Свештеник Ненад Илић: Свети граничари

Срећан Видовдан Срби и Српкиње, Свети граничари!

Извор: ФБ страница свешт. Ненада Илића

Србима је Бог дао улогу граничара.

Вековима живимо на граници Истока и Запада, Европе и Азије.

У срећним, релативно мирним временима били смо мост који спаја цивилизације. Непоновљиви спој Запада и Истока сачуван је у ремек делима немањићке уметности, нашим драгоценим манастирима.

Много чешће били смо бедем. Окренут према једној или другој овоземаљској сили.

Народ бедем има свој велики симбол, мит, завет у Косовском боју у жртви Светог кнеза Лазара и његових витезова племића и сељака.

А Видовдан, дан на који славимо жртву за веру која је одредила нашу историју у временима после Косовске битке, подсећа нас на једну вишу улогу граничара.

Били смо и још увек можемо да будемо граничари између Неба и земље. То је наша висока улога, смисао нашег деловања у историји међу осталим народима.

Да као Православни хришћани чувамо отвореним пут који је људима оставио Христос својом смрћу на крсту, васкрсењем и вазнесењем.

Слабљење вере у народу довело је до тога да нам прво слабоверни Срби деведесетих година понављају фразу о нама као Небеском народу који забога презире земаљско, а да нам сад ево дођу и они који нам цинично тврде да је пут ка Небу затворен јер је Царство Небеско попуњено!

Да је попуњено, дошао би већ крај историје, али ти Срби ионако мисле да су они крај историје и да после њих неће више бити ничега и да после њих и нема ничег важног, као што није важно ни оно пре њих. Да садашњи земаљски Срби немају никакве небеске везе ни са прошлим ни са будућим Србима.

Кад славимо Видовдан сетимо се шта заправо славимо. Чување отворених Небеса после вазнесења Христовог. Путоказ великог назначења човека усмереног ка Богу, а не ка ништавилу. Човека који са захвалношћу прима од Бога земаљске дарове, обликује их, враћа их Богу делећи их са другима.

У познатој песми о видовданском Косовском боју, генијални народни песник испевао је:

„Све је свето и честито било,
и миломе богу приступачно.“

Свети граничари са захвалношћу користе земљу од Бога им дату и чувају пут ка Богу отвореним и приступачним. То је њихова света улога. Не смемо допустити да тај пут буде затрпан било каквим наносима природних сила и ђубрета које људи остављају за собом. Нису сви граничари увек на висини задатка. Где је граница има и шверца, издаје, продаје, али појединачне грешке не могу да заклоне улогу граничара као целине.

Кад на данашњи дан славимо Светог кнеза Лазара и Свете српске мученике не славимо их као велику прошлост него као највећу обавезу која нас испуњава смислом.

Смислом нашег заједничког постојања који додаје или поставља и велики смисао наших појединачних живота у мери у којој га освешћујемо.

Срећан Видовдан Срби и Српкиње, Свети граничари!

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading