Милош Ковић: Са Косова се не враћамо исти, Косово је ,,грдно судилиште“ за цео свет

На Косову се свачији траг брзо препозна. Кажите ми шта мислите о Косову и ја ћу вам рећи ко сте, рекао проф. Ковић

Mилош Ковић (Фото: Јутјуб)

О Видовдану 2019. љета Господњег на Радију Светигора почела је нова емисија ,,Косметска кандила“, емисија о светињама Свете српске земље и актуелним дешавањима на Косову и Метохији.

О Косовској бици, светолазаревском завјету, рефлексијама косовског боја до наших дана разговарали смо са српским историчарем проф. др Милошем Ковићем ванредним професором на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

,,Потребно је да чувамо и сачувамо Завјет. Ми треба да чувамо наше завјете и нашу вјеру и онда ћемо побиједити. Не треба се плашити, треба сачекати, треба се сачувати, ако треба и јунак бити – што не морам ни да говорим нашим Србима у Црној Гори – који су то јунаштво много пута доказали. Ово сада је само један историјски тренутак, који ће проћи, а ми, наша дјеца и наши потомци ћемо остати. Уколико останемо у Завјету ми ћемо побиједити, уколико га напустимо – изгубићемо. Иако ја заиста имам безграничну вјеру у историјску судбину и историјски вход у погледу српског народа ипак је много тога на нама. Ми сад имамо слободу да одаберемо а са слободом долази и одговорност. Онако како одлучимо, тако ће нам и бити. На Косову се свачији траг брзо препозна. Кажите ми шта мислите о Косову и ја ћу вам рећи ко сте. Јер, тада свједочите о себи – о свом моралу, вјери, разуму и образовању“, каже др Ковић.

У емисији је говорио и Милутин Поповић Захар магистар и докторант међународног права, композитор, аранжер, виолиниста, поета и сликар, о томе како је настала пјесма ,,Видовдан“.

 



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading