамуш могао позвати на имунитет или једноставно рећи „Нећу“! Али, изгледа да је овога пута добио понуду коју није могао да одбије, а томе додајте и још један важан састанак Кадрија Весељија у Вашингтону и позив да се САД укључе у дијалог Београда и Приштине.

Ако је Харадинај уклоњен јер је превише био просрпски настројен, онда је јасно да ће на том заказаном обраћању председник нам Вучић бити срећан – или макар неће бити тужан. Иако нас је AV анестезирао изјавама да није успео да изда „јер су се други правили луди“ и да „неће признати независност Косова“, јасно је да сада долази његових пет минута.

И да: цело ово мрчење килобајта у функцији је позива, помало уснулој, патриотској (без наводника) чети да сада поново ступамо на сцену. Ако смо Апелом за одбрану Косова и Метохије успели да пореметимо планове и великих сила и „домаћих помагача“ – поново је време да све своје снаге, па и оне молитвене!, упремо да сачувамо свето и распето Косово. Јер Косовски бој наше генерације није „замрзнут“ него је одложен: за то се време непријатељ, страни и домаћи, прегруписао а ми смо се некако уљуљкали, опијени успехом у почетној бици. Али опасност да будемо најгора генерација Срба не само да није прошла него изгледа тек сада долази.



Categories: Четири стотине речи

Tags: , , , , ,

7 replies

  1. Да умножимо и уснопимо, најпрво молитву, те сваку врлинску крепост да посве шиптарски и евроатлантски настројен председник Србије, чије мрчење Србља и Србских земаља не престаје и не малаксава, ако не сутра онда врло скоро поднесе оставку и изађе ( изгмизи или испузи у његовом случају ) пред суд народа велеиздаје ради…
    Заветно и Свето Косово и Метохија трепери, брујом молитве Србских светитеља, учитеља и великомученика Небесних, залучује срца чете патриотске Тросунчаном Зраком у којој уздање стоји да ће бити оно што бити не може… ” У миру Господу се помолимо… “

  2. Sta bi pomislio covek koji nije Srbin i ne posmatra stvari (kosmos, umetnost, nauku, upotrebu VAR tehnologije…) sa “srpskog stanovista”?Jednostavno je trebalo zapoceti tekst sa:”Srbin bi pomislio…”

  3. Има ли ко објасни шта је овај ”племенити витез тужног лика” хтео да рече. Пошто, да би нама било јасно, морало би бити и њему. Одавно нешто тако конфузно и збркано нисмо прочитали, а да није од ђакона Ненада Илића.

  4. Порфирије,
    Ви изгледа имате проблем са читањем тежих састава!? Још један доказ да није писмен свако ко зна сва слова….
    А интересантно је да нисте упућени да је Ненад Илић одавно престао да буде ђакон и да је постао свештеник!!!! Још је интересантније да да о себи говорите у множини (“нисмо прочитали”)

    И да, свакако је боље бити “племенити витез тужног лика” него Понтије Пилат

  5. Порфирије Петровичу, када већ уносите осећања личне природе у свој коментар онда се од Вас очекује да не користите псеудоним. Јер, управо Ваш коментар делује површно и конфузно, и коме једино лични тон не недостаје.

  6. Јасно и гласно изнето! И аргументовано.

    Издаја је на вратима. Долази пет минута сваког Јуде издајника… А тај није само онај који ће ставити потпис Вука Бранковића, него и сваки који уши нема да чује (в. Мт.13,9), очи нема да прочита, и срца нема за бој за Косово, за икону Царства Небеског.

    Добро пазимо шта ћемо дати од себе, јер ево иде време у ком ће свак’ изаћ’ на видело (в.1 Кор. 3,13-15)!

  7. @ Порфирије Петрович

    Господине,

    Порука ће ова бити дужа али ће (ваљда) неспоразуми бити краћи (Д. Киш).

    Погледао сам Ваше досадашње коментаре, првенствено да видим шта Вас то толико „жуља“ код оца Ненада Илића: јер и на туђем тексту (игром случаја, мом!) Ви не пропуштате прилику да макар „мунете у ребра“ свешт. Ненада Илића.

    Добро: завист је жалосна, али постојећа људска особина. Посебно ако је неко нпр. сарадник а неко нпр. слободан човек. Иако делујете да сте верујући, рекао бих да Вам више пристаје она паганска „човек сам, ништа људско ми није страно“. Дакле, Ваша завист је људска. Али није људски што смо Вам (у првом реду ја!) допустили да то јавно испољавате на нашем сајту.

    Ево на чему (пошто Вама није лахко објаснити ствари) заснивам претходни став: гледајући Ваше коментаре, да заобиђем и опседнутост о. Н. Илићем, видим да сте практично СВАКИ ТЕКСТ на овом сајту негативно оценили, плус што сте се негативно (углавном ad hominem) одредили и према аутору. И то је људски (није хришћански, али није ни битно), али ШТА ЋЕТЕ, МИЛИ ГОСПОДИНЕ, НА ОВОМ САЈТУ?

    Ево кога сте све поткачили (неретко је „озвездичен“ Ваш коментар):
    – Проф. С. Антонића (22. 1. 2019. у 09:22)
    – Проф. М. Ковића (30. 1. 2019. у 20:44)
    – Проф. М. Ломпара (19. 4. 2019. у 13:10)
    – Николу Н. Живковића (11. 1. 2019. у 16:28)
    – Проф. С. Самарџића (28. 12. 2019. у 10:13)
    – Николу Маловића (17. 10. 2019. у 20:53)
    – итд. нисам имао снаге да та Ваша „сочиненија“ из мрака (да не кажем С ДНА КАЦЕ) даље „сецирам“…

    Ево репрезентативног мрзилачког Вашег коментара:

    Све Карађорђе до Карађорђа, харизматични и широкогруди – Ковић, Самарџић, Антонић, Марко Јакшић… фале само Ломпар и Ђорђе Вукадиновић, па да оснују хор Бечких дечака и збришу са сцене Чеду, Чанка и остале старлете..
    https://stanjestvari.com/2018/08/31/protiv-izdaje/comment-page-1/#comment-30079

    Додајмо ту Вашу заиста чудну (!) острашћеност према свешт. Ненаду Илићу, па и то што и мене сврстасте у ту групу (мада мислим да сте ме несвесно похвалили ставивши ме у ред са осталим побројаним, пре сте оживели онај бесмртни Баљков афоризам: „Не волим Крлежу. По томе је сличан Борхесу“ 🙂 )

    Кад горе побрајаним ауторима, а окрени-обрни, то су НОСЕЋИ АУТОРИ на овом (и не само овом) сајту, плус ГЛАВНИ УРЕДНИК, онда има две могућности:
    1. Ви сте мазохиста који вредно прати сајт на коме се (практично) ништа не допада
    2. Ви сте „кваритељ игре“, новоговором речено БОТ, било да сте по плаћеном задатку или то радите „из уверења“

    Како год било, пошто Ви сами не умете да одете са сајта који не подносите, морам ја да Вам отворено кажем:
    „Partez, Monsieur, sans dire adieu!“

    Александар Лазић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading