Предавање о Јасеновцу: Владимир Димитријевић у манастиру Сланци

Димитријевић се позвао на јеврејско искуство: иако су Јевреји поименце пописали око четири милиона жртава, они знају да их је било шест, и тај број не може нико да оспори

Владимир Димитријевић (Извор: Снимак екрана)

Питање логора Јасеновац као места највећег страдања србског народа у 20. веку и даље је актуелно. На предавању одржаном 25. маја у манастиру Светог Стефана у селу Сланци код Београда, Владимир Димитријевић се бавио низом тема везаним за овај логор, почев од гениоцидних закона НДХ, преко сведочења Јевреја о логору и злочинима у њему, све до броја убијених. Порицање броја од 700 хиљада жртава и тражење да се свака жртва поименце попише јесте захтев који постављају ревизионисти, а који се не сме постављати кад су у питању друге жртве рата вођеног 1939-1945. Димитријевић се позвао на јеврејско искуство, о коме је писао угледни израелски лист „Хаарец“: иако су Јевреји поименце пописали око четири милиона жртава, они знају да их је било шест, и тај број не може нико да оспори.

После емитовања предавања на Јутјубу, Димитријевићу се обратио изучавалац „случаја Сребреница“, г. Стефан Каргановић, следећим електронским писмом:

„Поштовани господине Владимире,

Страшно ме је, ево овде у Америци где сам опет са мамом, потресло ваше предавање о Јасеновцу у манастиру Сланци. Прошлост не можемо да изменимо, али морамо да је истинито забележимо и тачно протумачимо. Ипак, постоји једна важна физичка операција коју морамо да обавимо, што сте ви и поменули. То је да узмемо лопате у руке, као ови млади руски студенти који не одустају док не ископају и последњег свог сународника који је страдао на Стаљинграду. Молим вас погледајте и дивите им се:

Пре два месеца сам био на једном скупу у Њујорку посвећеном Јасеновцу и покренуо сам питање ископавања жртава бар у Градини, која се налази на територији Републике Српске:

Уопште ми није јасно зашто приватна лица, самоиницијативно, не узму лопате у руке, као ови Руси, и не почну да копају у Градини. Не очекујем ни иницијативу ни подршку од колонијалних власти, али зашто грађани не предузимају ништа? Зашто Република Српска није условила омогућавање Међународној комисији за нестала лица копање по Сребреници обавезом да пошаље форензичке тимове у Градину да утврде бар приближно број српских жртава? Овако, било им је дозвољено да копају у Томашици, близу Приједора, и да тамо фалсификују стање по истом принципу као у Сребреници. Али ни власти нити било ко други од њих није захтевао да скокну и до Градине, кад им је већ успут било.

Али од јадиковања нема ништа. Молим вас размислите и разговарајте са људима са обе стране Дрине да направимо екипе са лопатама и да почнемо да копамо. Па нека нас власти отерају за рушење јавног реда и мира, ако се усуде.

Срдачно, Стефан”

Овај предлог је вредан размишљања. Догодине на Градини!



Categories: В. Д. читач

Tags: , , ,

2 replies

  1. “Димитријевић се позвао на јеврејско искуство: иако су Јевреји поименце
    пописали око четири милиона жртава, они знају да их је било шест, и тај број
    не може нико да оспори”

    Јевреји могу да тврде то што тврде, јер они држе 80% капитала у САД,
    а 60% у свету!
    Осим тога, ни један од њихових верских великодостојника никада није
    ни помислио а камоли јавно покушао да оспори/умањи тај број, док код
    Срба неки епископи СПЦ јавно умањују број постаралих у Јасеновцу,
    правдајући то тиме да тај број није потврђен именом и презименом свих
    Јасеновачких жртава, за разлику од јеврејских жртава?!

    Драган Славнић

  2. Да Бог Сведароватељ дадне да догодине у Градини градинимо Градину Небесну, ми, живи а грешни, и они, уснули великомученици Србски, сабрани да мртви звук лопате у живи бруј звона узнесемо…
    Благословен предлог како Богу Живоме службу да служимо !

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading