Двери: Видовданска декларација о Косову и Метохији

Увиђајући да су досадашњи преговори о КиМ завршени на корист албанског сепаратизма и на апсолутну штету државе Србије, Сабор Српског покрета Двери доноси Видовданску декларацију

Двери на Видовдан посетиле Косово и Метохију (Фото: Двери)

Имајући у виду Устав Републике Србије којим се гарантује сувереност и територијална целовитост Републике Србије, залажући се за пуно поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности УН, уважавајући неопходност решавања свакодневних проблема са којима се сусрећу грађани Србије који живе на територији Косова и Метохије, увиђајући да су досадашњи преговори о Косову и Метохији, које воде актуелне власти у Београду и Приштини, завршени на корист албанског сепаратизма и на апсолутну штету државе Србије, Сабор Српског покрета Двери доноси ову:

Видовданску декларацију о Косову и Метохији

Ради будућности и опстанка српског народа и свих грађана Србије на територији АП Косово и Метохија, потребно је да власт у Србији о КиМ разговара на другачији начин од оног што је рађено до сада. У том циљу је потребна:

1. Промена преговарача

Досадашњи преговарачи са српске и албанске стране су део ратних елита и повезани су са различитим криминалним структурама, те је резултат њихових међусобних договора на штету пре свега српског, али и албанског народа, а на корист појединаца и њихових личних интереса. Потребно је хитно променити преговараче и поставити оне који ће имати нови кредибилитет да разговарају о нормализацији и будућности заједничког живота.

2. Промена тема око којих се преговара

Досадашњи преговори вођени су тајно, ван очију јавности, без јасне платформе на основу које представници Србије воде ове преговоре и као кључна тема наметнуло се питање статуса Косова и Метохије. Потребно је да Народна скупштина Републике Србије усвоји платформу за преговоре у којој ће бити речено да статус КиМ није тема преговора, јер око тога не можемо преговарати, већ да су тема преговора питања попут имовине, безбедности, слободе кретања људи и робе, заштите културног и природног богатства државе Србије, као и надлежности аутономне покрајине.

3. Промена оквира преговора

Досадашњи преговори вођени под покровитељством Европске уније, пребачени са нивоа међународног права на политичку агенду бирократије из Брисела која непрестано фаворизује интересе Албанаца, показали су огромне недостатке. Очигледно је да се овај дипломатски формат показао неуспешан те разговоре о КиМ треба вратити у оквире Савета безбедности УН који је и даље једини надлежан за решавање коначног статуса јужне српске покрајине.

У Београду, о Видовдану 2019.

Инфо служба Двери



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Можда би требало додати, под тачком 4 или 1 да се пониште досадашњи преговори у Бриселу и сви споразуми којима се на покрајину Косово и Метохију гледа као на самосталну државу. То обухвата и оне договоре које су направили преговарачи из Тадићеве коалиције ЗЕС, са “интегрисаним прелазима” у којима се “Косово” означава са звездицом, (да се власи не сете).
    Косовски Албанци су направили први корак, изгласавањем да је Закон о преговарачком тиму неуставан.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading