Светислав Пушоњић: Није проблем само у Вучићу – већ у томе што смо окупирани

Овде Запад једном руком држи такозвану „власт“, а другом такозвану „опозицију“ и ротира их на позицијама кад процени да је тако најбоље за даље срозавање и потчињавање Србије

Светислав Пушоњић

Зашто се толико бавити Вучићем кад он у ствари и не постоји као личност?

Он је западна марионета, пајац, пион, људски аутомат без било какве стварне могућности одлучивања. Као што су то били сви пре њега – Тадић, Коштуница, Ђинђић. Овај последњи је и погинуо зато што није правилно схватио своју улогу, односно зато што је мислио да га Запад жели као „партнера“, а не као шаховску фигуру. Убиством Ђинђића Запад је свим његовим наследницима јасно ставио до знања следеће – или ћете испуњавати све што од вас тражимо, у било којој ситуацији, на било који начин и у било ком тренутку, или вас неће бити.

Председник, премијер, министри – то су потпуно небитне и протоколарне функције у колонијалном поретку какав је Запад успоставио у Србији (и мање-више свим незападним земљама). Не постоји ни теоретска шанса да на та места легалним путем дође Србин који би могао учинити било шта мимо онога што му наложе Брисел, Вашингтон, НАТО, ММФ. „Наше“ институције пуне су стране агентуре, исто тако Хрвата, муслимана, Мађара и других Несрба (који подривају Србију и раде у корист својих матица, а на нашу голу штету), а оно Срба на важним местима кадрирано је по критеријуму бескичмењаштва, нитковлука, материјалне похлепе и потпуног одсуства националне одговорности и националне свести. Ретки часни појединци у виду понеког универзитетског професора, академика, научника, економисте, официра, свештеника, владике стављени су у беспомоћан и дефанзиван положај и од њих се не може очекивати никакав радикалнији ударац антисрпској номенклатури која чини бит наводно „српског“ државног апарата и готово целе јавне и друштвене сфере.

Јалово је и бесмислено очекивати да у том смислу нешто могу променити опозиционе партије. Овде Запад једном руком држи такозвану „власт“, а другом такозвану „опозицију“ и ротира их на позицијама кад процени да је тако најбоље за даље срозавање и потчињавање Србије. Смена власти и опозиције не значи смену две различите политике, већ смену две екипе које раде за истог газду и надовезују се по принципу „где ја стадох ти продужи“ (што не стигох да опљачкам ти ћеш опљачкати, што не стигох да издам ти ћеш издати).

Ми смо окупиран народ, потпуно, на свим нивоима, и узалудно је очекивати спас од било које институције, било које партије. Ко заиста жели да чини нешто битно и корисно за свој народ и земљу мора се полако пресељавати у герилу и субверзију (у најширем смислу тих речи).

Овај народ се не држи на институцијама, које одавно и нису његове. Овај народ се држи само на ретким појединцима из ванинституционалне сфере. Његова душа и свест тренутно опстају само напорима таквих појединаца и ничим другим. Зато не тражите центар свог бића у институцијама, премештајте га из њих, у оне делове друштвеног и животног простора који још увек нису под апсолутном контролом. Чак и они који су део институционалног система могу деловати субверзивно гравитирајући око животних суштина које су изван тог система. Што више буде духом освешћених и осамостаљених појединаца, наше шансе као народа су веће.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Светислава Пушоњића)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

14 replies

  1. “Што више буде духом освешћених и осамостаљених појединаца,
    наше шансе као народа су веће.”

    Да, али само кроз -”Једну Свету, Саборну и Апостолску Цркву”,
    како то беше кроз векове у историји Православног Србског Народа!
    Зато Свети Николај и говори: ”Без Бога ни преко прага!”
    Ето, аутор је све лепо рекао, а заборавио или избегао да помене
    Бога?!

    Драган Славнић

    1
    1
  2. И ”Окупатор” треба духом да се освести!

    Један од могућих начина је и:

    ”ZEMLJA SE POCEPALA: Pukotina nastala posle snažnog zemljotresa u
    Kaliforniji VIDI SE IZ SVEMIRA! (VIDEO, FOTO)
    Planeta
    09.07.2019. 12:00h …

    Kurir.rs/CNN
    Foto EPA
    NE PROPUSTITE”

    ”TRAMP PROGLASIO VANREDNO STANJE: Posle 2 jaka zemljotresa koji su
    pogodili Kaliforniju stiže pomoć za sanaciju šteta!
    Planeta
    09.07.2019. 07:42h…

    Kurir.rs/Tanjug
    Foto EPA”

    Драган Славнић

  3. “Што више буде духом освешћених и осамостаљених појединаца, наше шансе као народа су веће.”

    Да није ове последње “реченице спаса”, читаоци би схватили да нам нема спаса. Подсећа на неке догађаје из серије “Звездане стазе” (Star trek) када Боргови изговарају ону страшну реченицу “да је
    сваки отпор узалудан”.
    Уствари није баш тако. Ако су припадници власти и елитне опозиције уцењени (и својим животима) да извршавају дате задатке, народ Србије није уцењен. Народ не треба да мари за њихове “ноћне море”. Сами су пристали на такву улогу. Треба само регистровати све оне уцењене и … избацити их из политике. Тиме ћемо помоћи и њима а и Србији. У чланку се каже да смо окупирани народ! Није познато ко је потписао и прихватио ту окупацију. Када су 1804. године Оборкнезови, познати и потчињени окупатору, показали отпор дахијама, били су већином побијени. Али, дахије, представници окупатора, нису знали за Ђорђа Петровића, касније названог од Турака – Карађорђе. У свакој земљи и епохи има понеког “Карађорђа”.
    У данашњим временима, народ треба да тражи одговоре за све одлуке и поступке власти. Тако ћемо знати да ли су у интересу Србије или неког другог. Окупатор има једину могућност владања преко тајности. Када се тајност разоткрије, ослабиће владавина окупатора Треба представнике власти натерати на јавно обавештавање народа о свему што се одлучује. И ако се о то оглуше, захтевати њихову смену.

  4. Као Несрбин (ћирилица је остала грешком од коментарисања на неком руском сајту) “пресрећан” сам овим текстом.И пошто су Несрби из моје околине губили руке и ноге ратујући за уједињење “свих српских земаља” и бранећи “срски идентитет и свету замљу” 1999-е, надам се да таква грешка неће бити почињена када се буде враћала “света земља” и да ће је враћати само они српског идентитета, као и у случају нових ратова за уједињење.Иначе, не треба заборавити да су Мило и Вучић најбоље што је српски народ могао да да.Први је био на ратишту код Дубровника, без икакве задршке, други је отворено позивао на прављење Велике Србије.Слоба је ратовао са НАТО-ом, Коштуницу су терали са факултета, јер се противио уставним реформама из 1974-е.Ја не знам где наћи боље, ваљаније и српскије Србе.Генерално, не разумем причу о окупацији, ко тера људе да гласају за човека чија политичка активност из деведесетих га чини савршено подложним уценама и претњама и још добије преко 50% гласова.За прву Југославију знамо, направили је масони и, од недавно, цинцари, другу Черчил и Стаљин, трећу илуминати, а шта је сад, само треба гласати, па опет не ваља.Нећемо улазити у то да су сви борци против “колонијалне власти”, по старом титоистичком моделу дисидента, запослени по државним факултетима, чланови САНУ, живе тако да, ако колонијална власт падне, неће ни приметити (можда буду морали да кажу:”Децо, пала колонијална власт, па овог месеца неће бити плате”)

  5. Ima li gospodin dokaze za sve što tvrdi?

  6. Помаће Бог г-дине Пушоњићу!
    (праштајте што Вас не назвах братом у Христу, Предрагом, а све имајући у виду шта пише у овом Вашем слову)

    Ово комплетно Ваше слово (али буквало комплетно, од А до Ш), истина, допуњено и попуњено СУШТИНОМ, може, између осталог, да чује свако кога то интересује сваке суботе поподне у центру окупиране Србије, у Београду, јавно, на улици.
    Не улази моја ништавност у разлоге зашто у Вашем слову нема те СУШТИНЕ, но, имајући у виду време у којем живимо и шта се све око нас дешава, врло је важно нагласити да је Ваше слово сјајно и одлично, али само споља; суштински је (да простите) празно, шупље, а управо зато што не садржи суштину. А суштина јесте да сви ти којима сте ово слово наменили пре свега спознају Бога, Господа живог и васкрслог, обоже се и покају, па све остало. Тек онда све остало. Тек онда ће исправно разумети ово Ваше слово.

    Праштајте!
    сБогом у миру и здрављу остајте, и у радости, Богом благословени прославили Свете Апостоле Петра и Павла!
    Миодраг Таназовић

  7. Nesrbi su stavljeni u rang stranih agenata,savrseno za “argument” o “dva miliona Albanaca” i kako ce institucije funkcionisati sa njima, kada pocnu “da rade za maticu” (to je kao kada Bole iz “Dveri” kaze da je KiM neodvojivo od Srbije, a onda srpsku vlast nazove fasistickom.Dakle Srbi sami sebi postave fasisticku vlast (jos gore, postave vlast podloznu ucenama i pretnjama iz inostranstva), a onda jos u to uvlace milion-dva Albanaca).Ovo zlokobno etiketiranje NE-Srbin koje sa politicke pozicije nisti RAZLIKU izmedju bilo koga ko nije srpskog identiteta, mada mogu imati srpstvo gradjanstvo i izvrsavati svoje duznosti, a to negiranje RAZLIKE, na osnovu RAZLIKE SRBI – NESRBI, pokazuje kako je identitet pre gradjanskih prava i duznosti, i zahteva samo LOJALNOST, osnov svega je pripadnistvo, bez toga ste samo negacije (NE) te grupe, a onda sledeci korak je, “bokanovski” receno, LOJALNOST, sto pokazuje da se radi o mafijasko-autoritarstickoj organizaciji (u kojima, po pravilu, uslovi pripadanja, ovde srpski identitet, pocnu da nestaju spram puke lojalnosti, pa se NE unosi i u samu grupu, kao LOJALNI i NELOJALNI i to postaje vaznije od prvobitnog uslova, a to je SRBPSKI (ili NE-NESRPSKI) identitet.O tome i kucam sve vreme, da politika zasnovana na identitetu vodi u oligarhiju i autoritarizam,a ova, opet, guta identitet u puku lojalnost oligathiji ili pojedincu, a sukob unutar oligarhije otvara prostor za nove identitetske politike (sve ovo se moze videti na primeru komunisticke oligarhije Slobo, Momo, Milo ili unutarpartijske oligarhije SRS-a Seselj, Tomo, Vucic, svaka promena u lojalnosti donosi i politicku promenu, pa i identitetsku).Zato je apsurdno “duhovno osamostaljivanje”, mada ne i ako se pogleda ceo kontekst, a to je da su sve institucije (vlastite drzave, time i drzava, a time i sloboda) “izgubljene”, pa se treba okrenuti “duhovnom osvescivanju i osamostaljivanju” (osamostaljivanje, ali samo od institucija, ali jos gore NEosamostaljivanje spram grupe utemeljene na negaciji SRBI-NESRBI, a koja vec pretpostavlja onaj LOJALNI-NELOJANI identitet, a da ne pominjem ociglednu paralelu izmedju “duhovnog osvescivanja” i “promene svesti” o kojoj vlast govori.Na svu srecu, od svesti jedino ima manje duha, tako da se i ova tlapnja moze podvesti pod prethodni Antonicev tekst!

  8. Ти, пријатељу, што чекаш извињење,
    Имаш сва људска права, која ти нико не може и не жели одузети. Али то ти је мало. Е па да знаш, твоја права престају тамо где почињу моја! А моје је право да будем Србин и домаћин у мојој Србији и да 5 пара не дајем за твоје мишљење. Значи, ако већина света у Србији има неки став, ти као неко ко мисли другачије имаш да се владаш по томе. И никад не заборави, већина овде је још увек српска. Ти имаш да будеш лојалан грађанин. Гласај за кога хоћеш, причај шта хоћеш, али ако се Срби одметну у хајдуке, не мешај се. Овај текст је за оне који имају интерес да нешто сачувају за будуће генерације. Зато, немој да сметаш. Имаш широку палету назови партија, невладиних организација и осталих инструмената манипулације. Подржавај их и не мешај се у српска посла, ако их не прихваташ. Овај текст говори о томе да Срби све те фарсе треба да батале и да све то заједно укину. Научи поуку која каже да је ово стање неприхватљиво и да свако ко га подржава, па и ти, треба да буде спреман за прихватање последица ослобођења. Гледај да не пређеш црту мојих права у мојој кући.
    Суштина ствари је да је ово и твоја кућа само и искључиво због тога што смо ти ми, Срби, то омогућили. Наравно да је нормално да тако буде, баш као што је нормално да се демократија не доказује бескрајном слободом несрба да соле памет Србима у сред Србије.

  9. Геђо брате,
    Бог те благословио !

  10. @Gresnigedza (da vas ne razdvajam, isti ste jednoumnici)

    K’o da slusam Vucicev govor od pre desetak godina, plus brat Karic i “Srbiju moze da vodi samo domacin” :))))))))))))))))))))))).Rezultat je poznat, kao i vaseg “hajdukovanja” (pre ce mrtvi iz grobova ustati nego sto cete vi “ustanici” ustati).Elem, domacin mozes da budes u svojoj kuci, u Srbiji ne, a slobodu mozes da das svojoj zeni, deci, psu, a meni ne! A, Bog koji blagoslovi ove bljuvotine, isti je onaj kojem je hram bio Jasenovac!

  11. Видиш несрбине, текст поводом којег си оставио коментар говори о злу које нас је снашло, али си ти брже-боље у средиште свог коментара ставио Србе и несрбе. За тебе је важно да се декларишеш као неко ко ето живи у Србији и због српске глупости пати. За тебе је све шарена лажа, ти знаш све истине. Ти знаш и о хајдуковању, упућен си и у трагедију Јасеновца. Знаш тачно шта ти припада само од себе. Помињеш Бога у истој реченици у којој и бљувотине.
    Ти си једноставно такав човек. То што си несрбин, то је твој проблем и нема везе твојим знањима и мудростима.
    Шта си посеј’о, то ћеш и да пожањеш.
    А Срби ће већ некако да организују своју кућу, с тобом или без тебе, потпуно је свеједно.

  12. @Gresnigedzinsunarodnik (da vas ne razdvajam, isti ste jednoumnici)

    Kucu, mozda, drzavu, vec teze.Ja ti nisam sunarodnik, zapravo saplemenik, vec sugradjanin, ali to za vas saplemenike samo znaci Nesrbin.Srbe i NESRBE pominje autor, ne ja.Neko je Madjar, Slovak, Rusin, ali kada ih sve identifikujete (evo, identiteta i to savrsenog primera kako se on stvara u sferi politike, NEGACIJOM, isto kao Montenegrini danas ili Hrvati u proslosti, samo sto vi to malo teze kapirate) po principu “svi su oni isti” samo NESRBI, jedina razlika medju njima moze biti LOJALNOST. I to je srediste mog komentara, politicka identifikacija SRBI-NESRBI vrlo brzo se pretvara u identifikaciju LOJALNI-NELOJALNi, sto ce i same Srbe gurnuti medju NESRBE, samo ako ne pokazu lojalnost, a na tom principu identifikacije pocivaju svi sistemi u kojima je zakon podredjen vlasti, od komunizma i fasizma, do Vucica i mafije.Dakle, to vec imamo, a vi to nudite opet!!!!!!Vecito vracanje istog, pa dokle vise.Posto autor ne moze da poveze te stvari, on ne moze da shvati da je glavni problem lojalisticki (ili savremeno receno klijentelisticki) nacin vladanja i da su Nesrbi kao i Srbi, Brnabicka kao i “dr” Nesa, tu samo zbog lojalnosti, a ne kao Srbi ili Nesrbi.Na kraju to i potvrdjuju tvoji suplemenici, jedan kaze:”Ti imas da budes LOJALAN gradjanin”, drugi veruje u Boga koji blagosilja te bljuvotine.

    P.S.
    Jednom u zivotu sam bio na nekom hrvatskom sajtu i pisao o familiji koju su ustase pobile u Sremu 1941-e, u Lici 1991-e i bratu, Nesrbinu, koji je otisao na sluzenje redovnog vojnog roka u Vukovar, kada su pocele blokade i napadi.Odgovori su bili potpuno isti kao i tvoj @gresnigedinsunarodnice, Srbi nisu bili lojalni i “blagosiljanje” tih stavova.

  13. Интересантно је да су широке области друштвеног живота остале у рукама “опозиције”, тј. ДС и њених деривата: здравство, школство, наука, просвета, култура, медији; добар део министарских фотеља држе људи који су формално у СНС. Ништа се неће десити са променом власти, јер и не може да се деси.

  14. Али бих подсетио на 80-те: такође једно стање безидејности, дезоријентације, безнађа; па је грунуло као атомска бомба – Косово Поље, Бачка Паланка, Жута Греда .. десио се народ. А ко га је подесио: КГБ и наша ДБ! Значи може се – само треба да дође тренутак!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading