Емануел Макрон: Србија и Косово су европске државе

Председник Француске у Београду поновио свој став у вези са проширењем ЕУ, напомињући да Унија мора да се реформише како би могла да прими Србију

Емануел Макрон и Александар Вучић: традиционални дочек погачом и сољу (Фото: Twitter.com/avucic)

Председник Србије Александар Вучић рекао је, након разговора са председником Француске Емануелом Макроном који је трајао скоро три пута дуже него што је предвиђено, да готово ни са ким није имао тако дуг разговор у четири ока. Макрон поручује да је Србија велика европска нација.

„Имали смо веома дуг разговор, мислим да никада или готово ни са ким нисам имао тако дуг разговор у четири ока као са Макроном и могуће да никада нисам имао тако отворен и искрен разговор“, рекао је председник Вучић на заједничкој конференцији за медије у Палати „Србија“, преноси РТС.

Истакао је да је саслушао Емануела Макрона о свим важним регионалним и европским питањима напомињући да је много научио од француског председника.

„Изнео сам све наше проблеме пре свега по питању решавања косовског чвора, разговарали смо, рекао бих, толико дуго да тешко могу неку тему да пронађем које се нисмо дотакли. Говорио сам истину и залагао се и борио се да нам Француска помогне на европском путу и решавању косовско-метохијске кризе, рекао колики углед Француска има у региону, а и код грађана Србије“, нагласио је Вучић на конференцији са Макроном.

Емануел Макрон и Александар Вучић (Фото: Twitter.com/emmanuelmacron)

Председник Србије указао је да је са француским колегом разговарао о ономе што се збивало у Берлину и ономе што се, каже, није догодило у Паризу на обележавању стогодишњице од завршетка Првог светског рата.

Такође, са председником Француске разговарао је о економској сарадњи која је, напомиње, све боља.

„Гледаћемо да гурамо напред све радње и процесе, а то је изградња метроа у Београду, велики пројекат, где смо од почетка радили и радићемо са француским компанијама“, истакао је Вучић. додајући да Србија жели унапређење сарадње са Француском.

Вучић је поновио да је веома срећан што је могао да угости француског председника и да, како каже, „отворено, најотвореније разговара са њим о свим кључним питањима“.

„Говорио сам са много љубави и бриге о Србији у нади да ће нам јака Француска помоћи. Нисам неко ко је сањар и ко мисли да су могуће немогуће ствари, али сам уверен да енергија и политички ентузијазам Макрона могу да унесу много промене на европском континенту и помогну нашим грађанима“, истакао је Вучић.

Макрону је поручио да се видело „да нема проблем коју год тему да отворимо“ и да се, каже, трудио да љубазно одговара на свако питање.

„У Србији постоји само једна увреда, а то је ако нам неко каже да нисмо били довољно гостољубиви. Надам се да то нећете рећи“, истакао је Вучић на конференцији у Палати „Србија“.

Посета Емануела Макрона (Фото: Printscreen)

Председник Француске поновио је свој став у вези са проширењем Европске уније, напомињући да ЕУ мора да се реформише како би могла да прими Србију.

Како каже, ЕУ не може да функционише овако каква је сад са 28 држава.

Када је реч о питању Косова и Метохије, Макрон је рекао да ће Француска бити потпуно спремна да подржи обнову дијалога.

„Проналажење споразума у наредним месецима, и да немамо унилатералне потезе ни са једне стране. Догађаји од последњих неколико месеци нас забрињавају, а одлуке супротно споразумима морају бити укинуте“, додаје француски председник.

Према речима Макрона, неке спољне силе желе да се не нађе споразум.

„Оно што ја знам је да Европа нешто што је комплексно. Србија и Косово су европске државе и то треба да се преведе у Европу а не да национални понос окрене леђа компромису“, рекао је француски председник.

Макрон је рекао да српски председник има способност да брани суверенитет земље али и да гради компромис, те да је то оно што је Европа данас.

„Наша је одговорност да вам дамо неопходну подршку како би се пронашао споразум. Француска и ја ћу се ангажовати да у наредним месецима дође до озбиљног дијалога јер Европа не може да прихвати фаталност конфликта који трају у недоглед и да о њима одлучују силе ван Европе“, нагласио је Макрон.

Макрон је на конференцији истакао да је Србија велика европска нација а да је заједничка историја два народа дуговечна иако се на то некада заборављало.

„Желим да укажем на велико пријатељство које треба да нам помогне да превазиђемо све изазове и неспоразуме из прошлости. Да призовемо све оно на чему почива наша несаломива снага и заједничка будућност“, истакао је француски председник, пренео је РТС.

Опрема: Стање ствари

(Восток, 15. 7. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

6 replies

 1. Политика је данас постала лицемерна представа с пажљиво распоређеним статистима и намештеним кулисама, иза којих се одвијају прљаве и грубе игре моћи елита. Све без скоро икаквог утицаја грађана.

 2. („Оно што ја знам је да Европа нешто што је комплексно. Србија и Косово су европске државе и то треба да се преведе у Европу а не да национални понос окрене леђа компромису“, рекао је француски председник.)

  Овим речима је председник Француске Макрон рекао све. Показао је о каквом је пријатељству реч између две државе. Надајмо се да су наши државници правилно разумели ову поруку.

 3. Оно што ја знам је да ће Француска бити муслиманска држава пре него што нестане.

 4. Вучићу, своје гаће скидај кад дочекујеш господаре, а не моје! Лебом и сољу дочекујеш белосветски олош. Један домаћински леп обичај претвараш у политикантско исмевање гостопримства. Тако га дочекај у својој кући, а ако случајно помишљаш да је цела Србија твоја кућа, ускоро ћеш схватити да је цела Србија твој затвор. Успут се још мало распитај где се исто служи погача и со.

 5. @Разлози за бригу

  “Надајмо се да су наши државници правилно разумели ову поруку.“
  Који су то “државници“ који су преко овога прешли ћутке, а
  СНС РУЉА аплаудирала???

  Драган Славнић

 6. Поновићу и ја део те реченице: „а не да национални понос окрене леђа компромису“
  Нека ми неко каже која је то нација више горда на своју националност од Француза?
  Па они мрзе све, слично Хрватима, ако су већи и бољи од њих, а подносе само оне који су им од интереса! Све друге, од којих су јачи, тиранишу до крајности.
  Сам нечастиви говори из њихових уста. Лаж се данас толико открила и разголитила да више није потребна нека посебна мудрост да би се јасно видела, изузимајући умове који су потпуно испрани телевизијом. А лажови из једне лажи упадају у другу, непокајно настављајући суноврат своје душе.

Оставите коментар