Бошко Мијатовић: Тужни почетак аеродрома у Краљеву

Ево прође две недеље, а од саобраћаја ни помена. Питање је зашто је онда отваран овај незавршени аеродром

Бошко Мијатовић (Фото: Медија Центар)

Недавно је отворен нови/стари аеродром у Краљеву, наравно уз велику помпу. Војни аеродром Лађевци добио је шминку и ново име – Морава – да би онај-који-отвара-све-објекте одржао изванредан говор: рекао је да је ово “место где данас Србија може да иде у небо”, па је похвалио економски развој државе и најавио  повећање плата и пензија, отварање нових ауто-путева, фабрика… Најавио је отварање и аеродрома Поникве и Бор. Заложио се и за рађање више деце и потврдио да је Србија за мир. Сликали су се и Ана Брнабић, Зорана Михајловић и други.

Ево прође две недеље, а од саобраћаја ни помена. Само смо сазнали радно време аеродрома: средом од 12 до 14 сати! Тако пише у Службеном гласнику. Добро да и толико ради када писта за Боинг 737 није завршена, када радници нису обучени и немају лиценце и када ниједа авиокомпанија није склопила уговор о летењу из Краљева. Шта ли онда раде ти службеници?

Питање је зашто је онда отваран овај незавршени аеродром. Можда државни и СНС руководиоци нису ових дана имали шта друго да отворе, па, к’о веле, боље ишта него ништа. Додуше, на овај аеродром је ондашњи председник Борис Тадић слетео још 2011, а министар Шутановац најавио за 2012. годину почетак редовног цивилног саобраћаја.

Перспективе цивилног дела аеродрома су слабашне. Евентуално ако се појави нека лоу кост компанија, али ће то онда бити потребно „подстаћи“ бесплатним слетањем (аеродромске таксе нула), што опет значи губитке и суфинансирање аеродрома из неког буџета. За профитабилно пословање нема места у конкуренцију београдског и нишког аеродрома на малом растојању. Сетимо се колико је деценија нишки аеродом чамио без саобраћаја.

Опрема: Стање ствари

(Србија и свет, 12. 7. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading