Академик Душан Теодоровић покренуо потписивање петиције на Интернету након текста председника државе „Елита и плебс“

Позив да се потписом осуди Вучићев „говор мржње“

Душан Теодоровић (Фото: ФоНет/Огњен Стевановић)

Академик Душан Теодоровић покренуо је у среду потписивање петиције којом се осуђује говор мржње председника државе Александра Вучића.

У њој се Вучић позива да престане са ширењем говора мржње, продубљивањем подела у друштву и вређањем грађанки и грађана Србије. Непосредан повод за покретање петиције је ауторски текст председника државе објављен у среду у листу Политика.

Један од потписника петиције редитељ Јанко Баљак за наш лист каже да Вучић као да хоће да нам поручи да постоје паралелни системи вредности и моралних закона. Док професор Филозофског факултета Огњен Радоњић, који је такође потписник, наводи да ауторски текст на огољен начин осликава општу хипокризију у друштву јер се у њему председник само вербално солидарише са најсиромашнијим слојевима.

У петицији се наводи да професори универзитета и високих школа, истраживачи, асистенти, дипломци српских универзитета и високих школа и студенти, који желе демократску и европску Србију, привржени Уставу Србије и универзитетској повељи Магна карта, коју је 18. септембра 1988. потписало 388 европских ректора, осуђују изјаве и јавне наступе Александра Вучића, у којима брани прекршиоце норми академске честитости, шири говор мржње и напада професоре универзитета.

„Изјавама да презире део својих грађана које проглашава „лажном елитом“ (ауторски текст Александра Вучића „Елита и плебс“, објављен у „Политици“ у среду, 10. јула 2019. године), Александар Вучић продубљује поделе у друштву и развија дух нетолеранције и мржње. Својим понашањем, писаним текстовима и усменим изјавама, Александар Вучић директно крши чланове Устава Републике Србије који се односе на забрану дискриминације (члан 21), људско достојанство (члан 23), слободу мишљења и изражавања (члан 23) и аутономију универзитета (члан 72)“, пише у петицији која се може потписати на интернет сајту peticije24.com.

Извор: peticije24.com

Баљак наводи да је недопустив увредљив тон тог ауторског текста председника једне државе у некада најугледнијем српском дневном листу.

– Он није усмерен само према политичким неистомишљеницима него и према свим мислећим људима који најмоћнији човек у Србији систематски омаловажава. Застрашивање елите друштва и укидање слободне речи из дана у дан све више ескалира. Несхватљиво је да се у јавном простору уопште могу бранити и штитити лопови и фалсификатори. Вучић као да хоће да нам поручи да постоје паралелни системи вредности и моралних закона. Један који важи за њега и његове послушнике и други по коме се оспорава право на обично здраворазумско питање министрима: где су вам индекси, школски другови, где вам је образ моралне ништарије – указује Баљак.

Радоњић за Данас каже да се у ауторском тексту председник на елементарно непристојан и недостојанствен начин обраћа неистомишљеницима чиме је још једном погазио Устав који би требало да брани.

– Осим тога, овај ауторски текст на један огољен начин осликава општу хипокризију у нашем друштву јер се у њему председник само вербално солидарише са најсиромашнијим слојевима друштва, док се у пракси спроводе нетранспарентне политике у којима видим највећим делом узрок великог сиромаштва огромног броја људи. Власт и њима блиски људи се неумерено богате и уживају у привилегијама које су непојмљиве широким народним масама и истовремено се служе недозвољеним средствима, као што су фалсификоване дипломе, да би из плебса пребегли у елиту. Такође, наслов текста је неконзистентан са текстом јер у њему председник покушава да направи раздор између, по њему, лажне елите и народа, а не елите, којој он и његови саборци, по политичкој основи по дефиницији припадају и народа. Дакле, наслов је требало да буде Лажна елита и плебс – наводи Радоњић.

Док уметник Марко Шелић Марчело коментаришући Вучићев текст и политички тренутак у којем је писан издваја једну реченицу.

– Трабуњања преподобног радикалског Јоде с поентом да сви имају право на диплому, па и они што је купе, у сенци су оне једне његове реченице с којом се сасвим слажем: и ја сам исто уверен да ће обичан и пристојан народ умети да победи оне који би да управљају нашим животима само зато што они мисле да тако треба – закључује Шелић.

„Ја не памтим да се у историји људске цивилизације било који председник тако обраћао делу својих грађана. То је текст мржње“, оценио је Душан Теодоровић јуче у изјави ФоНету. Члан САНУ објашњава како реч „елита“ у развијеним земљама означава нешто добро и да то су људи који су врхунски професионалци, са одређеним моралним вертикалама и одређеним начином понашања. „Они обично вуку друштво напред, тако да није ружно бити елита. Ако је мене сврстао у ти групу – ја сам поносан“, рекао је Теодоровић. Он истиче да од Александра Вучића ни након ове петиције не очекује ништа.

Велебит: Врхунац поделе

– Овај текст је врхунац политичке поделе народа на нас и њих за коју је најодговорнији сам Вучић спречавајући било какву могућност дијалога. Осим што речник којим је текст писан не доликује председнику једне државе, у овом тексту садржане су све одлике једног популисте где се Вучић представља као аутентичан глас народа који стоји насупрот свим унутрашњим и спољним непријатељима – сматра Вук Велебит, политиколог и потписник петиције.

У два дана 700 потписа

Петицију „Осуда говора мржње Александра Вучића, председника Републике Србије“ до јуче поподне потписало је око седам стотина људи. Међу њима професорка Даница Поповић, лидер Нове странке Зоран Живковић, председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, новинар Славиша Лекић, композиторка Исидора Жебељан, историчарка Дубравка Стојановић, карикатуриста Душан Петричић и многи други. Бивша председница Врховног суда Вида Петровић Шкеро је у образложењу свог потписа написала да жели председника који мора да буде то свим грађанима, без мржње и презира према некима.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 12. 7. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

7 replies

  1. Замало нисам одустао од потписивања када сам видео на слици уз текст да је наслов петиције у латиници.
    Отворио сам наведени сајт – јесте наслов такав, али само он, текст петиције је на добром, званичном српском језику.
    Потписао сам.

  2. Ситуација је заиста грозна… бићу искрен: ужасно је то што су обе стране делимично у праву. У праву је и Вучић, а у праву сте и ви који протестујете против њега и његовог стила. Сви ви (нарочито они мало старији) сте стасали од Титових полетараца, преко његових пионира и омладинаца, кроз његове васпитне установе (дечије вртиће, обданишта, основне, средње школе и евентуално факултете), радећи (а још и много више “радећи”) у том систему кроз ООУР-ове, и СОУР-ове и како сте то већ звали радничким самоуправљањем, живели сте и стварали мање-више искривљена сазнања о свему шта је исправно-погрешно/ добро – лоше итд… Неки од вас су се делом образовали и у свету, али су се вратили и утопили у претходну средину у којој царују три света принципа: непотизам- корупција- јавашлук, магистрирали, докторирали (овако, или онако – као нпр. онај Стефановић, Мали и комп.) и постали савремена елита (она права је истребљена и истребљавана непрекидно од 1944 г. на даље, и то са феноменалним успехом). Сада сте у сукобу са властодршцима, који су знатно сировији и суровији од вас. Они вас презиру, јер су јачи – ви њих презирете јер себе сматрате финијима. Али – у суштини сте врло слични – од истог материјала сте прављени. На вас гледам као на две конкурентске компаније које се надмећу за исто тржиште. У суштини нудите исте бућкурише – нпр. као Кока Кола и Пепси Кола. За сада, Вучић & Комп. су у великој предности, јер имају јаку залеђину од споља, и може им се да вас завитлавају и гњаве. Докле ће тако ићи? О томе не одлучује ни он, а ни ви – него праве газде, мада ми се чини да ће његова владавина ипак потрајати још доста година ако се све овако настави, а вама ће бити омогућавано да га по мало пецкате, тек да се не уобрази. Вашу петицију бих можда вица ради и потписао – али када видим ко су неки потписници, из хигијенских разлога одустајем.

  3. @Ситуација је заиста грозна…
    Написали сте добар коментар који погађа суштину проблема садашње Србије.
    Не бих се сложио с Вама само када је реч о разлогу за (не)потписивање петиције. Ако неко чисти неку реку, на пример, да ли одлука о томе да ли ћете се придружити том послу, или не, зависи само од тога да ли ће у њему учествовати и неко ко Вам се не допада из неког разлога?
    Бојим се да је то ствар неопходне толеранције, с једне стране, и, с друге, искрености и стварне унутрашње потребе да се приступи решавању неког проблема.
    Самим тим што приступите чишћењу, ви му повећавате специфичну тежину на оној бољој страни, и смањујете је на оној за коју сматрате да није добра.

  4. вучићево чачкање носа и брисање одгајеног нокта ( искључивоза чачкање и служи, што носа, ушију и … ) оу папир који је освануо у ” политици ” још неосушен – то је оно што на плоту пише, покренута петиција – мачку о реп окачено упозорење да је лаж што пише на плоту, покретачи петиције – они што су ” висили ” на плоту непосредно проверавајући истинитост онога што пише губећи невиност, и ” кривећи га “, испунили животну жељу да се Марица загледа у њих и да их разуме… Сам плот и чувена Марица у стварности јесу оно што је @ситуација је заиста грозна у свом одличном коментару означио као животне путоказе и крајпуташе и вучића и ” петицијанера…
    П. С.
    @србски, иако је потписник, уистину није ” петицијанер “…

  5. Zapanjujuće zar ne? Znate, rekao bih da nije u pitanju samo komunistička zloba prodaje magle radi trovanja javnog govora i skretanja pažnje sa stalnog nasilja komunističke tiranije prema slobodnim ljudima.
    Uopšte, ovi javno najistaknutiji ljudi koji podržavaju akademika Teodorovića (i on sam) zaista misle da su ugledni u našem društvu! Oni zaista veruju u to.
    Nikada izglasani. Nikada podržani od slobodnih ljudi. Uglavnom dobijaju svoj novac kroz nasilje komunističke tiranije od otetog novca građana.
    Vi niste ugledni ljudi našeg društva. Niste elita. Niste intelektualci jer se ne borite za slobodu nego za nasilje komunističke tiranije u ovom ili onom obliku.
    Vi uglavnom niste zaradili svoj novac na slobodnom tržištu. Niste dokazani na slobodnom tržištu. Niste dokazani slobodnim izborom slobodnih ljudi. Posebno nasilje je trošenje novca na tzv. SANU sa sve tzv. akademijskom nagradom tj. nikada (barem) izglasanim davanjem otetog novca slobodnih ljudi tzv. akademicima.
    Tužna stvarnost Srbije je što su u javnom govoru najglasniji oni koji nisu svoj novac zaradili isključivo svojom vrednošću već nasiljem komunističke tiranje. Ali, drug Teodorović ne treba da brine jer nije najbesramniji u svojim nastupima. Niko ne može da se poredi sa tzv. umetnicima u našem društvu koji gotovo isključivo, u javnom govoru služe za promovisanje bilo zapadnokomunističke bilo istočnokomunističke propagande…

  6. За @Јr
    Извршни одбор СНС ти топло захваљује што си академика Теодоровића назвао “неугледним отимачем народног новца”. Твоја подршка нашем председнику је драгоцена.

  7. @Деда Ђоле Povremeno treba odgovarati na niskosti ne da bismo se pravdali bilo kome nego zbog drugih čitalaca da ne bi kod makar ijednog Srbina, a naročito Pravoslavnog, prošle ovakve sramne laži. Kako je moguće da ste u dve rečenice toliko lagali? Naravno, nisam nazvao tako akademika Teodorovića. To je samo Vaše zlonamerno izvrtanje onoga što sam rekao. Naveo sam činjenicu da uglavnom dobijaju svoj novac kroz nasilje komunističke tiranije tj. kroz propise koje komunistička tiranija donosi u Srbiji. Jedan od njih je i ovaj http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/skupstina/zakon/2010/18/11/reg
    Videti posebno član 15. Dakle, jasno je da nisam njega nazvao onim koji otima nego onim koji dobija otet novac građana koji su drugovi oteli kroz razne namete, naravno sve bez (barem) glasanja odnosno glasanjem u paketu što je komunističko ruganje demokratiji i bilo kakvoj ideji vladavine prava. To je samo jedan od propisa koji su ozakonjeno nasilje prema slobodnim ljudima. Što se tiče drugova iz komunističke “kulture i umetnosti” videti propise kojima se omogućava javno finansiranje toga što uništava i jedno i drugo.
    Dalje ste lagali podmetanjem da eto podržavam SNS i Vučića samo zato što imam kritički odnos prema akademiku i najistaknutijim ljudima koji ga podržavaju što je naravno besmisleno. Ako ste pratili moje pisanje videli ste da nazivam i “vlast” i “opoziciju” samo delovima iste KP Srbije, a komunizam apsolutnim zlom. Ako je to podrška…
    Sada najvažnije – dokazi za to što ste naveli gospodine?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading