Вечерње новости: Заштита ћирилице закочена у Влади

Спорне одредбе које латиницу дефинишу као помоћно писмо – да ли се касни због неслагања премијерке и министра културе?

Кућа српског писма у Тршићу (Извор: Вечерње новости)

Заштита српског језика и ћирилице, озваничена у Нацрту закона о службеној употреби језика и писма, готово две године од подношења предлога, ускоро би требало да се нађе пред посланицима српског парламента. Како „Новости“ сазнају, консултације владајуће коалиције око усвајања Нацрта су завршене. Незванично се спекулише да се може очекивати отпор хрватске и бошњачке националне заједнице, док је Савез војвођанских Мађара уз извесне козметичке исправке спреман да закон подржи у Скупштини.

Двогодишње кашњење се у јавности често тумачило и као тињајући сукоб између премијерке Ане Брнабић и министра културе Владана Вукосављевића, који је инсистирао да Стратегија развоја културе мора да буде један од приоритета Владе, али чини се да је ипак запело око конкретних одредаба новог прописа.

Поменути Нацрт, наиме, латиницу дефинише као помоћно писмо, над којим ћирилица увек мора да има предност. Ћирилицом је, како стоји, обавезна комуникација у правном промету, у називима предузећа, њихових седишта и делатности, као и на декларацијама, потврдама и рачунима. Школе, медији, јавна предузећа, професионална и струковна удружења чији је оснивач држава или имају државни капитал морају искључиво да користе ћирилицу.

Министар културе Владан Вукосављевић каже, за „Новости“, да нема утисак да неко намерно кочи усвајање измена и допуна овог закона, али и да је очекивао да ће процедура бити брже испоштована, пошто је доста времена прошло откад је Министарство дало предлог.

– Имам разуман оптимизам да ће се он ускоро наћи пред посланицима – истиче министар.

Министар Владан Вукосављевић (Фото: Танјуг)

Што се тиче недавне оставке сарадника Драгана Хамовића, министар Вукосављевић наглашава да је он дао велики допринос у претходне две године у многим пројектима.

– Разумем разлоге за његову разочараност, јер их и сам делим. Очекивао је да ће нека законска начела која се тичу Стратегије културне политике бити брже реализовани, али нажалост, нису – истакао је министар.

Специјални саветник министра културе Драган Хамовић недавно се повукао са функције управо због вишемесечног ћутања надлежних о овом питању. Како наглашава, не жели да упире прст ни у кога, пре свега због лојалности кабинету министра Владана Вукосављевића у коме је донедавно био.

– Кабинет министра културе је припремио одређене кораке, али они нису наишли на политичку подршку – рекао је Хамовић „Новостима“.

У писму упућеном министру Вукосављевићу, он је изразио задовољство због скоро трогодишњег динамичног рада, заједничких залагања, запажених и већином поздрављених у јавности.

Драган Хамовић (Фото: В. Данилов)

– С друге стране, одлазим незадовољан због чињенице да системски предлози овога министарства, скоро две године чекају на усвајање, без обзира на снажне разлоге који су долазили из стручне и шире јавности – наведено је у Хамовићевом писму.

Чека и формирање Савета

Одбор за стандардизацију српског језика САНУ подржао је предлог измена и допуна Закона о службеној употреби језика и писама. Лингвисти сматрају да постојећи закон у погледу статуса српског језика и ћирилице није усаглашен са актуелним Уставом Србије који одређује службену употребу српског језика и ћириличког писма.

Предлогом овог закона је предвиђено и да влада формира Савет за српски језик, деветочлано тело које би се, паралелно са Одбором за стандардизацију српског језика, старало о нормирању, неговању, унапређивању и заштити службеног језика и матичног писма. Ни то тело, међутим, није формирано, јер нема закона.

Замрзнута стратегија културе

Бивши специјални саветник министра Драган Хамовић истиче да Стратегија развоја културе назначује оквире националне културне политике, што се „годинама неоправдано одлаже и склања са дневног реда“. Сличан третман доживљавају и предложена решења у области службене употребе језика и писма, чиме се спречава коначно заснивање српске језичке политике.

– Без таквих искорака нема нам ни одржања ни напретка, него само даље дезоријентације и културне колонизације – закључио је Хамовић.

Ј. Ж. Скендерија

(Вечерње новости, 6. 7. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

9 replies

  1. “Незванично се спекулише да се може очекивати отпор хрватске и бошњачке националне заједнице …”
    Kaко је ово могуће? Да, могуће је само у Србији која још пати од комунистичке идеологије и праксе. Мале националне заједнице имају права да се мешају у то како већина уређује свој језик!?! Ајде да онда већина одреди њима писмо којим се они служе, шта кажу на то?
    Чиста брозовска антисрпска идеологија, ништа више. Нигде у свету више нема тако наопаких и нелогичних ствари.

  2. “Сличан третман доживљавају и предложена решења у области службене употребе језика и писма, чиме се спречава коначно заснивање српске језичке политике.
    – Без таквих искорака нема нам ни одржања ни напретка, него само даље дезоријентације и културне колонизације – закључио је Хамовић.”

    Апсолутно! Свако ко зна шта је држава, шта су језик и култура, исто мисли.

  3. “Поменути Нацрт, наиме, латиницу дефинише као помоћно писмо, над којим ћирилица увек мора да има предност. Ћирилицом је, како стоји, обавезна комуникација у правном промету, у називима предузећа, њихових седишта и делатности, као и на декларацијама, потврдама и рачунима. Школе, медији, јавна предузећа, професионална и струковна удружења чији је оснивач држава или имају државни капитал морају искључиво да користе ћирилицу.”

    Усвајање таквог закона би нас приближило добрим стандардима савременог света. Почели бисмо да се одмичемо од злогуког комунистичког наслеђа које је унело неред у српски државни, језички и културни систем.

  4. @србски: унеколико сте у праву, али скрећем пажњу да је присуство и снажно преовлађивање латинице само једна од последица, једна од малигних манифестација инфекције virus iugoslavicus-ом, који се уселио у српске душе и мозгове и разорио их, не само под комунизмом (под њим се он снажно развио и суверено владао) , него много раније – још од Нишке и Крфске Декларације – а избио је као гнојна оспа 1.12.1918 формирањем противприродне државне творевине Краљевине СХС/ Југославије, која је прогутала и поништила све тековине крваво стечене победе Краљевине Србије – победе која је у њој постала Пирова победа, и полагана смрт Србије од 1.12. 1918 г. на даље….
    Зато и ове лукаве одредбе о латиници као “помоћном писму“ нису ништа друго него примитивна козметика за замазивање очију будалама.
    У колико-толико нормалним балканским државама (пример Грчка и Бугарска) које ипак држе до свог језика и писма, зна се место латинице.Мали и само делимичан приказ стања: сви путокази и називи улица, све плоче за туристе на историјским споменицима су на националном језику и писму; испод тога је транслитерација/транскрипција на енглеском језику (за туристе) – и ништа више! Наравно – и потребна објашњења на енглеском, опет за туристе, а на Крфу – на пример на историјским споменицима од значаја за Србе, и на српском језику – наравно српском ћирилицом, јер Грци нису блесави – па ако Срби не знају које то беше српско национално писмо, Грци то знају. То исто се односи и на све декларације увозне робе, све је у тим државама И на националном језику! То представља известан проблем мултинационалним компанијама које своје производе пласирају на многа тржишта – али оно што иде у Грчку – мора бити и на грчком, а у Бугарску – и на бугарском, наравно њиховим писмима. А – потрудите се да нађете неки такав производ у Србији са декларацијом на српској ћирилици? Труд узалуд. Зато ће им добро доћи званично увођење латинице као српског помоћног писма. Једноставно ће већ постојеће декларације на хрватској латиници означити уместо само са “HR”, елегантно са “HR/RS” – па вук сит, а за овце – ко те пита…

  5. Напредњаци су, као и обично, кад је реч о националним питањима, велики на речима, а у позадини, или ништа не предузимају, или чак раде супротно јавно изнетим циљевима.

    Не могу напредњаци штитити ћирилицу, кад је њихова партијска “интелигенцији” у целини другосрбијанска, па самим тим, и аутошовинистички настројена.

  6. @ а за овце – ко те пита
    Слажем се с Вама, уз једну опаску: шта би било да није дошло до комунистичке окупације после Другог св. рата, да је васпостављена Краљевина и демократска Скупштина?
    Ја сам убеђен да би се српске власти отрезниле и увиделе како ствари заиста стоје после геноцида над Србима, тако да би друкчији однос имали према југословенству и свему што је ишло уз њега. Било је то већ друго искуство, заједно с оним из Великог рата, и не би се могло никако пренебрегнути и српски интетес опет подредити интересима српских непријатеља.
    Тако, мислим да је комунизам тај који је на крају смрсио конце српској држави, култури и језику.

  7. @србски: То што кажете је незамисливо, јер да није дошло до комунистичке окупације, то би опет била Југославија, и у њој не би постојале никакве српске, него југословенске власти које би чиниле све, само ништа у интересу Србије која и даље не би постојала јер свака Југославија – комунистичка, краљевина или парламентарна република је по дефиницији негација и потирање Србије.

  8. @а за овце – ко те пита

    Заборављате да се већ почетком Другог св. рата ЈВуО отрезнила после сазнања о страшним злочинима над Србима који су били у току западно од Дрине, и да је касније почела да се бори против главног непријатеља да би заштитила православно српско становништво од усташа.
    Моја претпоставка је да би после таквог искуства Југославија морала бити друкчија, а њу би, да није било комунистичке револуције која је практично сатрла Србе и Србију, највише одређивали Срби као најактивнији борци током рата. Једном је опроштено непријатељу после Великог рата, после Другог је мала вероватноћа да би то могло да се деси опет.
    А, десило се САМО зато што су комунисти направили револуцију за коју је један од почетних и неопходних услова био да се униште Србија и Срби.
    Зато су по крају рата бомбардовани српски градови, зато су масовно убијани српски цивили, уништена и расељена српска привреда и привредници, СПЦ опљачкана до голе коже и онеспособљена, Србија једина подељена у три дела, избрисани српска историја, српска култура и језик.

  9. @србски: Оставимо прошлост, Слажем се да су криви и Краљевина (због урођене глупости) а у новијем периоду још више комунистички диктатори – због урођеног немерљивог злочиначког нагона, а ови најновији су продукт тог нездравог укрштања.. Случајно сам данас налетео на један европски метеоролошки сајт (због честих промена времена на летовању он је све више од важности због упозорења): http://meteoalarm.eu/cp_RS/1/0/EU-Europa:.html и – шта видим? Они се усуђују, упркос намери српске владе да званично уведе латиницу као алтернативно (помоћно) српско писмо, у избору језика , да под ознаком “RS” текстове пишу на српском језику искључиво СРПСКОМ ЋИРИЛИЦОМ! Замислите те безобразнике! Молим, јавите надлежном српском Министарству (Просвете?) да код надлежних европских надлештава уложе енргични протест! Какав је то начин, писати ћирилицом на међународном сајту, молим Вас lijepo?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading