Потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон: Вучић има храброст и политичку одлучност

Вучић је дуго говорио у парламенту, врло директно се обратио народу и то је одличан начин да се српски народ припреми на коначни исход, рекао Вилсон

Дејмон Вилсон (Фото: ЕПА/Maciej Kulczynski)

Извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон изјавио је да председник Србије Александар Вучић има храброст и политичку одлучност и да је посвећен постизању договора са Косовом.

Он је у интервјуу за Глас Америке рекао да је имао прилику да се неколико пута сретне с председником Вучићем и да сматра да он има разумевање и одлучност и да зна да му је за остварење визије коју има за српски народ, битно да затвори то поглавље, да реши проблем и да ће то по томе бити упамћен. „Исто тако ће отворити многе могућности за Србију, а мислим да ће се историјски гледано, људи сећати могућности које је отворио споразум, а не самог споразума. Мислим да то Вучић зна и да има ту храброст и политичку одлучност. Био сам у Београду, само дан након што је говорио у парламенту, то је било један дуг говор, где се врло директно обратио народу и мислим да је то одличан начин да се српски народ припреми на коначни исход”, рекао је Вилсон и додао да је Вучић посвећен договору.

Упитан да ли је Приштина увођењем такси увела „промену у игри” и да ли је отежала Београду да настави дијалог, Вилсон истиче да је Вучић у повољнијој дипломатској позицији, јер изгледа да је Београд заузео бољи и одговорнији став.

„Ово не помаже Приштини, надам се да ово можемо да превазиђемо. Србија може свашта да добије. Србија не може да буде нормална земља са европском перспективом и да има поверење страних инвеститора и међународне заједнице, уколико ово не реши”, оценио је Вилсон.

Говорећи о демократији у Србији, Вилсон каже да Србија неће бити чланица ЕУ ако постане ауторитарна држава и додаје да Србија дијалогом са Косовом – прво добија нормализацију, шансу да се фокусира на себе, а да без договора, сви троше време на Косово.

„И онда не можете да се фокусирате на лоше ствари у кући, кад морате да водите рачуна на лоше ствари са Косовом. Кад то решите, одговорније ћете решавати и демократију и привреду за српски народ. И народ ће онда моћи да тражи одговорност лидера за оно што мисле да је требало да добију, а не само зато што су поражена националистичка реторика око Косова”, рекао је Вилсон, истичући да договор са Приштином „отвара пут јачању демократије”.

Упитан колико дуго ће ЕУ и САД имати стрпљења с нерешеном ситуацијом у односима Косова и Србије, Вилсон наводи да Србија треба да има вишу свест о томе шта све може да уради.

„Ми можемо да чекамо деценијама, али то не желимо, ми то не радимо тако, ми желимо да градимо нешто боље са Србијом. Не само да желим историјско помирење Београда и Приштине, желим да видим историјско помирење Београда и Вашингтона. Желим да видим српског председника у посети Белој кући, желим да видим америчког председника у Србији, желим да видим америчке инвестиције у Србији и помоћ тој земљи ка ЕУ”, каже Вилсон, напомињући да односи Београда и Приштине нису најважнији задатак САД, преноси Танјуг.

Када се ради о утицају Русије, Вилсон оцењује да је то погрешан избор за Србију, питајући се „куда то иде”, и додајући да је то пре пут у прошлост, него у будућност.

Вилсон сматра и да је недавно писмо Беле куће Приштини и Београду у коме се позивају да смање реторику, важан знак да су САД посвећене и укључене и да су спремне да уложе дипломатске напоре, што значи да Америка може да „одигра улогу катализатора” да се обнови дијалог. „САД не могу да реше овај проблем, то морају да реше две стране. Мислим да је јако важно у времену пуном неизвесности, док Европа пролази кроз транзицију, да је Америка доследна, ангажована, јасна и да одигра ту улогу катализатора да се врати фокус на оно што је заиста важно, а то је дијалог. Хоћемо историјски договор, који ће означити и промену од суштинске важности за будућност Србије и Косова. Имајте у виду ту награду, и то треба да буде мотив за даље напоре, јер оно што ће тај договор пружити, потпуно ће уклонити све проблеме које сада видимо”, рекао је он.

Вилсон каже и да Приштина треба да укине таксе и да се врати дијалог, као и да зна да је Америка већ доста користила свој дипломатски утицај на Приштину, да се то и деси.

Како каже, неке америчке дипломате имају осећај да нема напретка који су очекивали, због чега постоји фрустрација са америчке стране у вези са тим. „Не дозволите да вам ишта скреће пажњу, имајте на уму бенефит, ове царине су само део тактике за опструкцију. Део онога за шта се ми залажемо јесте да се врати пређашње стање, да се направи ако хоћете и мораторијум или пауза са таксама, да се направи пауза у лобирања против уласка Косова у међународне организације, да се остави неки простор за дисање, да би се наставио дијалог”, сматра Вилсон.

Упитан да ли је реално да се деси оно што је министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао у СБ УН, да се приштинске власти спремају да нападну север Косова, Вилсон каже да то звучи смешно и да се не би кладио да постоје такве намере.

„Да ли треба да се боре против организованог криминала, апсолутно, то треба српске и косовске власти да раде заједно, јер организовани криминал заиста штети Србима на северу Косова. У том смислу, мислим да није од помоћи да ствара тај осећај конфликта, тензије, јер то није баш реално. То се креира реториком, ширењем страха, неодговорношћу, држањем људи у несигурности, и то је све неоправдано”, каже Вилсон.

Он је оценио да би САД и ЕУ требало јасно да покажу да желе дипломатски напредак у постизању успеха, јер једино историјски договор о помирењу може да отклони све конфузије.

„Све док немамо договор, данас, сутра, за десет дана биће опет неки инцидент, опет неки покушаји. Док нема договора, бићемо подложни тим моментима ескалације и то неће престати. Престаће када буде постојао оквир за договор”, рекао је Вилсон.

Како каже, САД и њени савезници могу много да ураде, због чега се он залаже за америчко присуство, јер је то фактор стабилности, али и порука свима да регион неће поново да склизне у насиље и да Америка неће то да дозволи.

„На локалним лидерима је ипак да преузму тешке и храбре одлуке, и када постигну договор, насиљу ће се стати на пут”, закључује Вилсон.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 6. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. “Потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон: Вучић има храброст и
    политичку одлучност”

    Србски речено: ”ДЕ/ј/МОН Вилсон: Вучић има храброст за историјску
    и политичку непромишљеност!”

    Драган Салвнић

  2. Господин Вилсон жели да види историјско помирење Београда и Вашингтона. Да ли то треба протумачити као зелено светло за ослобођење и уједињење или је ипак прерано?

  3. Пре готово две године, на интернету, се могао наћи мало опширнији текст о лику и делу Александра Вучића, од аутора Бранислава Матића, а који гласи: “Велеиздаја на расклапање: Да ли се управо остварује оно на шта нас је италијанска обавештајна служба упозоравала у новембру 2005. године”. Из текста цитирам “психолошки профил, слику” Александра Вучића онако како га “виде” Американци:
    “Агресивна кукавица и патолошки лажов. Аморалан и бескрупулозан. Солидан технолог политике, у домену организације, али не много креативан. Склон залетањима и провидним досеткама, потцењивању публике и аутоголовима. Превише патетичан. Бруталан према потчињенима, на начин који је усвојио од Шешеља, и снис(нис)ходљив према надређенима”. Ваља пронаћи тај текст и прочитати га до краја јер открива многа дешавања “иза кулиса”, све већ договорено, а окупациони намесник патетично глуми дилеме, што већ сви знају. Све је фарса, у којој једна психички незрела особа управља судбином Србије. Међутим, изгледа да није још све изгубљено! Шта ли нас то чува?

    Срђан Ного, народни посланик, је на конференцији у Народној скупштини, одржаној 08.02.2018.године, изнео податак да је Александар Вучић агент ЦИА-е, и упутио му јавни изазов да га демантује ако сме!?

    На сајту – http://www.facebookreporter.org већ дуго стоји чланак (08.04.2015.г.) од аутора Миодрага Новаковића, који гласи: “Хорор сценарио – да ли нам је на челу државе ментални пацијент”?! Сваку реч Новаковића подржавам и потписујем – **** *** *** **** **.

    Предраг Поповић је о њему и књиге написао; коректно, али са осјећањем реалности. Он и Милован Бркић се “убише” (са сарадницима) да на сајту (www.magazin-tabloid.com) укажу на пљачку народа Србије, од стране Вучића и његових криминалаца.

    Тешко је набројати све особе који на интернету и кроз друга средства информисања указују на издајничко деловање Вучића, јалове реформе, визионарске погледе и одлуке

    Моја маленкост, колико познајем српску историју, не могу да се сетим неког сличан њему. Вучић није за поређење. Он је изузетак, најгори “народни вођа” од почетка писаних трагова па до дана данашњег; или за читавих 7.528 српских година!

    Има један афоризам Милована Витезовића, који би пристао уз лик и дело Вољеног Вође. Витезовић каже: “Комедија је кад илузиониста забавља народ, трагедија је кад га води”!
    Вучић је српска и комедија и трагедија. Само не заборавите – има нешто или неко ко нас чува!!! Захвалан сам тој сили, том Богу или боговима…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading